Natúrkozmetikumok

sajátkezűleg

facebook-40 rss-40  mail-40 home-40

INCI: PRUNUS ARMENIACA (APRICOT) KERNEL OIL


sargabarackmag olaj bio

A Közép-Ázsiából vagy Kínából származó kajszibarack, másnéven sárgabarck (Prunus armneniaca) a szilvának közeli, a mandulának és az őszibaracknak távolabbi rokona. A keserű változat magjainak hidegen préselésével előállított enyhe illatú, világossárga olaj csonthéjas rokonaiéhoz hasonló tulajdonságú, főbb felhasználási területeik is megegyeznek. Alacsonyabb palmitinsav és sztearinsav tartalma révén a sárgabarackmag olaj - a marcipánillatú szilvamagolajhoz hasonlóan - a mandulaolajnál könnyedebb, kevésbé hagy zsíros utóérzetet a bőrön.

A sárgabarackmag olaj sokrétűen felhasználható, nagyon jól tolerálható, az érzékeny bőr vagy a finom bababőr ápolására szánt készítményekben egyaránt használható alapolaj. Könnyen és mélyen felszívódik, de nem túlzottan gyorsan, ezért a bőrfelületen jól eloszlatható, kiváló masszásolaj lehet. Emulziós krémekben tartósan kellemesen táplált és hidratált bőrérzetet biztosít. Ideális vivőolaj zsíroldékony hatóanyagok számára, mivel magas olajsav tartalmának köszönhetően fokozza azok penetrációját a mélyebb bőrrétegek felé.

A linolsav az ún. esszenciális zsírsavak csoportjába tartozik. Szintézisére a szervezet önállóan nem képes, viszont jelenléte elengedhetetlen a bőr egészséges működéséhez. A linolsav a ceramid molekulák alkotója, a bőrrokon szerkezetű fitoszterolokkal együtt a bőr védő barrier rétegének stabilizálásában játszik fontos szerepet. A sárgabarackmag olaj ilymódon megerősíti és regenerálja a védő barrier réteget, ezáltal mérsékli a párolgás általi vízvesztést, növeli a mélyebb rétegek víztartalmát, hidratáló hatású. Bátran javasolható minden bőrtípus ápolására, de használatából elsősorban a száraz, érzékeny, vízhiányos bőr profitál.

A sárgabarackmag olaj E-vitamin tartalmát a γ-tocopherol dominálja, ami a telítetlen zsírsavak jelenléte ellenére az olajnak relatív oxidációs stabilitást, a mandulaolajéhoz hasonló eltarthatóságot biztosít. Magas olajsav és linolsav tartalma miatt a sárgabarackmag olaj mégis enyhén fényérzékenyítő tulajdonságú. Stabil olajokkal (jojobaolaj, szkvalén, kozmetikai olaj) és vajakkal (kakóvaj, sheavaj, kókuszvaj) kombinálva bátran használhatjuk mindennapi kozmetikumokban, de alkalmazása napvédő készítményekben nem ajánlott.


Főbb összetevők: 65-70% olajsav, 20-25% linolsav, 5% palmitinsav, 1% sztearinsav, közelítőleg 50mg/100g E-vitamin (γ-tocopherol), fitoszterolok

Feldolgozás: Nem hőérzékeny, a zsírfázissal együtt melegíthető.

Helyettesíthetőség: Hasonló zsírsavösszetétele miatt helyettesíthetjük mandula- vagy szilvamagolajjal.

Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A bőr teljes zsírsavszükségletének kielégítésére, a száraz, vízhiányos, illetve sérült bőr ápolására szánt kozmetikumokban kombinálhatjuk linolsavban gazdagabb olajokkal, úgymint szőlőmagolajjal, kevés ligetszépeolajjal, argánolajjal, körömvirág- vagy kamillaolajjal, valamint keverhetjük palmitoleinsav tartalmú avokádó vagy makadámiadió-olajjal. Anti-aging kozmetikumokban kis koncentrációban, hatóanyag olajként ideális kiegészítője a vadrózsa-, az inka-mogyoró vagy a gránátalma magolaj. Az érzékeny bababőr ápolására kombinálhatjuk jól tolerálható és hidratáló jojobaolajjal, avokádó vagy makadámiadió-olajjal. A zsírosabb, pattanásra hajlamos bőr ápolására szánt kozmetikumokban kombinálhatjuk jól felszívódó, nem komedogén, gyulladáscsökkentő olajokkal: jojobaolajjal, kevés ligetszépeolajjal, szőlőmagolajjal, argánolajjal, illetve inka-mogyoró vagy vadrózsaolajjal.

A sárgabarackmag olaj a webáruházban.

 

 tanfolyam banner

Fórum

 forum 

Kérdések, válaszok, saját receptek, egyéni tapasztalatok.

Webáruház

webaruhaz link 2

 A receptek alapanyagait webáruházunkban beszerezheti.

Natúrportéka bolt

naturporteka

 

Nézzen be boltunkba!

 

Kapcsolat

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba

drótpostán vagy telefonon.

 

Copyright © frissnaturkozmetikum.hu - 2009-2014 Minden jog fenntartva.