Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Kakaóvajas testápoló

Mennyiség: 150 g
Zsírfázis: 33 %
Emulgeátor: Lysolecitin


 Hozzávalók: 

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis

25 g makadámia-, mandula-, sárgabarackmagolaj, stb., vagy ezek kombinációja)

5 g cetilalkohol

8 g Lysolecitin

12,5 g kakaóvaj

90 g víz (vagy gyógynövénypárlat)

10 g glicerin

1,2 g Solagum gélképző

25 csepp illóolaj

3 csepp tejsav

30 csepp Rokonsal tartósítószer

 

Kakaóvajas testápoló Elkészítés:

  1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia  menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
  3. A III. fázisból a vizet és a glicerint mérjük egy másik főzőpohárba, a solagumot külön, kis üvegtálkába.
  4. A II. fázis alapanyagát mérjük kis üvegtálkába.
  5. A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
  6. Adjuk hozzá a zsírfázishoz a kakaóvajat. Vegyük ki a vízfürdőből a poharakat. Gélesítsük a vízfázist a solagummal.
  7. A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, míg homogén krémet nem kapunk. Utána alacsonyabb fordulatszámon keverjük tovább.
  8. Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
  9. Az elkészült krémet flakonba töltjük és feliratozzuk.

Gazdagíthatjuk a krémet:

a.) Vitaminokkal: ekkor a vitamin mennyiségét vonjuk le a víz mennyiségéből. A vitaminokat végül a kézmeleg krémbe keverjük. Ehhez a recepthez adhatunk pl. 1,5 g E-vitamint, illetve gyulladáscsökkentő hatás érdekében 4 g pantenolt.

b.) Szkvalánnal a még bársonyosabb bőrért: tegyünk 5 g szkvalánt a zsírfázishoz és ezt a mennyiséget vonjuk le az olaj(ok) menyiségéből. Tehát összesen 20 g olajat és 5 g szkvalánt melegítsünk az I. fázissal.

Alkoholos tartósítás:

Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:

50 %-os alkohol esetén: 27,5 g alkohol és 62,5 g víz szükséges.

70 %-os alkohol esetén: 18,5 g alkohol és 71,5 g víz szükséges.

Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!


 
Tartalomhoz tartozó címkék: Testápolás