Tartósítószermentes
Mennyiség: 118 g
Emulgeátor: emulgeátormentes
Hozzávalók:
I. fázis | II. fázis | III. fázis |
3 g olaj tetszés szerint 3 g kókuszolaj 5,5 g méhviasz |
50 g kakaóvaj 55 g sheavaj |
2 g E-vitamin Kívánság szerint illóolajok |
Elkészítés:
- Egy főzőpohárra lesz szükség. Ez a hőálló üveg és a dagasztókar legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek. Készítsünk elő egy alkalmas formát (legjobb a szilikon muffinforma).
- Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
- A II. fázis alapanyagait mérjük ki külön-külön tálkákba.
- A hőálló főzőpoharat a lábosban vízfürdőbe állítva a tűzhelyre tesszük, és addig melegítjük, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz a méhviasz elolvad. Elzárjuk a tüzet, de a főzőpoharat a vízben hagyjuk.
- A kakaóvajat negyed részenként adjuk az olajos keverékhez. A következő részt mindig csak akkor adjuk hozzá, ha az előző részt a kézi mixerünk dagasztókarjával már teljesen eloszlattuk az olajokban.
- A sheavajjal ugyanígy járunk el.
- Végül hozzákeverjük az illóolajokat és az E-vitamint is.
- Formába (legjobb a szilikon) töltjük, és egy napig rá sem nézünk. Ezután negyed órára a mélyhűtőbe tesszük, és óvatosan kiforgatjuk a formából.
- Még további 4-5 napig állni hagyjuk, míg kialakul a végső konzisztencia.
Mivel csak zsírokat tartalmaz, ezért tartósításra nincs szükség. Három-négy hónapon belül használjuk fel. Hőforrás közelébe ne tegyük!
Használat:
Tusolás, fürdés után a még meleg, nedves bőrbe masszírozzuk.
Tipp:
Különleges és hasznos ajándék lehet. Csomagoljuk celofánba vagy válasszunk (készítsünk) díszes tartót neki.