Emulgeátor: emulgátormentes
100 % zsírfázis, tartósítószermentes
Hozzávalók két 8 ml-es illetve három 5,5 ml-es stifthez:
I. fázis | II. fázis | III. fázis |
5 g ricinusolaj 2 g jojobaolaj 4 g méhviasz |
2,5 g sheavaj 2 g lanolin |
0,3 g ezüst csillámpigment (természetes mica pigment) |
Elkészítés:
- Egy kis méretű főzőpohárra lesz szükség. A hőálló üvegek és a dagasztókar (vagy egy kanál) legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
- Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
- A II. fázis alapanyagait mérjük kis üvegtálkába (érdemes a lanolinnak a sheavajjal „megágyazni”, mert nagyon ragad).
- A hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva a tűzhelyre tesszük, és addig melegítjük, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
- Adjuk hozzá a sheavajat és a lanolint és kézi mixerrel vagy egy kanál nyelével (hogy ne ragadjon rá sok anyag) teljes olvadásig keverjük.
- Keverjük bele a zsírokba a csillámpigmentet.
- Ha megdermedne a massza, óvatosan melegítsük olvadásig. Ekkor hasznos, ha a vízfürdő majdnem a pohár pereméig ér (de víz ne menjen bele!), hogy a pohár oldalára esetlegesen rádermedt anyag is leolvadjon. Természetesen ekkor le kell nyomnunk a lábos aljára a poharat, hogy ne dőljön fel.
- Öntsük a masszát (valahová rögzített) ajakápoló tokba. Ne nyúljunk hozzá pár óráig.
- Nincs szükség tartósításra, mert nincs vízfázisunk. A stift külső hőmérséklettől függően így is eláll legalább fél évig. Közvetlen napra ne tegyük.