Mennyiség: 30 g
Zsírfázis: 17,5 %
Emulgeátor: Lysolecitin
Nyáron az ember bőre sokszor alig igényel ápolást. Nem tartózkodunk fűtött, száraz levegőjű helyiségekben, amitől hamar kiszárad a bőrünk, a hideg sem csípi ki, a sok mozgással illetve a hőséggel járó izzadás pedig nedvességmegkötőkkel látja el a bőrfelszínt. Akinek nincs különösebb bőrproblémája, az azt veszi észre, hogy a télen használt kréme „sok” és felesleges. Valamit viszont kíván a bőr, valamit, ami csak hidratál és nem terheli meg a bőrt felesleges zsírokkal. Ez a könnyű fluid épp ezt teszi.
Hozzávalók:
Zsírfázis | Vízfázis | ||
I. fázis: | II. fázis: | III. fázis | IV. fázis |
2 g sárgabarackmag-olaj 1 g szkvalán 0,3 g cetilalkohol 1 g Lysolecitin |
1 g sheavaj |
22 g aloe vera gél 1,5 g glicerin 0,5 g Solagum gélképző (VAGY 0,2 g xantán transzparens) |
0,5 g E-vitamin 5 csepp illóolaj 6 csepp Rokonsal tartósítószer |
Elkészítés:
- A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
- Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
- A III. fázis alapanyagait a gélképző kivételével mérjük egy másik mérőpohárba.
- A II. fázis alapanyagát, a sheavajat mérjük kis üvegtálkába.
- A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és melegítsük őket addig, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad. Ekkor vegyük ki őket a vízfürdőből.
- Adjuk a zsírfázishoz a sheavajat és olvasszuk fel.
- Szórjuk hozzá a vízfázishoz a gélképzőt, és nagy fordulatszámon gélesítsük.
- A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, amíg teljesen homogén nem lesz.
- Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként elkeverjük benne a IV. fázis alapanyagait.
- Az elkészült krémet pumpás adagolóba, airless adagolóba vagy kis flakonba töltjük és feliratozzuk.
TIPP:
Ne használjunk fényérzékenyítő illóolajakat, mint amilyenek a citrusok.
Gazdagíthatjuk a krémet:
Hialuronsavval: Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy száraz főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinnel keverjük el, majd adjuk hozzá a vízfázis többi részét és azzal is keverjük el. Ezután a recept szerint dolgozzunk tovább. (Anyagok vízfürdőbe állítása.)
Alkoholos tartósítás:
Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50 %-os alkohol esetén: 5,5 g alkohol és 18,5 g víz szükséges.
70 %-os alkohol esetén: 3,5 g alkohol és 20,5 g víz szükséges.
Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!