Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Hidratáló krém száraz bőrre

Mennyiség: 30 g
Zsírfázis: 34 %
Emulgeátor: Lysolecitin


 Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis

1 g jojobaolaj

2 g mandulaolaj

2 g sáfrányos szeklicemagolaj

1 g cetilalkohol

1 késhegynyi Avocadin (0,5 g)

1,6 g Lysolecitin

2 g sheavaj vagy kakaóvaj

(vagy 1-1 g)

18 g víz (vagy párlat, ill. aloe vera)

2 g glicerin

0,25 g Solagum gélképző

5 csepp illóolaj

1 csepp tejsav

6 csepp Rokonsal tartósítószer

 

Hidratáló krém száraz bőrre

Elkészítés:

  1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
  3. A III. fázis alapanyagait a gélképző kivételével mérjük egy másik főzőpohárba.
  4. A sheavajat mérjük kis üvegtálkába.
  5. A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
  6. Adjuk hozzá a zsírfázishoz a sheavajat és olvasszuk fel. Vegyük ki a poharakat a vízfürdőből.
  7. Szórjuk hozzá a vízfázishoz a gélképzőt, és nagy fordulatszámon gélesítsük.
  8. A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, majd alacsonyabb fordulatszámon keverjük tovább.
  9. Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
  10. Az elkészült krémet pumpás adagolóba vagy airless adagolóba töltjük és feliratozzuk.

TIPP:

Testápolónak is jó. 

Gazdagíthatjuk a krémet:

a.) Vitaminokkal: ekkor a vitamin mennyiségét vonjuk le a víz mennyiségéből. A vitaminokat végül a kézmeleg krémbe keverjük. Ehhez a recepthez adhatunk pl. 0,3 g E-vitamint, illetve gyulladáscsökkentő hatás érdekében 1 g panthenolt.
b.) Hialuronsavval: Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinmennyiségből csepegtessünk rá annyit, hogy elkeverhessük a két anyagot, s csak ezután adjuk a maradék glicerint a vízfázishoz. Amikor kivesszük a vízfázist a vízfürdőből, öntsük rá a glicerinnel elkevert hialuronsavra, és keverjük át alaposan. Csak ezután öntsük a vízfázist a zsírfázishoz.
c.) Hialuronsavval: Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy száraz főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinnel keverjük el, majd adjuk hozzá a vízfázis többi részét és azzal is keverjük el. Ezután a recept szerint dolgozzunk tovább. (Anyagok vízfürdőbe állítása.)
d.) Ha hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz, akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz. Ehhez a recepthez adhatunk pl. 1 g vadrózsaolajat.

Alkoholos tartósítás:

Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50 %-os alkohol esetén: 5,5 g alkohol és 12,5 g víz szükséges.
70 %-os alkohol esetén: 3,5 g alkohol és 14,5 g víz szükséges.
Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!


Tartalomhoz tartozó címkék: Arcápolás