Mennyiség: 70 g
Ez a hidegen készülő, egyszerűen előállítható, jóízű fogkrém állagra nagyon hasonló a bolti fogrémekhez, de nem tartalmaz titán-dioxidot, sem fluort, ahogy a bolti termékek túlnyomó többsége. Kakukkfű és fahéjkivonatok gondoskodnak a szájüreg higiéniájáról, a kovasav és az extra finom agyag pedig a lepedék mechanikai eltávolítását végzi.
Hozzávalók:
28 g glicerin
1 g xantán transzparens gélképző
12 g desztillált víz
2 g kakukkfű vizes-alkoholos-glicerines kivonata
6 g kókuszolaj (ha szeretjük az illatát, ízét, akkor szűz kókuszolaj)
10 g kovasav, nehéz
4 g Plantapon tenzid
8 g fehér vagy zöld agyag
8 csepp fahéj CO2‑kivonat.
4 cs. (vagy ízlés szerint) borsmenta vagy fodormenta, eukaliptusz, citrom stb. illóolaj (elhagyható)
Elkészítés:
- Egy főzőpohár és egy dagasztókar legyen egészen tiszta (lásd: Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat.
- Mérjük ki kis tálkába a xantán transzparens gélképzőt. Mérjük bele a teljesen száraz főzőpohárba a glicerint, majd keverjük el benne a xantánt.
- Mérjük ezekre a vizet, keverjük el, majd tegyünk így a kakukkfű-kivonattal is. A mixer dagasztókarjával magas fokozaton dolgozzuk ezeket egynemű géllé.
- Mérjük ezekre a kókuszolajat (hidegben előzetesen olvasszuk fel), majd keverjük el ezt is alaposan.
- Mérjük rá a krémgélre a kovasavat is és először egy spatulával keverjük el. Ha már nincs szabadon por, akkor a kézi mixerrel folytassuk tovább a keverést. Mérjük a pohárba és keverjük el majd az agyagot, majd a Plantapont is. Adjuk hozzá a fahéjkivonatot és keverjük el azt is alaposan.
- Az elkészült fogkrémet töltsük tubustégelybe és feliratozzuk. A nagy mennyiségű glicerin, kivonat és tenzid hozzáadott tartósítószer nélkül tartósítja a fogkrémünket arra az időre, míg elhasználjuk ezt a mennyiséget (akár pár hónap).