Mennyiség: 2 db 8 ml űrtartalmú stift vagy 3 db 5,5 ml űrtartalmú stift
Emulgeátor: emulgeátormentes
ca. 98 % zsírfázis, tartósítószermentes
Hozzávalók:
I. fázis | II. fázis | III. fázis |
4 g körömvirágolaj 3,5 g jojobaolaj 0,5 g (késhegynyi) Avocadin vagy lanolin 4 g méhviasz Esetleg por vagy olaj alapú élelmiszerfesték (óvatosan!) |
1 g sheavaj | 10 csepp panthenol Esetleg pár csepp olaj alapú élelmiszeraroma |
Elkészítés:
- Egy kis méretű főzőpohárra lesz szükség. A hőálló üvegek és a dagasztókar (vagy egy kanál) legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
- Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
- A II. fázis alapanyagát, a shea vajat mérjük kis üvegtálkába.
- A hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva a tűzhelyre tesszük, és addig melegítjük, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad. Ekkor azonnal vegyük ki a vízfürdőből.
- Ekkor adjuk hozzá a sheavajat és kézi mixerrel vagy egy kanál nyelével (hogy ne ragadjon rá sok anyag) gyors mozdulatokkal teljes olvadásig keverjük.
- Ismét visszaállítva a vízfürdőbe (de nem a platnira) keverjük bele a zsírokba a panthenolt és esetleg az élelmiszeraromát.
- Ha megdermedne a massza, óvatosan melegítsük olvadásig. Ekkor hasznos, ha a vízfürdő majdnem a pohár pereméig ér (de víz ne menjen bele!), hogy a pohár oldalára esetlegesen rádermedt anyag is leolvadjon. Természetesen ekkor le kell nyomnunk a lábos aljára a poharat, hogy ne dőljön fel.
- Öntsük a masszát (valahová rögzített) ajakápoló tokba. Ne nyúljunk hozzá pár óráig.
- Nincs szükség tartósításra, mert nincs vízfázisunk. A stift külső hőmérséklettől függően így is eláll legalább fél évig. Közvetlen napra ne tegyük.