Ez a krémesen habzó szappan gazdag összetevőivel kíméletesen tisztítja és ápolja a bőrt, nem szárító hatású.
Nátronlúg felhasználásával készül
– pálmaolajmentes –
Mennyiség: 600 g
Hozzávalók:
• 120 g kókuszolaj
• 75 g ricinusolaj
• 85 g avokádóolaj
• 60 g kakaóvaj
• 60 g sheavaj
• 55 g nátrium-hidroxid
• 150 g desztillált víz
• Igény szerint illóolaj (kb. 5-8 ml), és keményítő
Szükséges eszközök:
• Védőruházat (védőruha vagy kötény, védőszemüveg, arcmaszk, kesztyű)
• Fazék vagy hőálló edény + egy kisebb hőálló edény a lúg oldásához
• Mérleg
• Botmixer
• Spatula
• Szappanöntőforma vagy üres tetrapack doboz
• Háztartási fólia
Elkészítés:
1. Készítsük ki az öntőformát egy újságpapírral letakart felületre és minden anyagot és eszközt vegyünk elő.
2. Az edénybe mérjük ki a szilárd zsírokat, olajokat (kakaóvaj, sheavaj, kókuszolaj), melegítsük olvadásig, majd mérjük hozzá a többi olajat is. Melegítsük kb. 40-50 fokra.
3. Eközben mérjük ki a vizet. Vegyük fel a védőfelszerelést, mert a továbbiakban már lúggal is dolgozunk.
4. Egy hőálló üvegben vagy műanyag edényben mérjük ki a nátrium-hidroxidot, ekkor nagyon vigyázzunk, hogy ne menjen mellé, és az esetlegesen felszálló port ne lélegezzük be.
5. A nátrium-hidroxidot óvatosan adjuk a vízhez. A lúgoldatot tartalmazó edényt beleállíthatjuk vízbe, hogy a hirtelen felforrósodó lúgoldat hamarabb lehűljön, de vigyázzunk arra, hogy a lúgoldó edény ne boruljon fel. Keverjük el a lúgot, amíg maradéktalanul fel nem oldódik és nem hűl kb. 40-50 fokra.
6. Ha az olajok és a lúgoldat is kb. 40-50 fokos, akkor óvatosan öntsük bele a lúgoldatot az olajokba, merítsük alá a botmixert, és keverjük össze a szappanmasszát. Most kapcsoljuk be a mixert és mindaddig keverjük az anyagokat, míg a massza be nem sűrűsödik annyira, hogy a lecsöppenő massza már egy pillanatra a felszínen marad, mielőtt elmerülne.
7. Ha illatosítani is szeretnénk a szappant, akkor a munka kezdetén az olajokból tegyünk egy evőkanálnyit egy kis edénykébe, majd keverjünk hozzá keményítőt (1 kk) és az illóolajat. Ezt a keveréket öntsük a szappanmasszához, mikor már összeállt, de még nem túl sűrű.
8. Ha a szappanmassza már elég sűrű, azaz „ír”, tehát a lecsöppenő massza pár pillanatig a felszínen marad, akkor öntsük a szappant formákba, (kaparjuk ki spatulával a maradékot is), majd takarjuk le háztartási fóliával. A formát nem muszáj szigetelni, betakargatni, de legyen „langyos helyen”. Ha túl hűvös a környezet, takarjuk be pár konyharuhával.
9. Másnap – vagy inkább harmadnap – ismét vegyünk kesztyűt és óvatosan fordítsuk ki a formából a szappant. (Ekkor a szappan még erősen lúgos.) Ha ez nem megy könnyen és a szappanmassza még puha, akkor tegyük a formát mélyhűtőbe, majd szilárdulás után vegyük ki. Néhány perc elteltével általában könnyen ki lehet fordítani a szappanokat a formából.
10.A szappanoknak ezután használat előtt még általában 6-8 hét érésre van szükségük, hogy a szappanosodás teljesen végbemenjen és ne legyen maró, vagy jobb esetben túlságosan szárító a szappan.
FONTOS FIGYELMEZTETÉS!
A lúg egy erősen maró anyag, a munka vele nem játék. A fent felsorolt védőfelszerelések viselése valóban elengedhetetlen. A szappan készítése közben ne legyen a közelben kisgyerek, háziállat, ne akarjunk telefont felkapkodni.
A lúg ne kerüljön bőrre, szembe, a keletkező gőzt ne lélegezzük be. Ha mégis a bőrre vagy szembe kerül, tiszta vízzel alaposan le kell öblíteni, (a szemet több percig) és panasz esetén orvoshoz fordulni.