Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Babapopsikenőcs

Mennyiség: 50 g
Zsírfázis: 60 %
Emulgeátor: klasszikus emulgeátormentes, Cold cream


Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis

10 g körömvirágolaj
10 g avokádóolaj
2,5 g cetilalkohol
3,5 g méhviasz

4 g sheavaj

17 g víz
(és/vagy aloe vera gél)

3 g Panthenol
1 csepp tejsav
10 cs. Rokonsal
3 csepp manuka, 3 csepp levendula illóolaj
(0,5 g zöld agyag)

 

Babapopsikenőcs

 Elkészítés:

  1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
  3. A III. fázis alapanyagait mérjük egy másik főzőpohárba.
  4. A II. fázis alapanyagát, a sheavajat mérjük külön kis üvegtálkába.
  5. A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
  6. Ekkor folytonos keverés mellett olvasszuk fel benne a sheavajat, majd vegyük ki a vízfürdőből.
  7. Továbbra is folytonos keverés mellett megvárjuk, míg a folyékony zsírfázis kissé besűrűsödik, opálossá válik (kb. 2 perc). Ekkor kis adagokban, de nem megállva, a legmagasabb fokozaton folytonosan hozzákeverjük a vizet, míg egy viszonylag homogén masszát nem kapunk. Figyelni kell rá, hogy a dermedő massza ne álljon meg az edény széleiben, mindenhol jól el legyen keverve.
  8. Ekkor azonnal hozzáadjuk a Panthenolt, míg egy homogén kenőcs nem keletkezik, majd folytonosan hozzákeverjük a tejsavat, Rokonsalt és az illóolajokat.
  9. A teljesen homogén, de még folyékony kenőcsöt hideg vízfürdőben teljes kihűlésig keverjük (Eközben belekeverhetjük az agyagot.)
  10.  Az elkészült kenőcsöt tubustégelybe töltjük és feliratozzuk. A tubustégely biztosítja a pelenkázás közbeni higiénikus kivételt.

Fontos:

a.) Az avokádóolaj ebben a receptben fontos emulgeáló anyag, nem tanácsos kicserélni. Ha mégis más olajat választunk, az elkészült krém valószínű, hogy „izzadni” fog, a vízfázis egy része kiválhat. Az ilyen krémeken segíthetünk csekély mennyiségű Lysolecithin utólagos hozzákeverésével. A többi olaj kicserélhető.

b.) Az ún. hűtőkenőcs (cold cream) egy kvázi emulzió, ahol az emulzió kialakulása után semmiképp sincs mód újabb folyadék felvételére, ezért ezekben a krémekben az alkoholos konzerválás csak úgy valósítható meg, ha az emulzióba Lysolecitint is keverünk. Ha meg akarjuk próbálni az alkoholos tartósítást, 4 g 70 %-os alkoholt keverjünk a 8. pont után a kenőcsbe. Ezután adjunk hozzá 1 g Lysolecitint. A víz mennyiségéből le kell vonni az alkohol mennyiségét, tehát 13 g vizet melegítünk fel.


Tartalomhoz tartozó címkék: Babaápolás