Mennyiség: 50 g
Zsírfázis: 60 %
Emulgeátor: klasszikus emulgeátormentes, Cold cream
Hozzávalók:
Zsírfázis | Vízfázis | ||
I. fázis: | II. fázis: | III. fázis | IV. fázis |
10 g körömvirágolaj |
4 g sheavaj |
17 g víz |
3 g Panthenol |
Elkészítés:
- A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
- Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
- A III. fázis alapanyagait mérjük egy másik főzőpohárba.
- A II. fázis alapanyagát, a sheavajat mérjük külön kis üvegtálkába.
- A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
- Ekkor folytonos keverés mellett olvasszuk fel benne a sheavajat, majd vegyük ki a vízfürdőből.
- Továbbra is folytonos keverés mellett megvárjuk, míg a folyékony zsírfázis kissé besűrűsödik, opálossá válik (kb. 2 perc). Ekkor kis adagokban, de nem megállva, a legmagasabb fokozaton folytonosan hozzákeverjük a vizet, míg egy viszonylag homogén masszát nem kapunk. Figyelni kell rá, hogy a dermedő massza ne álljon meg az edény széleiben, mindenhol jól el legyen keverve.
- Ekkor azonnal hozzáadjuk a Panthenolt, míg egy homogén kenőcs nem keletkezik, majd folytonosan hozzákeverjük a tejsavat, Rokonsalt és az illóolajokat.
- A teljesen homogén, de még folyékony kenőcsöt hideg vízfürdőben teljes kihűlésig keverjük (Eközben belekeverhetjük az agyagot.)
- Az elkészült kenőcsöt tubustégelybe töltjük és feliratozzuk. A tubustégely biztosítja a pelenkázás közbeni higiénikus kivételt.
Fontos:
a.) Az avokádóolaj ebben a receptben fontos emulgeáló anyag, nem tanácsos kicserélni. Ha mégis más olajat választunk, az elkészült krém valószínű, hogy „izzadni” fog, a vízfázis egy része kiválhat. Az ilyen krémeken segíthetünk csekély mennyiségű Lysolecithin utólagos hozzákeverésével. A többi olaj kicserélhető.
b.) Az ún. hűtőkenőcs (cold cream) egy kvázi emulzió, ahol az emulzió kialakulása után semmiképp sincs mód újabb folyadék felvételére, ezért ezekben a krémekben az alkoholos konzerválás csak úgy valósítható meg, ha az emulzióba Lysolecitint is keverünk. Ha meg akarjuk próbálni az alkoholos tartósítást, 4 g 70 %-os alkoholt keverjünk a 8. pont után a kenőcsbe. Ezután adjunk hozzá 1 g Lysolecitint. A víz mennyiségéből le kell vonni az alkohol mennyiségét, tehát 13 g vizet melegítünk fel.