Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Készítsd magad a natúrkozmetikumaidat!

Az emberek többsége az otthon készülő kozmetikumok hallatán még mindig általában az uborkapakolásra vagy a tojássamponra gondol, holott saját kezűleg olyan natúr-, vagy akár biokozmetikumok is készíthetők, amelyek méltán veszik fel a versenyt a kereskedelemben kapható társaikkal.

Miért érdemes natúrkozmetikumot vagy biokozmetikumot használnunk?

A natúrkozmetikumok értékes növényi olajok, zsírok, és nagyrészt természetes összetevők olyan kombinációi, melyek valóban bőrünk és hajunk egészségét szolgálják, támogatják azok működését, segítik megújulásukat. A bennük található növényi olajok és zsírok természetes bőrrokon anyagokat tartalmaznak, erősítik a bőr védelmi funkcióit, nem tömítik el a pórusokat. A biokozmetikumok alapanyagai ráadásul ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak, minimalizálva ezzel a végtermék károsanyag tartalmát.

A hagyományos, ún. szalonkozmetikumok kőolajszármazékokból és nagyrészt mesterséges illat- és színanyagokból, konzerválószerekből állnak. Gátolják a bőr természetes működését, ráadásul a bőrünkön keresztül méreganyagokat juttatnak a szervezetünkbe. Az, hogy mit kenünk a bőrünkre, ugyanolyan fontos egészségünk szempontjából, mint az, hogy mit eszünk. A kozmetikumok gyártói tehát a mi bőrünket – és egészségünket – viszik a vásárra.

Miért érdemes saját kezűleg natúrkozmetikumot készíteni?

Egyedi, személyre szabott kozmetikum Személyre szabott unikum – Ebben a hobbiban az a legjobb, hogy igazán személyre szabott, egyedi kozmetikumot készíthetünk magunk vagy mások számára. Még ha használjuk is a kereskedelemben kapható natúrkozmetikumokat, előfordulhat, hogy csak kompromisszumos megoldást találtunk bennük. Például előfordulnak bennük olyan összetevők, amiket szívünk szerint kihagynánk belőlük. A saját tégelyünkbe viszont garantáltan az kerül, amit mi szeretnénk, amit a mi bőrünk és szervezetünk jól tolerál.

Érték és minőség – A natúr- és biokozmetikumok gyártói a piacképesség biztosítása érdekében legtöbbször finomított olajokat tesznek termékeikbe. Aki maga készíti kozmetikumait, az élhet azzal a kivételes lehetőséggel, hogy hidegen sajtolt, natúr, teljes értékű olajokat keverhet készítményeibe, és ugyanígy megválogathat minden egyes összetevőt, hogy igazán minőségi, hatékony kozmetikumot készíthessen.

Egyéni megoldások – Problémás (pl. pattanásos) vagy beteg (pl. ekcémás) bőrünk saját igényeinek megfelelő ápolást biztosíthatunk és addig próbálgathatjuk a saját receptúráinkat, míg meg nem találtuk a kulcsot a bőr megújulásához. 

Ár érték arány – Nem elhanyagolható az anyagi előny sem. A valódi natúr- és biokozmetikumok igen drágák, sokuk ára a „lélektani határ” többszörösét is eléri. Ezért mondják sokan azt – akárcsak a bioélelmiszerek esetében –, hogy azért nem használnak natúrkozmetikumokat, mert számukra megfizethetetlenek ezek a termékek. A saját készítésű natúrkozmetikumok azonban nem kerülnek többe, mint a hagyományos kozmetikumok, akár „luxustermékeket” is készíthetünk a legdrágább alapanyagokból, az is megfizethető marad.

Környezetvédelem – Akár hagyományos, akár natúrkozmetikumot használunk, rengeteg műanyag  flakont, tégelyt, tubust dobunk hónapról hónapra a szemétbe. Saját készítésű kozmetikumaink nem terhelik annyi hulladékkal a környezetet, hiszen csomagolásaikat újra és újra felhasználhatjuk.

Hobbi, mely függővé tesz – Egy kozmetikum kikeverése nem nehezebb és nem vesz több időt igénybe, mintha csak egy desszertet, pudingot készítenénk el. Az eredményt viszont tovább élvezhetjük. Belekóstolhatunk a kozmetikumgyártás izgalmas világába. Saját készítésű gyógynövénypárlatokkal, tinktúrákkal tehetjük különlegessé termékeinket. A kozmetikumkészítés hihetetlenül kreatív, hasznos időtöltés, tartalmas hobbi. Egyedi ajándékokkal lephetjük meg szeretteinket, elindíthatjuk őket egy környezet- és egészségtudatos élet felé.


Tartalomhoz tartozó címkék: A natúrkozmetikumokról