Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Krémkeverési útmutató lépésről lépésre

1. Előkészületek

Fertőtlenítsük a tiszta, hőálló üvegedényeket, kanalakat, keverőbotokat, hogy megfelelő tisztasággal tudjunk dolgozni. Lásd: Higiénia. Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat.

hogyan készül eszközök es anyagokElőkészületek a krémkeveréshez   hogyan készül kezdetEszközök

2. Zsírfázis kimérése

Mérjük ki a zsírfázis alapanyagait (a hőérzékeny anyagok, mint pl. a növényi zsírok, hőérzékeny olajok kivételével) egy hőálló üvegedénybe (főzőpohárba). Mivel egészen kis mennyiségekkel dolgozunk, ezért preciziós mérlegre (levélmérleg, ékszermérleg) lesz szükség. Először a szilárd állapotú anyagokat rakjuk az edénybe, így kiszedhetjük az esetleges többletet. Kis tálkákat, esetleg mignonpapírt használva külön-külön is kimérhetjük az anyagokat. Ezután az olajokat öntsük óvatosan a főzőpohárba. Sokat segít egy pipetta, amivel elkerülhetjük, hogy több olaj ömöljön bele a pohárba, mint amennyit szeretnénk. A zsírokat mérjük külön tálkába.

hogyan készül zsírfázis 1A szilárd összetevők kimérése  hogyan keszul zsirfazis 2Együtt a kimért zsírfázis  hogyan készül zsírfázis 3A zsírokat külön tálkába mérjük

3. Vízfázis kimérése

Mérjük ki a vízfázis alapanyagait egy másik hőálló edénybe. A vizet, aloe verát, növényi párlatot, glicerint egy pohárban, együtt melegítjük. Ha a receptünk hialuronsavat tartalmaz, a legkönyebben úgy dolgozhatjuk fel, ha a teljesen száraz pohárba először a glicerint mérjük bele, majd a glicerinben keverjük el alaposan a hialuronsavat. Csak ezután adjuk hozzá a keverékhez a vizet, és azzal is alaposan elkeverjük. Az alkoholos kivonatokat viszont nem szabad melegíteni, mert elillan az alkohol, ezért ezek nem kerülnek a melegítendő vízfázisba. A többi hőérzékeny anyagot (vitaminokat, kivonatokat) sem most adjuk a vízfázishoz. A két edénykét - a zsírfázist tartalmazó poharat és a vízfázist tartalmazó poharat - vízfürdőbe állítva a tűzhelyre tesszük és elkezdjük melegíteni. Egy idő után a poharak elkezdenek „táncolni”, ekkor tegyük takarékra a lángot/platnit. Addig melegítjük az anyagokat, míg a zsírfázis homogén lesz, teljesen elolvadnak a szilárd összetevők. Fontos, hogy emulgeáláskor a két fázis elég meleg legyen (65-70 fok) és hozzávetőlegesen azonos hőmérsékletű. Ezért miután elolvadtak az összetevők, érdemes még egy kicsit melegíteni a poharakat.

hogyan készül vízfázis 1Kimérjük a vízfázis összetevőit  hogyan készül vízfázis 2A hialuronsav elkeverése a glicerinben  hogyan készül vízfázis 3Vízfázis kimérése a glicerinre

4. Zsírfázis összedolgozása

Ha elolvadtak a szilárd összetevők és elég meleg a zsírfázis, lezárjuk a platnit. A poharakat nem vesszük ki a vízfürdőből, hanem óvatosan beletesszük a zsírokat a zsírfázist tartalmazó pohárba és a kézi mixerrel teljes olvadásig keverjük őket. Ezután kivesszük a poharakat a vízfürdőből. Ha van hőérzékeny olajunk a receptben, azt most adhatjuk hozzá a zsírfázishoz. Ha a recept gélképző anyagot tartalmaz, azt a kézi mixerünk segítségével szintén most oszlatjuk el a zsírban. de csak a vízzel való találkozáskor fogja betölteni feladatát. 

hogyan készül zsírfázis 4Eldolgozzuk a zsírokat
a felmelegített zsírfázisban
  hogyan keszul zsirfazis 5Hozzáadjuk a hőérzékeny
olajokat a zsírfázishoz

5. A zsírfázis és a vízfázis vegyítése - emulgeálás

A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünk tésztadagasztó karjával, a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Azért nem jó a habverő kar, mert a krémbe túl sok levegő kerül, habos lesz. Addig keverjük az emulziót, míg homogén krémet nem kapunk (receptúrától függően 2-4 perc). Ha már kialakult a homogén krém, még ha folyékony is, kisebb fokozaton folytatjuk a keverést, míg kézmelegre hűl és besűrűsödik. A végső konzisztencia legtöbbször csak másnapra alakul ki.

hogyan készül emulgeálás 1Beleöntjük a vízfázist
a zsírfázisba...
  hogyan készül emulgeálás 2... és a kézi mixer dagasztókarjával
emulgeáljuk az összetevőket

6. Hőérzékeny anyagok hozzáadása a kézmeleg krémhez

Ha az emulzió kézmelegre hűlt, hozzáadjuk a hőérzékeny anyagokat: a vitaminokat, kivonatokat, az illóolajokat, tejsavat és  a konzerválószert (Rokonsal vagy alkohol, ill. alkoholos kivonat). Ezeket az anyagokat egymás után adjuk hozzá a krémhez, mindegyiket jól elkeverve. Ezután addig keverjük kézzel az emulziót, míg teljesen ki nem hűl.  hogyan készül kézmelegA kialakult emulzióba mérjük
a hőérzékeny hatóanyagokat, alkoholt,
tinktúrát, illóolajokat

7.Krém csomagolása, címkézése

Az elkészült krémet előzetesen fertőtlenített (tubus)tégelybe, pumpás adagolóba, flakonba tesszük és feliratozzuk. Kerüljön rá a krém neve, a receptúra száma, a készítés ideje, ill. a lejárati idő. Például:

 Nappali krém (5.)

2023. 11. 01.

Felhaszn.: 2024. 01. 31.

 

hogyan keszul tegelybetoltes 2Elkészült a krémünk

Ez az útmutató egy klasszikus, egyszerű emulzió elkészítését mutatta be. A készítmény típusától, összetevőitől, a felhasznált emulgeátortól függően számtalan elkészítési mód létezik, ezért mindig vegyük figyelembe a receptben és az alapanyagok bemutatásánál leírtakat.


Tartalomhoz tartozó címkék: Krémkeverési alapok