Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Avokádóolaj, bio

Kiszerelés
1.200 Ft (945 Ft + ÁFA)

Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, hidegen sajtolt, finomítatlan, natív, zöld avokádóolaj.
INCI: PERSEA GRATISSIMA (AVOCADO) OIL

Elérhetőség: Szállítás alatt
Szerezhető hűségpontok: 13

Leírás

bio - ellenőrzött ökológiai gazzdálkodásbólKiváló minőségű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, hidegen sajtolt, finomítatlan, natív avokádóolaj.
 
Fizikai jellemzők: Jellegzetes, karakteres illatú, zöld színű olaj.
 
Főbb összetevői: 50-70% olajsav, 15-25% palmitinsav, 10-15% linolsav, 5-15% palmitoleinsav, közelítőleg 10mg/100g E-vitamin (ά-tocopherol), fitoszterolok, A- és D-vitamin, lecitin, szkvalén, karotinoidok
 
Hatásai, tulajdonságai:
• nagyon jól tolerálható
• regenerálja és erősíti a bőr védő barrierrétegét
• hidratáló, növeli a felületi és a mélyebb rétegek víztartalmát
• mérsékelten tápláló, visszazsírozó hatású
• bőrpuhító, emolliens
• enyhe emulgeáló tulajdonságú
• antioxidáns
• jól eloszlatható, mélyen felszívódó, tápláló hatása közepesen hosszan tartó
• enyhén komedogén, eltömítheti a pórusokat
 
Ajánlott felhasználása, készítmények:
• érzékeny, sérült bőr ápolására
• száraz, repedezett, illetve ekcémára hajlamos bőr ápolására
• idősödő és érett bőr ápolására
• érzékeny bababőr ápolására
• száraz, sérült, igénybevett haj táplálására, regenerálására, hidratálására

• alapolajnak arc- és testápoló emulziókba (pl. krémek, tejek, kenőcsök, balzsamok, fluidok, arctisztítók, sminklemosók)
• zsíroldékony hatóanyagok vivőolajának (pl. krémekbe, masszázs-keverékekbe, szérumokba)
• olajkeverékekbe (pl. masszázsolajok, fürdőolajok, hajolajok)
• tusfürdők visszazsírozó komponensének
• hajápolási készítményekbe (pl. samponok, hajbalzsamok, hajolajok, hajvégápolók)
• fürdővajakba, testvajakba
• babaápolási készítményekbe (pl. popsibalzsamok, popsikrémek, testápolók)
• anti-aging kozmetikumokba (pl. szérumok, szemkörnyékápolók, arcolajok, oleogélek, pakolások, arcmaszkok)
• ún. hűtőkenőcsökbe
• szappankészítéshez
 
Feldolgozása: Kevéssé hőérzékeny, a zsírfázissal rövid ideig együtt melegíthető. Magasabb hőmérsékleten és hosszabb ideig tartó melegítés hatására vitamintartalma jelentősen csökkenhet. Az emulziós készítményeknek enyhe konzisztenciát ad.
 
Helyettesíthetősége: Az avokádóolaj zsírsavösszetételét leginkább a hasonlóan magas palmitoleinsav-tartalommal bíró makadámiadió-olaj közelíti meg, amely azonban kevesebb linolsavat és palmitinsavat tartalmaz, valamint zsírkísérő anyagokban (pl. fitoszterolok, vitaminok) is szegényebb. Ezért érdemes a helyettesítéskor a makadámiadió-olajat fele részben szezámolajjal vagy argánolajjal keverni.
 
Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A bőr teljes zsírsavszükségletének kielégítésére kombináljuk linolsavtartalmú olajokkal, úgymint szőlőmagolaj, ligetszépeolaj, körömvirágolaj, kamillaolaj, szezámolaj. Anti-aging kozmetikumokban kis koncentrációban, hatóanyag olajként ideális kiegészítője a vadrózsa-, az inkamogyoró- vagy a gránátalmamag-olaj, alapolajként keverjük szőlőmagolajjal, körömvirágolajjal, szezámolajjal. Az érzékeny bababőr ápolására kombinálhatjuk jól tolerálható és hidratáló jojobaolajjal, mandula- vagy sárgabarackmag-olajjal. Sérült, igénybevett haj ápolására szánt kozmetikumokban tápláló és hidratáló hatását ricinusolajjal, erukasavtartalmú brokkolimag- vagy jojobaolajjal, illetve magas olajsavtartalmú, de könnyedebb mandulaolajjal, valamint erőteljesen visszazsírozó hatású kókuszolajjal egészíthetjük ki. A száraz, viszkető, hámló fejbőr regenerálására keverhetjük körömvirág- vagy kamillaolajjal, szezámolajjal. Az avokádóolajjal készült kozmetikumok terülését és felszívódását javíthatjuk szkvalán hozzáadásával.
 
INCI: Persea gratissima (Avocado) oil
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.

