Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Hidratáló fluid normál bőrre

Mennyiség: 30 g
Zsírfázis: 24 %
Emulgeátor: Lysolecitin


 Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis

1 g makadámiadió-olaj

1 g sáfrányos szeklicemagolaj

1 g szkvalán

0,5 g cetilalkohol

0,5 g méhviasz

1,5 g Lysolecitin

2 g sheavaj

0,5 g szőlőmagolaj

21 g víz (vagy párlat, ill. aloe vera)

2 g glicerin

0,3 g Solagum gélképző

5 csepp illóolaj

1 csepp tejsav

6 csepp Rokonsal tartósítószer

 

Hidratáló fluid normál bőrre

Elkészítés:

  1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
  3. A III. fázis alapanyagait a gélképző kivételével mérjük egy másik főző pohárba.
  4. A sheavajat mérjük kis üvegtálkába.
  5. A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és melegítsük őket addig, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
  6. Adjuk hozzá a zsírfázishoz II. fázis alapanyagait: először a sheavajat olvasszuk fel, majd a poharat a vízfürdőből kivéve adjuk hozzá a szőlőmagolajat.
  7. Szórjuk hozzá a vízfázishoz a gélképzőt, és nagy fordulatszámon gélesítsük.
  8. A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, ezután alacsonyabb fokozaton keverjük tovább.
  9. Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
  10. Az elkészült krémet pumpás adagolóba vagy airless adagolóba töltjük és feliratozzuk.

TIPP:

Könnyű testápolónak is jó. Ekkor, ha kívánjuk, hagyjuk el a szőlőmagolajat és számítsuk hozzá mennyiségét a sáfrányos szeklicemag olajhoz.

Gazdagíthatjuk a krémet:

a.) Vitaminokkal: ekkor a vitamin mennyiségét vonjuk le a víz mennyiségéből. A vitaminokat végül a kézmeleg krémbe keverjük. Ehhez a recepthez adhatunk pl. 0,3 g E-vitamint, illetve gyulladáscsökkentő hatás érdekében 1 g panthenolt.
b.) Hialuronsavval: Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy száraz főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinnel keverjük el, majd adjuk hozzá a vízfázis többi részét és azzal is keverjük el. Ezután a recept szerint dolgozzunk tovább. (Anyagok vízfürdőbe állítása.)
c.) Ha több, vagy más hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz, akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz. Ehhez a recepthez adhatunk pl. vadrózsaolajat. (A szőlőmagolaj mennyisége helyett is.)

Alkoholos tartósítás:

Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50 %-os alkohol esetén: 6,5 g alkohol és 14,5 g víz szükséges.
70 %-os alkohol esetén: 4,3 g alkohol és 16,7 g víz szükséges.
Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!


Tartalomhoz tartozó címkék: Arcápolás