Mennyiség: 50 g
Zsírfázis: 32 %
Emulgeátor: Pluromatte
Ebben a jól felszívódó, közepes konzisztenciájú krémben az évszázadok óta bizonyító körömvirág és kamilla kivonatait további irritációt gátló és gyulladáscsökkentő összetevőkkel egészítettük ki, hogy nyugtassa és ápolja a szárazabb, irritált, viszkető, esetleg hámló vagy a gyulladt, ekcémás bőrt. Az ismertebb sheavaj, ligetszépeolaj és panthenol mellett a fitoszterolokban gazdag, barriererősítő Avocadin és a hámosító allantoin gazdagítja a receptúrát. Különleges komponense a bőrnyugtató zabkivonat, amely hisztamin-antagonista hatása révén mérsékelni képes a bőr túlzott immunválaszát és az allergiás reakciók, bőrgyulladások tüneteit. Sokoldalú hatóanyagainak köszönhetően ezt a tartalmas krémet akár csípések, kiütések enyhítésére is használhatjuk.
Hozzávalók:
I.fázis
1,7 g szkvalán
0,5 g Avocadin (jó késhegynyi)
4,5 g körömvirágolaj
1,7 g cetilalkohol
2,5 g Pluromatte
II.fázis
2,9 g sheavaj
2,2 g ligetszépeolaj
III.fázis
2,5 g zabkivonat
17 g kamillavíz
10 g víz
3,3 g glicerin
0,25 g allantoin
IV.fázis
0,25 g bizabolol
1,5 g pantenol
10 cs. Rokonsal
Elkészítés:
- A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd: Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben szereplő anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
- Melegítsük elő a vízfürdőt. Közben az I. fázis alapanyagai közül a szkvalánt és az Avocadint mérjük egy főzőpohárba, a szilárd összetevőket pedig egy kis tálkába. A II. fázis anyagai közül a sheavajat mérjük ki egy másik tálkába.
- A III. fázis folyékony alapanyagait mérjük össze egy másik főzőpohárba. Az allantoint mérjük egy külön tálkába.
- Az Avocadint az elektromos főzőlap platniján vagy a gáztűzhelyen lángelosztót használva, vízfürdő nélkül olvasszuk fel a szkvalánban. Ügyeljünk, hogy ne melegedjen túl.
- A cetilalkoholt és Pluromatt-et tegyük a zsírfázishoz, mérjük hozzá a körömvirágolajat. A főzőpoharat tegyük át a forró vízfürdőbe, tegyük mellé a másik főzőpohárban előkészített vizes fázist. Olvasszuk össze a zsírfázist a vízfürdőben, ezután még a vízfürdőben adjuk a zsírfázishoz a sheavajat és kevergetve olvasszuk fel.
- A főzőpoharakat vegyük ki a vízfürdőből. A vízfázisban oldjuk fel az allantoint, a zsírfázishoz pedig mérjük hozzá a ligetszépeolajat. Ügyeljünk, hogy a fázisaink ne hűljenek le túlzottan. Ha ez megtörténne, tegyük őket vissza a vízfürdőbe, míg a zsírfázis ismét teljesen átlátszó lesz.
- Ezután a két fázist emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba, és kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig intenzíven keverjük az emulziót, amíg homogén és hab nélküli nem lesz, utána alacsonyabb fokozaton keverjük tovább.
- Amikor az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként belekeverjük a IV. fázis alapanyagait.
- Az elkészült krémet tégelybe töltjük és feliratozzuk.
Javaslat: Különösen érzékeny bőr esetén Leucidallal tartósítsuk. Ebben az esetben a Leucidal mennyiségét a kamillavíz tömegéből mérjük le. Fontos, hogy a Leucidallal tartósított krémünket airless adagolóban tároljuk.