Vélemények

5.00
4 értékelés
(4)
(0)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
2024. 04. 05. -
Nagyon szeretem , nagyon jót tesz a kislányom érzékeny kis bőrének is meg anyukámnak is az avokádó barrier krémet szoktam elkészíteni és nagyon szeretjük.
2024. 02. 19. -
Igazolt vásárlás
Kiváló minőségű olaj, kedvenc allrounder olajam. A babapopsikenőcstől az éjszakai hidratálón át a kézkrémig ki nem hagynám semmiből, fantasztikus a hatása. Az illatát megszoktam, valamit valamiért. Volt szagtalan, átlátszó (finomított) avokádóm régebben, a nyomába se ért ennek.
2024. 02. 17. -
Igazolt vásárlás
Ekcémára ajánlották, natúr sheavajjal használjuk, bevált. Nekünk száraz ekcémája van a gyereknek, mindenesetre arra szerintem tök jó.
2024. 02. 12. -
Igazolt vásárlás
Nagyon jó minőségű termék, látszódik, érződik, hogy tényleg hidegen sajtolt. Az éjszakai arckrémemben használom, puha, hidratált a bőröm reggel.

Az avokádóolaj bemutatása

avokado gyümölcs

A trópusi, szubtrópusi területeken élő avokádófa (Persea gratissima) körtére emlékeztető termésének hidegen sajtolásával nyerjük az egyszerű szűréssel tisztított, zöld színű, finomítatlan avokádóolajat. Más olajokkal összehasonlítva kiemelkedően magas az el nem szappanosítható összetevőinek aránya (2-4%), ide tartozik a zsíroldékony A-, E- és D-vitamin, valamint fitoszterol és lecitin hatóanyagai. Bár E-vitamin-tartalma nem számít magasnak, csaknem kizárólag a bőraktív ά-tocopherol-forma alkotja.

Az avokádóolaj nagyon jól tolerálható, az érzékeny, irritációra hajlamos vagy a finom bababőr ápolására szánt készítményekben egyaránt használható alapolaj. A bőr felületével érintkezve emulgeáló tulajdonsága által hatékonyan regenerálja a felületi, védő, hidrolipid-emulziós réteget, felületi hidratáló hatású. A szervezet számára esszenciális linolsavkomponense, mely a ceramid-1molekulák alkotója, a bőrrokon fitoszterolokkal és a palmitinsavval együtt pedig a bőr védő barrierrétegének stabilizálásában, játszik fontos szerepet. Az avokádóolaj ily módon megerősíti és regenerálja a védő barrierréteget, ezáltal mérsékli a párolgás általi vízvesztést, növeli a mélyebb rétegek víztartalmát. Palmitinsav, sztearinsav és vitamintartalma révén ugyanakkor mérsékelten tápláló, visszazsírozó hatású. Így a száraz, repedezett, sérült, ekcémára hajlamos bőr és a száraz, töredezett, igénybevett haj ápolására is különösen alkalmas.

A kor előrehaladtával a bőr palmitoleinsav-tartalma jelentősen lecsökken, ami egyértelműen a fokozódó bőrszárazsággal és vízhiánnyal hozható összefüggésbe. Az avokádóolaj egyike azon kevés növényi forrásnak, amely lehetőséget ad ennek a szervezet számára fontos zsírsavnak a pótlására. Antioxidáns vitaminjai ellensúlyozzák az ultraibolya sugárzás, a szennyezett levegő, a bőrrel érintkező vagy a táplálékkal elfogyasztott kemikáliák káros, oxidatív hatásait, ezáltal lassítják és késleltetik a bőr öregedési folyamatait, csökkentik a ráncok kialakulásának valószínűségét. Érthető tehát, hogy az idősödő és érett bőr ápolására szánt készítmények gyakori összetevője.

Az avokádóolaj ugyanakkor ideális vivőolaj zsíroldékony hatóanyagok számára, mivel magas olajsav- és lecitintartalmának köszönhetően fokozza azok penetrációját a mélyebb bőrrétegek felé. Masszázsolajként használhatjuk önmagában vagy valamely könnyebb, olajsavban gazdag olajjal (mandulaolaj, olivaolaj, sárgabarackmag-olaj, szilvamagolaj, napraforgóolaj) kombinálva.

Érdekes és hasznos tulajdonsága, hogy emulgeáló képességgel rendelkezik, azaz önmagában is képes bizonyos mennyiségű olaj és víz emulgeálására. Ez a receptúrák tekintetében elsősorban az ún. hűtőkenőcsök (cold cream) készítésekor hasznos, ahol az avokádóolaj kiválóan segítheti stabilabb emulzió létrejöttét.

Az avokádóolaj a szappankészítőknek is kedvelt alapanyaga. A szappanoknak relatíve magasabb palmitinsav-tartalma révén finom, krémes habot ad, ugyanakkor a telítetlen zsírsavösszetevők magas aránya miatt lágyítja azok konzisztenciáját. Antioxidáns, el nem szappanosítható összetevői javítják a vele készült szappanok eltarthatóságát. Mivel karakteres illatát nehéz elfedni, a szappankészítéshez kedveltebb az ún. szagtalanított (dezodorált) változat. A finomítás során az illatanyagok mellett az avokádóolaj színanyagainak és vitamintartalmának egy része is elvész. A finomított változatok sárgászöld vagy sárga színűek. Szappankészítésnél szokásos adagolása 5-30%.

Magas telítetlen zsírsavtartalma miatt az avokádóolaj enyhén fényérzékenyítő tulajdonságú. Stabil olajokkal (jojobaolajjal, szkvalánnal, kozmetikai olajjal) illetve vajakkal (kakóvaj, sheavaj, kókuszvaj) kombinálva bátran használhatjuk mindennapi kozmetikumokban, azonban alkalmazása napvédő készítményekben nem ajánlott.