Natúrkozmetikumok

sajátkezűleg

facebook-40 rss-40  mail-40 home-40

INCI: PRUNUS ARMENIACA (APRICOT) KERNEL OIL


sargabarackmag olaj bio

A Közép-Ázsiából vagy Kínából származó kajszibarack, másnéven sárgabarck (Prunus armneniaca) a szilvának közeli, a mandulának és az őszibaracknak távolabbi rokona. A keserű változat magjainak hidegen préselésével előállított enyhe illatú, világossárga olaj csonthéjas rokonaiéhoz hasonló tulajdonságú, főbb felhasználási területeik is megegyeznek. Alacsonyabb palmitinsav és sztearinsav tartalma révén a sárgabarackmag olaj - a marcipánillatú szilvamagolajhoz hasonlóan - a mandulaolajnál könnyedebb, kevésbé hagy zsíros utóérzetet a bőrön.

A sárgabarackmag olaj sokrétűen felhasználható, nagyon jól tolerálható, az érzékeny bőr vagy a finom bababőr ápolására szánt készítményekben egyaránt használható alapolaj. Könnyen és mélyen felszívódik, de nem túlzottan gyorsan, ezért a bőrfelületen jól eloszlatható, kiváló masszásolaj lehet. Emulziós krémekben tartósan kellemesen táplált és hidratált bőrérzetet biztosít. Ideális vivőolaj zsíroldékony hatóanyagok számára, mivel magas olajsav tartalmának köszönhetően fokozza azok penetrációját a mélyebb bőrrétegek felé.

A linolsav az ún. esszenciális zsírsavak csoportjába tartozik. Szintézisére a szervezet önállóan nem képes, viszont jelenléte elengedhetetlen a bőr egészséges működéséhez. A linolsav a ceramid molekulák alkotója, a bőrrokon szerkezetű fitoszterolokkal együtt a bőr védő barrier rétegének stabilizálásában játszik fontos szerepet. A sárgabarackmag olaj ilymódon megerősíti és regenerálja a védő barrier réteget, ezáltal mérsékli a párolgás általi vízvesztést, növeli a mélyebb rétegek víztartalmát, hidratáló hatású. Bátran javasolható minden bőrtípus ápolására, de használatából elsősorban a száraz, érzékeny, vízhiányos bőr profitál.

A sárgabarackmag olaj E-vitamin tartalmát a γ-tocopherol dominálja, ami a telítetlen zsírsavak jelenléte ellenére az olajnak relatív oxidációs stabilitást, a mandulaolajéhoz hasonló eltarthatóságot biztosít. Magas olajsav és linolsav tartalma miatt a sárgabarackmag olaj mégis enyhén fényérzékenyítő tulajdonságú. Stabil olajokkal (jojobaolaj, szkvalén, kozmetikai olaj) és vajakkal (kakóvaj, sheavaj, kókuszvaj) kombinálva bátran használhatjuk mindennapi kozmetikumokban, de alkalmazása napvédő készítményekben nem ajánlott.


Főbb összetevők: 65-70% olajsav, 20-25% linolsav, 5% palmitinsav, 1% sztearinsav, közelítőleg 50mg/100g E-vitamin (γ-tocopherol), fitoszterolok

Feldolgozás: Nem hőérzékeny, a zsírfázissal együtt melegíthető.

Helyettesíthetőség: Hasonló zsírsavösszetétele miatt helyettesíthetjük mandula- vagy szilvamagolajjal.

Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A bőr teljes zsírsavszükségletének kielégítésére, a száraz, vízhiányos, illetve sérült bőr ápolására szánt kozmetikumokban kombinálhatjuk linolsavban gazdagabb olajokkal, úgymint szőlőmagolajjal, kevés ligetszépeolajjal, argánolajjal, körömvirág- vagy kamillaolajjal, valamint keverhetjük palmitoleinsav tartalmú avokádó vagy makadámiadió-olajjal. Anti-aging kozmetikumokban kis koncentrációban, hatóanyag olajként ideális kiegészítője a vadrózsa-, az inka-mogyoró vagy a gránátalma magolaj. Az érzékeny bababőr ápolására kombinálhatjuk jól tolerálható és hidratáló jojobaolajjal, avokádó vagy makadámiadió-olajjal. A zsírosabb, pattanásra hajlamos bőr ápolására szánt kozmetikumokban kombinálhatjuk jól felszívódó, nem komedogén, gyulladáscsökkentő olajokkal: jojobaolajjal, kevés ligetszépeolajjal, szőlőmagolajjal, argánolajjal, illetve inka-mogyoró vagy vadrózsaolajjal.

A sárgabarackmag olaj a webáruházban.

 

Ez is érdekelheti...

A natúrkozmetikumok alapanyagai
Tartósítószerek

A hagyományos kozmetikumokat eleve sokáig elálló alapanyagokból készítik, ezen felül még olyan erős konzerválószerekkel is tartósítják őket, hogy nemcsak hogy felbontásig évekig tárolhatók, de...

 tanfolyam banner

Fórum

 forum 

Kérdések, válaszok, saját receptek, egyéni tapasztalatok.

Webáruház

webaruhaz link 2

 A receptek alapanyagait webáruházunkban beszerezheti.

Natúrportéka bolt

naturporteka

 

Nézzen be boltunkba!

 

Kapcsolat

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba

drótpostán vagy telefonon.

 

Copyright © frissnaturkozmetikum.hu - 2009-2014 Minden jog fenntartva.