Mennyiség: 30 g
Zsírfázis: 26 %
Emulgeátor: Plantemuls
Hozzávalók:
Zsírfázis | Vízfázis | ||
I. fázis: | II. fázis: | III. fázis | IV. fázis |
2 g sárgabarackmagolaj 1 g sáfrányos szeklicemagolaj 1 g szkvalán 0,5 g cetilalkohol 1,2 g Plantemuls |
1,5 g sheavaj |
19 g víz (vagy párlat, aloe vera) 2 g glicerin |
0,3 g E-vitamin 5 csepp illóolaj 1 csepp tejsav 6 csepp Rokonsal tartósítószer |
Elkészítés:
- A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
- Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
- A III. fázis alapanyagait mérjük egy másik főzőpohárba.
- A II. fázis alapanyagát mérjük kis üvegtálkába.
- A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő teljesen elolvad.
- Ekkor adjuk hozzá a II. fázis alapanyagát: a sheavajat a kézi mixerrel teljes olvadásig keverjük, és utána vegyük ki a poharat a vízfürdőből.
- A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, majd alacsony fordulatszámon keverjük tovább.
- Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
- Az elkészült krémet (tubus)tégelybe töltjük és feliratozzuk.
Gazdagíthatjuk a krémet:
a.) További vitaminokkal: ekkor a vitamin mennyiségét vonjuk le a víz mennyiségéből. A vitaminokat végül a kézmeleg krémbe keverjük. Ehhez a recepthez adhatunk pl. gyulladáscsökkentő hatás érdekében 1 g panthenolt.
b.) Hialuronsavval: Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy száraz főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinnel keverjük el, majd adjuk hozzá a vízfázis többi részét és azzal is keverjük el. Ezután a recept szerint dolgozzunk tovább. (Anyagok vízfürdőbe állítása.)
Alkoholos tartósítás:
Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50 %-os alkohol esetén: 6 g alkohol és 13 g víz szükséges.
70 %-os alkohol esetén: 4 g alkohol és 15 g víz szükséges.
Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!
Emulgeátor megválasztása:
Ehhez a krémhez használhatunk Pluromatte emulgeátort is, ha mattabb hatású és érzetű krémet szeretnénk kapni eredményül. Az anyaggal egy az egyben helyettesíthetjük a receptben szereplő Plantemulst