Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Hialuronsav, kismolekulájú

Kiszerelés
1 g
1.350 Ft (1.063 Ft + ÁFA)
Menny.:db

Biotechnológiai úton, bakteriális fermentációval előállított kismolekulájú hialuronsav. Nem tartalmaz állati eredetű alkotókat, előállítása során nem használtak génmódosított baktériumtörzseket. Erőteljes vízmegkötő tulajdonsággal rendelkező, az emberi szervezetben is természetes módon előforduló anyag.
INCI: SODIUM HYALURONATE

Elérhetőség: Raktáron
Szerezhető hűségpontok: 14

Leírás

Kismolekulájú hialuronsav. Biotechnológiai úton, bakteriális fermentációval előállítva. Nem tartalmaz állati eredetű alkotókat, előállítása során nem használtak génmódosított baktériumtörzseket.
 
Fizikai jellemzői: Fehér vagy enyhén krémszínű finom por. Molekulatömege: 10-20 kDa
 
Hatásai, tulajdonságai:
• mélyrétegi hidratáló
• anti-aging
• bőrfeszesítő, ránckisimító
• szerkezetjavító
• fokozza a kollagénszintézist
• gátolja a kollagént lebontó enzimek működését
• fokozza a rugalmasságért felelős bőrrétegek szerkezetét stabilizáló enzimek termelését
• nem gélképző hatású, vízben könnyen oldódik
 
Ajánlott felhasználása, készítmények:
• kiemelten az idősödő és érett bőr ápolására
• kiemelten a száraz, vízhiányos bőr ápolására
• kiemelten a rozáceás bőr ápolására
 
• hidratáló készítményekbe (pl. arc- és testápoló emulziók)
• anti-aging kozmetikumokba (pl. arc- és testápoló emulziók, szérumok, szemkörnyékápolók)
• feszesítő, szerkezetjavító kozmetikumokba (pl. arckrémek, )
 
Feldolgozása: Vízben jól oldódik. Nem hőérzékeny. Kationos anyagokkal inkompatibilis.
 
Adagolása: 0,005-0,1%
 
INCI: Sodium hyaluronate
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény, örülnénk, ha megosztaná tapasztalatait másokkal. Bejelentkezés szükséges.

A hialuronsav bemutatása

A hialuronsav az emberi szervezetben természetes módon előforduló, sokféle funkciót betöltő, csaknem minden szövetben megtalálható vegyület. A bőrben és az izmokban az egyik legfontosabb, a rugalmasságért felelős alkotóelem, szerepe van az ízületek kopás elleni védelmében, a sebgyógyulás folyamatában, a gyulladások mérséklésében, és nélkülözhetetlen számos más élettani folyamatban.

A kor előrehaladtával valamint számos káros tényező (pl. UV-sugárzás, vegyi anyagok, dohányzás) hatására mennyisége a szervezetben jelentősen csökken, szöveteink veszítenek rugalmasságukból, frissességükből, hidratáltságukból, ami hosszú távon ráncok kialakulásához vezet. Ennek okán sok kozmetikumgyártó csodaszerként reklámozza a hialuronsavat tartalmazó termékeit. Fontos azonban tudni, hogy bár ez az anyag tényleg kiemelkedő nedvességmegkötő tulajdonsággal rendelkezik, erőteljesen hidratálja a bőrt, ezáltal segít a ráncok kialakulásának megelőzésében, de semmiképpen sem pótolhatja a mélyebb bőrrétegeknek a bőr rugalmasságáért felelős hialuronsav-készleteit. Az utóbbi évek kutatásai ugyanakkor kimutatták, hogy a hialuronsav kismolekulájú változata (lásd alább) a mélyebb bőrrétegekbe hatolva, bár nem hialuronsavként beépülve, de előnyösen befolyásolja annak szerkezetét, ezáltal hosszútávú és rendszeres használat mellett bőrfeszesítő hatású.

Előállítása

1. A hialuronsavat hosszú ideig kizárólag állati maradékokból (pl. kakastaréj, tonhalszem) nyerték ki. Ipari mennyiségű előállítására ez az eljárás még ma is elfogadott.

