Leírás
- A terméket az előírt koncentrációban, azaz 3%-ban kell alkalmazni (sokan a Rokonsal adagolását veszik figyelembe).
- Csak megbízható, szennyeződésmentes alapanyaggal szabad dolgozni.
- A munka során fokozottan kell figyelni a higiéniai szabályokra.
- A receptúra nem tartalmazhat növényi részeket (pl. sima tea vagy pl. gyümölcsporok, gyógynövényporok)
- Az elkészült terméket zárt tárolóba (airless adagoló vagy flakon) kell tölteni, nem nyitott tégelybe.
Vélemények
A Leucidal bemutatása
A Leucidal természetes tartósítószer egy tejsav baktériumok által erjesztett, antimikrobiális hatású kerti retekkivonat. A tejsavbaktériumok közé tartozó Leuconostroc kimchii a távolkeleti konyhában évszázadok óta használatos erjesztve savanyított zöldségételek (káposzta, retek, uborka) előállítására.
A Leucidal előállításakor a hagyományos erjesztési folyamatokkal analóg módon, a retekgyökérre oltott tejsav baktériumok a saját életkörülményeik megóvása érdekében, az egyéb mikroorganizmusok szaporodásának megakadályozására tejsavat és antimikrobiális (baktérium- és gombaellenes) peptideket termelnek. A gyártás során az erjesztés (fermentálás) folyamatait génmanipuláció-mentes (GMO-mentes) biotechnológiai módszerekkel támogatják és ellenőrzik. Megfelelő idő elteltével a tartósító hatású peptideket fűzfakéreg kivonat hozzáadásával nyerik ki a tejsavbaktériumokból, így a Leucidal szalicilsavval és egyéb, hasonló szerkezetű, gombaellenes hatású fenoloiddal gazdagodik*.
A Leucidal tartósító tulajdonságát a gyártók egy, a gyógyszerkönyvekben is hivatalos és több ellenőrző hatóság által is elfogadott módszer, az ún. challenge test segítségével vizsgálták. Az eljárás során a kozmetikai készítmények készítési, tárolási és felhasználási körülményeit utánzó módon az o/v emulziós (vagyis a mikrobiológiai stabilitás szempontjából legérzékenyebb, magas víztartalmú) mintakrémet a vizsgálat kezdetén és egy hónap elteltével különböző baktériumok, élesztő- és penészgombák elegyével mesterségesen megfertőzték, majd ellenőrizték, a kozmetikum hogyan tud ezeknek a fertőzéseknek ellenállni. Ezen vizsgálatokban a Leucidallal tartósított mintakrém két hónap elteltével sem tartalmazott kimutatható mennyiségű kórokozót.
A Leucidal hatásosságát mindezeken kívül saját mintakrémek készítésével és mikrobiológiai vizsgálatával ellenőriztük. A hagyományos módon - ugyanakkor a házi kozmetikumkészítés higiéniai szabályait szigorúan betartva - készített és felhasznált minták három hónap elteltével is fertőzésmentesnek bizonyultak.
A Leucidal további előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy jól tolerálható, nem irritatív hatóanyag, illetve kompatibilis a kozmetikai alapanyagok széles skálájával. Fő hatóanyaga, a tejsavbaktériumok által termelt peptid ráadásul hidratáló hatású.
*A Leucidal szalicilsav tartalma az ajánlott adagolás betartása mellett (szalicilsav tart. max. 0,7 % a végtermékben) nem, vagy csak igen enyhe mértékben hámlasztó, keratolitikus hatású.