Mennyiség: 150 g
Zsírfázis: 27 %
Emulgeátor: Plantemuls
Hozzávalók:
Zsírfázis | Vízfázis | ||
I. fázis: | II. fázis: | III. fázis | IV. fázis |
12 g sáfrányosszeklice-olaj 12 g mandulaolaj 1,5 g cetilalkohol 7 g Plantemuls |
8 g sheavaj vagy kakaóvaj |
98 g víz (vagy párlat, aloe vera) 12 g glicerin |
0-25 csepp illóolaj 3 csepp tejsav 30 csepp Rokonsal tartósítószer |
Elkészítés:
- A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
- Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
- A III. fázis alapanyagait mérjük egy másik főzőpohárba.
- A II. fázis alapanyagát mérjük kis üvegtálkába.
- A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
- Adjuk hozzá a zsírfázishoz II. fázis alapanyagait, a shea- ill. kakaóvajat a kézi mixerrel teljes olvadásig keverjük, majd vegyük ki a poharakat a vízfürdőből.
- A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, majd alacsonyabb fordulatszámon keverjük tovább.
- Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
- Az elkészült krémet flakonba töltjük és feliratozzuk.
Gazdagíthatjuk a krémet:
a.) Vitaminokkal: ekkor a vitamin mennyiségét vonjuk le a víz mennyiségéből. A vitaminokat végül a kézmeleg krémbe keverjük. Ehhez a recepthez adhatunk pl. 1,5 g E vitamint, illetve gyulladáscsökkentő hatás érdekében 4 g panthenolt.
b.) Ha hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz, akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz. Ehhez a recepthez adhatunk pl. vadrózsaolajat.
c.) Táplálóbb testápolóhoz: kicserélhetjük a sáfrányosszeklice-olajat kevésbé könnyű olajokra, pl. makadámiadió-, mandula-, jojoba- vagy avokádóolajra. Több féle olajat is használhatunk, az összmennyiség legyen 24 g.
d.) Nagyon száraz bőrhöz: adhatunk Avocadint - ehhez a recepthez max. 3 g-ot - az első fázishoz. Vonjuk le mennyiségét az olajok vagy a II. fázis összetevőiből. Mivel ez az anyag magasabb hőmérsékleten olvad, érdemes a receptben található leghőállóbb olajban felolvasztani, majd utána egészíteni ki a zsírfázis többi elemével.
Alkoholos tartósítás:
Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50%-os alkohol esetén: 30,5 g alkohol és 67,5 g víz szükséges.
70%-os alkohol esetén: 21 g alkohol és 77 g víz szükséges.
Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!
Emulgeátor megválasztása:
Ehhez a krémhez használhatunk Pluromatte emulgeátort is, ha mattabb hatású és érzetű krémet szeretnénk kapni eredményül. Agy az egyben helyettesíthetjük a receptben szereplő Plantemulst.