Mennyiség: 50 g
Zsírfázis: 10 %
Emulgeátor: Olivem
Ugyan nem alaptalan a kijelentés, hogy a zsírosabb bőr tovább őrzi meg rugalmasságát, később találkozunk az első ráncokkal, mégis a harmadik X-be lépve ez a bőrtípus is meghálálja a különleges gondoskodást. Ebben a faggyútermelést kedvezően befolyásoló, alacsony zsírtartalmú, könnyű krémben olyan összetevőket találunk, amelyek a bőr saját antioxidáns védelmét erősítve ellensúlyozzák az idő előtti öregedésért felelős káros hatásokat, javítják a sejtanyagcserét, regeneráló, bőrmegújító hatásúak.
Hozzávalók:
I. fázis
• 2 g Olivem
• 1 g körömvirágolaj
• 1,5 g jojobaolaj
II. fázis
• 0,5 g vadrózsaolaj
III. fázis
• 1,5 g glicerin
• 2 g zöldteakivonat
• 1 g hibiszkuszkivonat
• 1 g ázsiai gázlókivonat
• 37 g víz vagy párlat
• 2 g niacinamid
IV. fázis
• 10 cs. Rokonsal
Elkészítés:
1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lsd. Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben szereplő anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
2. Az I. fázis alapanyagait mérjük össze egy főzőpohárba.
3. A III. fázis folyékony alapanyagait mérjük egy másik főzőpohárba, majd mérjük hozzá a niacinamidot és kevergetve oldjuk fel.
4. A két hőálló főzőpoharat a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén nem lesz, azaz minden szilárd összetevő teljesen el nem olvad. A zsírfázis ideális hőmérsékletét (70-80 ºC) hőmérővel ellenőrizhetjük.
5. A főzőpoharakat vegyük ki a vízfürdőből. A zsírfázishoz mérjük hozzá a vadrózsaolajat. Ha a hideg olaj túlságosan lehűtené a zsírfázist, a főzőpoharakat tegyük vissza a vízfürdőbe, és óvatosan melegítsük vissza.
6. A két fázist emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist kis részletekben keverjük bele a zsírfázisba. Az emulziót kb. négy percig folyamatosan, intenzíven keverjük, ezután alacsonyabb fordulatszámon hűlés közben többször át-átkeverjük. Az emulzió kb. 40 ºC környékén fog sűrűsödni, ekkor ismét fontos a folyamatos keverés.
7. A kész emulzióhoz egyenként keverjük hozzá a IV. fázis alapanyagait.
8. A krémet tegyük tégelybe és feliratozzuk.