Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Kakaóvaj, bio, nyers

Kiszerelés
1.480 Ft (1.165 Ft + ÁFA)
Menny.:db

Nyers, finomítatlan kakaóvaj, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Tömbös formában, jellegzetes csokoládés illattal.
A kakaóvaj átlagos sűrűsége 0,9 g/cm³, ezért 100 g kakaóvaj térfogata 111 ml.
INCI: THEOBROMA CACAO (COCOA) SEED BUTTER

Elérhetőség: Raktáron
Szerezhető hűségpontok: 15

Leírás

bioNyers, finomítatlan kakaóvaj, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Tömbös formában, jellegzetes csokoládés illattal. Annak ajánljuk, aki nem bánja, - vagy egyenesen szeretné - hogy a kozmetikumban érződjön  a kakaóillat. Ez fürdőpralinék vagy masszázstömbök és ajakápolók készítésekor kifejezetten kívánatos lehet.

Ez a kemény állagú zsír kiválóan alkalmas az emulziók konzisztenciájának növelésére, de mivel kifejezett zsírozó és filmképző hatású, ezért elsősorban a száraz bőr ápolószere. Lysolecitinnel kombinálva ez a hatás csökken és könnyedebb emulziók is készíthetők. Az ún. masszázstömbök és fürdőpralinék készítéséhez is elengedhetetlen, hiszen szilárdabbá, ugyanakkor könnyen olvadóvá teszi ezeket a termékeket.
 
Fizikai jellemzői: Sárgásfehér, kemény, csokoládéillatú anyag, amely a bőrrel érintkezve olvadni kezd.
 
Főbb összetevői: 30-40 % sztearinsav, 25-30 % palmitinsav, 30-40 % olajsav, 2-5 % linolsav
 
Hatásai, tulajdonságai:
• bőrpuhító, emolliens
• tápláló, visszazsírozó
• hidratáló
• bőrnyugtató, irritációt gátló
• konzisztencianövelő
• oxidációs szempontból stabil
• nem fényérzékenyítő
• a bőrfelszínen finom bevonatot képez
• zsíros bőrön komedogén lehet
 
Ajánlott felhasználása, készítmények:
• száraz, viszkető, irritált, érzékeny bőr ápolására
• o/v krémekbe, v/o kenőcsökbe (pl. testápoló, kézkrém, arckrém)
• vízmentes készítményekbe (pl. masszázstömb, testvaj, babapopsibalzsam, fürdőpralinék)
• napvédő készítményekbe stabil alapolajként (pl. naptej, napkrém, napvédő oleogél)
• szappankészítéshez
 
Feldolgozása: Sajátos módon hőérzékeny. A vízfürdőből kivett homogén zsírfázisban kevergetve olvasszuk fel.
 
Helyettesíthetősége: Jó helyettesítője a hasonlóan tápláló, de kevésbé visszazsírozó érzetű sheavaj.
 
Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A száraz, irritált bőr ápolásában a bőr teljes zsírsavszükségletének kielégítésére bátran kombinálhatjuk palmitoleinsavban, linolsavban és olajsavban gazdag olajokkal. Többek közt keverhetjük a palmitolein-forrású avokádó- vagy makadámiadió-olajjal, linolsavban gazdag szőlőmagolajjal vagy napraforgóolajban kivonatolt körömvirágolajjal, γ-linolénsavat tartalmazó ligetszépeolajjal, magas olajsavtartalmú mandulaolajjal, sárgabarackmag- vagy szilvamagolajjal, illetve linolsavat és olajsavat egyaránt tartalmazó argán- vagy szezámolajjal.
 
INCI: Theobroma cacao (Cocoa) seed butter
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.

