Leírás
A pasztillák mérete – kiszereléstől függően – 8 mm és 20 mm között változik.
Vélemények
A kakóvaj bemutatása
Az eredetileg Amerika trópusi részéről származó kakaófa (Theobroma cacao L.) ma már a világ több hasonló éghajlatú pontján honos, a termőterületek nagy része Afrikában található. Az éretten sárgás-barnás termések magjaiból sajtolva nyerjük a finomítatlan, sárgásfehér színű, kakaós-csokoládés illatú kakaóvajat. A kereskedelmi forgalomban kapható még különböző eljárásokkal finomított, szagtalanított változata is, amely a zsírsavösszetétel tekintetében hasonlóan értékes lehet. A felhasználás és adagolhatóság megkönnyítésére a megolvasztott kakaóvajból gyakran pelleteket, pasztillákat készítenek.
A kakaóvaj különleges zsírsavösszetételű alapanyag, 55-70 %-ban telített zsírsavakat, palmitinsavat és sztearinsavat tartalmaz. Ebből adódóan a bőrön nehezebben oszlatható el, felszívódása lassabb, nehézkesebb, a telítetlen zsírsavakat (is) tartalmazó olajoknál. Kiváló emolliens-komponens, amely a bőrfelszínen finom, vékony bevonatot képezve csökkenti a vízvesztést, hidratáló, bőrpuhító tulajdonságú. Védi a bőrt a külső behatásoktól, csökkenti a gyulladások, irritációk kialakulásának valószínűségét, bőrnyugtató hatású. Kiváló tápláló, visszazsírozó összetevő a száraz, viszkető, irritált, érzékeny bőr ápolásában. Ápoló hatásához kissé alacsony fitoszterol- és tokoferoltartalma is hozzájárul. Filmképző hatása miatt nehezíti a faggyú ürülését, eltömítheti a pórusokat, zsírosabb bőr esetén komedogén hatású lehet.
A kakaóvaj a telített zsírsavak mellett 30-40 % olajsavat is tartalmaz. Az olajsav a bőrbe jobban szívódik fel, a lipid-barriert regenerálva, erősítve maga is hidratáló hatású. Ugyanakkor fokozza a penetrációt, a zsíroldékony hatóanyagok felszívódását. Ennek a tulajdonságának például masszázstömbök, balzsamok (babapopsibalzsam, körömvirágbalzsam) készítésénél lehet jelentősége.
A kakaóvaj a kozmetikumkészítésben fontos konzisztencianövelő alapanyag. Sűrűbb konzisztenciát ad az o/v krémeknek, szilárdságot a magasabb olajtartalmú v/o kenőcsöknek. Vízmentes balzsamok, masszázstömbök, testvajak, fürdőpralinék elmaradhatatlan összetevője, a megfelelő szilárdság mellett könnyű olvadást biztosít. A nagyobb mennyiségű kakaóvajjal készült kozmetikumok végső konzisztenciájukat csak néhány nap érés után érik el.
Feldolgozása egy kis körültekintést igényel. Különlegessége, hogy különböző olvadáspontú módosulatokkal rendelkezik. Természetes állapotában a stabil, 34-35 °C körüli olvadáspontú változatot tartalmazza, ezért szobahőmérsékleten szilárd. Hőérzékenysége abban rejlik, hogy 40 °C fölé melegítve alacsonyabb (17-22 °C) olvadáspontú módosulatok keletkezhetnek, ilyenkor a kakaóvaj nehezebben vagy egyáltalán nem tud megszilárdulni. Ezért a kakaóvajat lehetőség szerint a már homogén, vízfürdőből kivett zsírfázisban kevergetve olvasszuk fel.
A telített zsírsavakban gazdag kakaóvaj nagy oxidációs stabilitással rendelkezik. Nehezebben avasodik, jól eltartható. Nem fényérzékenyítő hatású, nappali kozmetikumokban és fényvédő készítményekben is biztonsággal alkalmazható.
A szappankészítésnél már 4-6 %-ban is észrevehetően szilárdítja a szappant és stabilizálja a habot. Szokásos adagolás 5-25 %, de nagyobb arányban is használható.