Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

E-vitamin

Kiszerelés
880 Ft (693 Ft + ÁFA)
Menny.:db
E-vitamin, dl-alpha-tocopherol. Kozmetikai hatóanyag, antioxidáns, napvédő készítményekbe, anti-aging kozmetikumokba.
INCI: TOCOPHEROL
Elérhetőség: Raktáron
Szerezhető hűségpontok: 9

Leírás

E-vitamin (dl-alpha-tocopherol), kozmetikai hatóanyag, antioxidáns, napvédő készítményekbe, anti-aging kozmetikumokba.

Felhasználási javaslatok:
• a bőrt ért oxidatív károsodások megelőzésére
• idősödő bőr ápolására
• napvédő készítményekbe az UV-sugárzás indukálta gyulladásos folyamatok megelőzésére

Hatásai:
• antioxidáns, szabadgyökfogó
• ellensúlyozza az oxidatív stressz káros hatásait a bőrben
• konzerválja az oxidációra hajlamos hatóanyagokat (vitaminok, telítetlen zsírsavak) a készítményekben
• csökkenti a fokozott UV-sugárzás okozta bőrpír, bőrgyulladás és ráncképződés kialakulásának valószínűségét
• hidratáló, nedvességmegkötő hatású

Adagolása: Antioxidáns hatását a bőrvédelemben már 0,1 % - 1 %-os koncentrációban is kifejti. Napvédő készítményekben hatásos adagolása 3 - 5 % E-vitamin, vagy 2,5 % E-vitamin 5 % C-vitaminnal kombinációban.

Feldolgozása: Zsíroldékony hatóanyag. Alkoholban oldódik, vízben oldhatatlan. Fény- és hőérzékeny, melegítés hatására bomlik, ezért a már kézmelegre hűlt készítményekbe keverjük.
Az E-vitamin-tartalmú olajokat rövid ideig, alacsonyabb hőmérsékleten (65 - 80 °C) melegíthetjük, de törekedjünk a gyors visszahűtésre, mert 50 °C felett jelentősen nő az E-vitamin bomlásának valószínűsége.

Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.
INCI: Tocopherol

Vélemények

5.00
1 értékelés
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
2024. 02. 19. -
Igazolt vásárlás
Korábban a sokszor olvasott tanács nyomán E-vitamin kapszulákból nyomkodtam ki az E-vitamint, aztán megtaláltam ezt és rájöttem, hogy a kapszulában nem is tömény E-vitamin van, hanem valamilyen olajban oldott cucc. Azóta a kapszulák mentek, ez meg maradt. Szuper, tömény, tiszta minőség.

Az E-vitamin bemutatása

Az E-vitamin elnevezés valójában nyolc hasonló szerkezettel és élettani hatással bíró vegyület (tocopherolok) gyűjtőneve. Ezek a zsíroldékony molekulák a természetben elsősorban különböző növényi olajokban, eltérő arányban és összetételben fordulnak elő. A kozmetikai készítményekben felhasznált olajok közül E-vitaminban gazdag többek közt a mandulaolaj, a hidegen sajtolt napraforgóolaj, a sáfrányos szekliceolaj, a szőlőmagolaj, az extra-szűz olivaolaj, a szezámmagolaj, az avokádóolaj, az argánolaj, a vadrózsaolaj és a sárgabarackmag-olaj.

Antioxidáns tulajdonsága révén megóvja az arra hajlamos anyagokat az oxidációtól. Ennek például a zsírok és zsírosolajok, szabad zsírsavak valamint a vitaminok eltartásában és készítményen belüli konzerválásában lehet jelentősége.

Fontos hangsúlyozni, hogy a széles körben elterjedt tévhittel ellentétben az E-vitamin nem általános tartósítószer, nem akadályozza meg víztartalmú készítményekben a mikroorganizmusok elszaporodását, csak az oxidációra hajlamos anyagok stabilitását fokozza, azaz az avasodás ellen hat.

A bőrbe felszívódva szerepe lehet a bőrt ért oxidatív támadások kivédésében. Az ultraibolya sugárzás, a szennyezett levegő, a bőrrel érintkező vagy a táplálékkal elfogyasztott kemikáliák és gyógyszerek, illetve bomlástermékeik hatására a bőr normális szerkezetének kialakításáért, védelmi funkciójának fenntartásáért felelős molekulák jelentősen károsodnak. Hatásukra a bőrben rendkívül összetett mechanizmusú, reaktív szabadgyökök keletkezésével járó láncreakciók indulnak meg. A káros szabadgyökök jelentős részét a szervezet saját antioxidáns rendszere segítségével képes hatástalanítani, ám gyakori és nagymértékű oxidatív stressz esetén ez elégtelennek bizonyulhat. Ilyenkor külső antioxidánsok alkalmazásával csökkenthetjük a káros folyamatok kialakulásának valószínűségét. Az E-vitamin antioxidáns hatása abban rejlik, hogy a nagyon reaktív szabadgyököket semlegesítve maga egy igen kevéssé reaktív szabadgyökké alakul, megakasztva ezzel a láncreakciók kifutását. A szintén antioxidáns tulajdonságú C-vitamin hatására semlegesítődik, regenerálódik, ezért gyakran kombinációban kerülnek alkalmazásra.

A táplálékkal felvett E-vitamin a faggyúmirigyeken keresztül kerül a bőrfelszínre, ahol elsősorban a bőr felsőbb rétegeiben koncentrálódik, itt fejti ki védő antioxidáns hatását. A kor előrehaladtával a bőr E-vitamin-tartalma lecsökken. A strukturális változások mellett ez is hozzájárul a bőr védelmi mechanizmusainak gyengüléséhez. Külsőleges alkalmazása ellensúlyozhatja ezeket a változásokat, ezért az E-vitamin az idősödő bőr ápolására szánt készítmények gyakori komponense. Hidratáló, nedvességmegkötő tulajdonsága jótékonyan egészíti ki antioxidáns hatását.

Napozás előtt alkalmazva fényvédő hatású, csökkenti a bőrpír, a bőrgyulladás és a napfény okozta ráncképződés kialakulásának valószínűségét. Már kialakult tünetek esetén hatásossága kérdéses.

Kozmetikai készítményekben tocopherol-tartalmú olajok vagy izolált E-vitamin formájában alkalmazhatjuk. Az izolált E-vitamin sűrűn folyó, vöröses-sárga színű folyadék. Zsírokban, olajokban, alkoholban oldódik, vízben oldhatatlan. Fény- és hőérzékeny, ezért mindig a már kihűlt krémekhez, emulziókhoz keverjük. Jól tolerálható, bőrrokon hatóanyag.