Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Barackos hidratálógél nyárra

Mennyiség: 30 g 
Zsírfázis: 17,5 %
Emulgeátor: Lysolecitin

Nyáron az ember bőre sokszor alig igényel ápolást. Nem tartózkodunk fűtött, száraz levegőjű helyiségekben, amitől hamar kiszárad a bőrünk, a hideg sem csípi ki, a sok mozgással illetve a hőséggel járó izzadás pedig nedvességmegkötőkkel látja el a bőrfelszínt. Akinek nincs különösebb bőrproblémája, az azt veszi észre, hogy a télen használt kréme „sok” és felesleges. Valamit viszont kíván a bőr, valamit, ami csak hidratál és nem terheli meg a bőrt felesleges zsírokkal. Ez a könnyű fluid épp ezt teszi.


Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis

2 g sárgabarackmag-olaj

1 g szkvalán

0,3 g cetilalkohol

1 g Lysolecitin

1 g sheavaj

22 g aloe vera gél

1,5 g glicerin

0,5 g Solagum gélképző

(VAGY 0,2 g xantán transzparens)

0,5 g E-vitamin

5 csepp illóolaj

6 csepp Rokonsal tartósítószer

 

Barackos hidratálógél nyárra

 Elkészítés:

  1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
  3. A III. fázis alapanyagait a gélképző kivételével mérjük egy másik mérőpohárba.
  4. A II. fázis alapanyagát, a sheavajat mérjük kis üvegtálkába.
  5. A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és melegítsük őket addig, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad. Ekkor vegyük ki őket a vízfürdőből.
  6. Adjuk a zsírfázishoz a sheavajat és olvasszuk fel.
  7. Szórjuk hozzá a vízfázishoz a gélképzőt, és nagy fordulatszámon gélesítsük.
  8. A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, amíg teljesen homogén nem lesz.
  9. Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként elkeverjük benne a IV. fázis alapanyagait.
  10. Az elkészült krémet pumpás adagolóba, airless adagolóba vagy kis flakonba töltjük és feliratozzuk.

TIPP:

Ne használjunk fényérzékenyítő illóolajakat, mint amilyenek a citrusok.

Gazdagíthatjuk a krémet:

Hialuronsavval: Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy száraz főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinnel keverjük el, majd adjuk hozzá a vízfázis többi részét és azzal is keverjük el. Ezután a recept szerint dolgozzunk tovább. (Anyagok vízfürdőbe állítása.)

Alkoholos tartósítás:

Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50 %-os alkohol esetén: 5,5 g alkohol és 18,5 g víz szükséges.
70 %-os alkohol esetén: 3,5 g alkohol és 20,5 g víz szükséges.
Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!


Tartalomhoz tartozó címkék: Arcápolás