Vélemények

5.00
2 értékelés
(2)
(0)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
2024. 02. 23. -
Igazolt vásárlás
Csodásan csokoládés illatú, nagyon nagy kedvenc!
-
A legkakaóbb csokoládé! Fantasztikus az illata, semmi köze a (valaha) gyógyszertárban kapható fehérített, illattalanított változathoz. Önmagában tömbbé varázsolva napozáshoz elengedhetetlen nálunk. :))

A kakaóvaj bemutatása

Érnek a kakaógyümölcsökAz eredetileg Amerika trópusi részéről származó kakaófa (Theobroma cacao L.) ma már a világ több hasonló éghajlatú pontján honos, a termőterületek nagy része Afrikában található. Az éretten sárgás-barnás termések magjaiból sajtolva nyerjük a finomítatlan, sárgásfehér színű, kakaós-csokoládés illatú kakaóvajat. A kereskedelmi forgalomban kapható még különböző eljárásokkal finomított, szagtalanított változata is, amely a zsírsavösszetétel tekintetében hasonlóan értékes lehet. A felhasználás és adagolhatóság megkönnyítésére a megolvasztott kakaóvajból gyakran pelleteket, pasztillákat készítenek.

A kakaóvaj különleges zsírsavösszetételű alapanyag, 55-70 %-ban telített zsírsavakat, palmitinsavat és sztearinsavat tartalmaz. Ebből adódóan a bőrön nehezebben oszlatható el, felszívódása lassabb, nehézkesebb, a telítetlen zsírsavakat (is) tartalmazó olajoknál. Kiváló emolliens-komponens, amely a bőrfelszínen finom, vékony bevonatot képezve csökkenti a vízvesztést, hidratáló, bőrpuhító tulajdonságú. Védi a bőrt a külső behatásoktól, csökkenti a gyulladások, irritációk kialakulásának valószínűségét, bőrnyugtató hatású. Kiváló tápláló, visszazsírozó összetevő a száraz, viszkető, irritált, érzékeny bőr ápolásában. Ápoló hatásához kissé alacsony fitoszterol- és tokoferoltartalma is hozzájárul. Filmképző hatása miatt nehezíti a faggyú ürülését, eltömítheti a pórusokat, zsírosabb bőr esetén komedogén hatású lehet.

A kakaóvaj a telített zsírsavak mellett 30-40 % olajsavat is tartalmaz. Az olajsav a bőrbe jobban szívódik fel, a lipid-barriert regenerálva, erősítve maga is hidratáló hatású. Ugyanakkor fokozza a penetrációt, a zsíroldékony hatóanyagok felszívódását. Ennek a tulajdonságának például masszázstömbök, balzsamok (babapopsibalzsam, körömvirágbalzsam) készítésénél lehet jelentősége.

KakaóbabA kakaóvaj a kozmetikumkészítésben fontos konzisztencianövelő alapanyag. Sűrűbb konzisztenciát ad az o/v krémeknek, szilárdságot a magasabb olajtartalmú v/o kenőcsöknek. Vízmentes balzsamok, masszázstömbök, testvajak, fürdőpralinék elmaradhatatlan összetevője, a megfelelő szilárdság mellett könnyű olvadást biztosít. A nagyobb mennyiségű kakaóvajjal készült kozmetikumok végső konzisztenciájukat csak néhány nap érés után érik el.

Feldolgozása egy kis körültekintést igényel. Különlegessége, hogy különböző olvadáspontú módosulatokkal rendelkezik. Természetes állapotában a stabil, 34-35 °C körüli olvadáspontú változatot tartalmazza, ezért szobahőmérsékleten szilárd. Hőérzékenysége abban rejlik, hogy 40 °C fölé melegítve alacsonyabb (17-22 °C) olvadáspontú módosulatok keletkezhetnek, ilyenkor a kakaóvaj nehezebben vagy egyáltalán nem tud megszilárdulni. Ezért a kakaóvajat lehetőség szerint a már homogén, vízfürdőből kivett zsírfázisban kevergetve olvasszuk fel.

A telített zsírsavakban gazdag kakaóvaj nagy oxidációs stabilitással rendelkezik. Nehezebben avasodik, jól eltartható. Nem fényérzékenyítő hatású, nappali kozmetikumokban és fényvédő készítményekben is biztonsággal alkalmazható.

A szappankészítésnél már 4-6 %-ban is észrevehetően szilárdítja a szappant és stabilizálja a habot. Szokásos adagolás 5-25 %, de nagyobb arányban is használható.