Mennyiség: 30 g
Zsírfázis: 34 %
Emulgeátor: Lysolecitin
Hozzávalók:
Zsírfázis | Vízfázis | ||
I. fázis: | II. fázis: | III. fázis | IV. fázis |
2 g sárgabarackmag-olaj 1,5 g szezámolaj 1 g szkvalán 1 g cetilalkohol 1,6 g Lysolecitin |
2 g sheavaj 1 g szőlőmagolaj |
18 g víz (vagy párlat, ill. aloe vera) 0,25 g Solagum gélképző 2 g glicerin |
5 csepp illóolaj 1 csepp tejsav 6 csepp Rokonsal tartósítószer |
Elkészítés:
- A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
- Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
- A III. fázis alapanyagait a gélképző kivételével mérjük egy másik főzőpohárba.
- A sheavajat mérjük kis üvegtálkába.
- A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
- Adjuk hozzá a zsírfázishoz a II. fázis alapanyagait: először a sheavajat olvasszuk fel, majd a vízfürdőből kivéve adjuk hozzá a szőlőmagolajat is.
- Szórjuk hozzá a vízfázishoz a gélképzőt, és nagy fordulatszámon gélesítsük.
- A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, majd alacsonyabb fordulatszámon keverjük tovább.
- Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
- Az elkészült krémet pumpás adagolóba vagy airless adagolóba töltjük és feliratozzuk.
TIPP:
Testápolónak is jó. Ekkor, ha kívánjuk, hagyjuk el a szőlőmagolajat és számítsuk hozzá mennyiségét a sáfrányos szeklicemag-olajhoz.
Gazdagíthatjuk a krémet:
a.) Vitaminokkal: ekkor a vitamin mennyiségét vonjuk le a víz mennyiségéből. A vitaminokat végül a kézmeleg krémbe keverjük. Ehhez a recepthez adhatunk pl. 0,3 g E-vitamint, illetve gyulladáscsökkentő hatás érdekében 1 g panthenolt.
b.) Hialuronsavval: Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy száraz főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinnel keverjük el, majd adjuk hozzá a vízfázis többi részét és azzal is keverjük el. Ezután a recept szerint dolgozzunk tovább. (Anyagok vízfürdőbe állítása.)
c.) Ha több vagy más hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz, akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz. Ehhez a recepthez adhatunk pl. vadrózsaolajat (a szőlőmagolaj helyett is).
Alkoholos tartósítás:
Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50 %-os alkohol esetén: 5,5 g alkohol és 12,5 g víz szükséges.
70 %-os alkohol esetén: 3,5 g alkohol és 14,5 g víz szükséges.
Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!