Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Növényi olajok és zsírok

Mandulaolaj Az, hogy egy emulziónak milyen lesz a konzisztenciája, milyen érzés, amikor felkenjük és szétterül, beszívódik a bőrbe, és nem utolsósorban milyen hatása van, azt leginkább a felhasznált olajok és zsírok határozzák meg.

Minden olajnak és zsírnak sajátos zsírsavszerkezete van, valamint csak őrá jellemző összetételben és mennyiségben tartalmaz ú.n. zsírkísérő anyagokat, mint pl. a fitoszterolok, foszfolipidek, a szkvalen, a vitaminok, flavonoidok vagy a karotinoidok.

Ezeknek az anyagoknak egy része olyan értékes tulajdonságokkal bír, hogy a natúrkozmetikai termékekben az olajok és zsírok mellett ezen zsírkísérő anyagok kivonatolt formáit is felhasználják, a végeredmény optimalizálása céljából. Ilyenek pl. az olajok ú.n. elszappanosíthatatlan részei. Egyes olajok és zsírok olyan nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket az anyagokat, hogy megéri kinyerni belőlük őket.

A gyártók legtöbbször az értéktelenebb finomított olajokat használják, mert szagtalanok, tovább tarthatók el, nem csillognak a bőrön, egyszóval a termék piacképességét biztosítják. A finomítást követően csak az adott olaj zsírsavösszetétele marad az eredeti, az értékes zsírkísérő anyagok és vitaminok nagy része elvész. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hagyományos termelésből származó olajak esetében a finomítás jó célt is szolgál, hiszen az értékes anyagokkal együtt a mérgek nagy része is távozik. További szempont a finomításhoz használt eljárás, amit viszont a hagyományos gazdálkodásból származó termékek esetében legtöbbször nem kötnek az orrunkra, így nincs könnyű dolgunk amikor ezek közül az olajok közül kell választanunk.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Alapanyagok