logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40 rss-40  mail-40 home-40

alapanyagok slider

Alkanna

INCI: ALKANET ROOT POWDER


alkannaA homoki báránypirosító (Alkanna tinctoria) a mediterrán vidékeket kedvelő, de a magyarországi homoktalajokon is honos, évelő növény. Vörösesbarna gyökere, melyet alkannának neveznek, a legősibb festőanyagok közé tartozik. Bíborvörös, alkoholban és zsírokban oldódó színanyagokat (pl. alkannin, alkannán) tartalmaz. Hagyományosan fa, textilek, szőrme és bőr színezésére használták, erre utal a „báránypirosító” elnevezés is. A növény védett, nem gyűjthető, csak termesztésből kerülhet feldolgozásra.

A kozmetikában a gyökérporból készült olajos kivonat, az ún. macerátum használatos. Készítéséhez az őrleményt olajban (pl. olívaolaj, mandulaolaj, hidegen préselt napraforgóolaj) áztatjuk, majd szűrjük. Az így kapott olajos kivonatot szappanok vagy más kozmetikumok színezésére használhatjuk. Az alkannakivonat természetes pH-indikátorként viselkedik. A szappankészítés lúgos közegében lilás színeket eredményez, míg a savas kémhatású kozmetikumokat (pl. krémeket) rózsaszínes árnyalatokra színezi. Az elérhető színárnyalatokat és a szín erősségét számos tényező befolyásolja. Többek közt nagyon meghatározó a macerátum töménysége, az alkalmazott mennyiség, szappanöntéskor a gélesedés jelensége, valamint a kozmetikum kémhatása.

Az alkanna természetes szálak színezésére is alkalmas. Mivel festékanyaga csak nagyon kevéssé oldódik vízben, a fonalak festése előtt az őrleményből alkoholos vagy vizes-alkoholos kivonatot készítenek, és ebbe áztatják a pácolatlan vagy előzetesen fémsókkal kezelt szálakat. Gyönyörű lilás vagy lilásszürke árnyalatokat kapnak eredményül.

Antioxidáns, igazoltan késlelteti az olajok oxidáció okozta avasodását.


Fizikai jellemzői: Vörösesbarna, finom szemcséjű őrlemény.

Hatásai, tulajdonságai:
• természetes színezőanyag
• lúgos közegben lilás árnyalatokat ad
• savas közegben rózsaszínű árnyalatokat eredményez
• olajos kivonata antioxidáns tulajdonságú

Felhasználása, ajánlott készítmények:
• szappanok színezéséhez
• kozmetikumok színezéséhez
• természetes szálak festéséhez
• fafelületek festéséhez

Feldolgozása: Festékanyagai zsírokban és alkoholban oldódnak, vízben csaknem oldhatatlanok. A felhasználás előtt 1-2 hétig az őrleményt áztassuk olajban. Az így kapott, festékanyagokban gazdag olajat (olajos macerátumot) használhatjuk szappanok vagy kozmetikumok színezéséhez. Lúgos közegben lilás, savas közegben rózsaszínes színt ad. Fonalak festéséhez az alkannaőrleményből alkoholos vagy vizes-alkoholos kivonatot készítenek.


Az alkanna a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.