2. Mivel azonban ezt a módszert a felhasználók részéről sok kritika érte, olyan fermentációs technikákat fejlesztettek ki, mely során a hialuronsav baktériumok segítségével termeltethető:
- A felhasznált baktériumok egyik csoportja a Streptococcus genushoz tartozik. Ezek a baktériumok (pl. S. zooepidemicus) ugyan az állati szervezet számára kórokozók lehetnek, de a gyártás és tisztítás szigorúan kontrollált körülményei és az ellenőrzési folyamatok garantálják a termelt hialuronsav biztonságosságát. A hialuronsav előállítására jelenleg ez a legjobb eljárási mód.
- A hialuronsavat előállító baktériumok másik csoportját olyan nem kórokozó törzsek alkotják, amelyeket géntechnológiai módosításokkal kell a hialuronsav termelésére alkalmassá tenni.

3. A harmadik, egyelőre kísérleti stádiumban levő módszer segítségével a cukor-alapegységek mesterséges összekapcsolása révén szintetikus hialuronsav állítható elő.

4. Mivel a hialuronsav a növényvilágban nem fordul elő olyan mennyiségben, hogy gazdaságosan kinyerhető lenne, ezért növényi eredetű előállítása nem jelent alternatívát. Az olyan információ, miszerint a hialuronsav szőlőcukorból, szójafehérjéből vagy más növényi anyagokból előállítható volna, csak részben fedi a valóságot. Ezek az anyagok ugyanis csak a fermentáló baktériumok táplálékául szolgálnak, a baktériumok használata a hialuronsav-termelés során nem kerülhető meg.

Formái

Szerkezetét tekintve a hialuronsav a poliszacharidok közé tartozik. Az összekapcsolódó cukoregységek számától függően különböző molekulatömegű és kozmetikai tulajdonságú formái léteznek. A kozmetikában kis- és nagymolekulájú változatai egyaránt használatosak. A hialuronsav kereskedelmi forgalomban leginkább nátriumsója (Na-hialuronát) formájában érhető el.

- Nagymolekulájú hialuronsav: Molekulatömege általában 1000 kDa fölött van. Erőteljes nedvességmegkötő tulajdonságú, vizes közegben gélt képez. Nagy molekulamérete miatt nem hatol be a bőr mélyebb rétegeibe, hanem leheletfinom hidratáló bevonatot képez a bőrfelszínen, ezáltal a kisebb egyenetlenségeket kisimítva optikailag feszesebbnek mutatja azt, illetve gátolja a bőr nedvességtartalmának gyors elpárolgását. A megkötött vizet csak lassan engedi el, ezért hidratáló hatása hosszan tartó. A megfelelő hidratáltság biztosítása révén elősegíti az egészséges hámlási folyamatokat. A feleslegessé vált hámsejtek leválása révén a bőrfelszín selymesebb, bársonyosabb tapintású lesz, ráadásul felgyorsulnak a természetes megújulási folyamatok. A megfelelően hidratált bőr ugyanakkor hatékonyabb védelmet biztosít a bőrt károsító külső hatásokkal szemben.

Mivel a nagymolekulájú hialuronsav gyorsan duzzad, csomóképződésre hajlamos. Ezt elkerülendő a feldolgozás során először kevés glicerinnel vagy alkohollal nedvesítsük, és csak utána keverjük hozzá a vizes fázist. Átlagos feldolgozási körülmények között hőre nem érzékeny, csak hosszan tartó melegítés hatására bomlik.

- Kismolekulájú hialuronsav: Molekulatömege általában 50 kDa alatt van. A nagymolekulájú hialuronsav láncainak fizikai módszerekkel való tördelésével állítják elő. Kis méretének köszönhetően képes a bőr mélyebb rétegeibe eljutni, ahol nedvességmegkötő tulajdonsága révén fejtheti ki intenzív hidratáló hatását. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei ugyanakkor azt mutatják, hogy a dermiszbe jutott hialuronsav előnyösen befolyásolhatja a rugalmasságért felelős szövetek szerkezetét, ugyanis fokozni képes a kollagénszintézist, gátolja a kollagént lebontó enzimek működését, és serkenti a kollagénszálak elrendeződését stabilizáló enzimek termelését.

A nagymolekulájú változattal ellentétben nem gélképző, vízben könnyen oldódik, hőre nem érzékeny.