Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Mik azok a natúrkozmetikumok?

A natúrkozmetikumokról

Mi tesz egy kencét natúrkozmetikummá?

A natúrkozmetikumok nagyrészt növényi, esetenként állati eredetű (pl. méhviasz, lanolin) összetevőkből álló bőr- és hajápoló készítmények. A növényi olajok, zsírok és növényi kivonatok a bőr természetes funkcióit támogatják, a bennük található természetes bőrrokon anyagok a bőr hidrolipid filmjét egészítik ki, segítik védelmi feladatainak ellátásában. Nem tömítik el a pórusokat, segítik a bőr természetes megújulását, rugalmasságának megőrzését.

Fontos tudni, hogy nem natúrkozmetikum az a termék, mely a kőolajszármazékok és más szintetikus anyagok mellett némi természetes anyagot is tartalmaz és az sem, amely halott állatokból származó anyagokat tartalmaz (pl. emuolaj).

A natúrkozmetikumokban is előfordulhatnak kémiai úton előállított összetevők, amelyek azonban teljesen ártalmatlanok. Ezeket az anyagokat egyrészt költséghatékonysági elvek alapján állítják elő vegyi úton, hiszen kinyerésük a természetből aránytalanul sokba kerülne. A vegyi anyagok egy másik része halott állatokból kinyerhető anyagokat helyettesít, mint pl. a cetilalkohol. Ezért natúrkozmetikumokban ezeknek az anyagoknak kizárólag a vegyi úton előállított változata lehet jelen.

Biokozmetikum az a natúrkozmetikum, melyben túlnyomó többségben ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok találhatók.

Ellenőrzött biokozmetikumról (natúrkozmetikumról) akkor beszélhetünk, ha a kozmetikum alapanyagait,  gyártását, csomagolását stb. saját kritériumrendszer szerint valamely ellenőrző szervezet (pl. BDIH, Ecocert, NaTrue, Soil Association) felügyeli.

Ártalmas természetes anyagok, ártalmatlan vegyi anyagok?

Napjainkban, mint az élet annyi más területén, itt is sokan átestek a ló túlsó oldalára. Sok gyártó kihasználja a „biohullámot”, az embereknek a természetes életmód (élelmiszer, kozmetikum, stb.) iránti egyre növekvő igényét és ezzel egyidejű tájékozatlanságát. Sokan azt hiszik, hogy ha egy termékre nagy betűkkel rá van írva, hogy teljesen természetes, akkor az egyben teljesen ártalmatlan is. Az összetevőket még mindig nagyon kevesen olvassák el, és még kevesebben tudják értelmezni. Pedig a természetben nagyon sok méreg van. Megvan a helyük és a szerepük. Valószínűleg senki nem venne meg egy olyan gombakonzervet, melyen ez a címke van:

Összetevők

Miért lehet olyan hajfestéket forgalmazni, amire az van ráírva, hogy 100 %-ban természetes anyagból áll, és az egyik összetevője természetes ólom?

Az alapanyagokra vonatkozó kérdést tehát így célszerű feltenni: melyik összetevő káros és melyik ártalmatlan? 

A natúrkozmetikumokban alkalmazható, kémiai úton előállított alapanyagok az előírt koncentrációban ugyanolyan ártalmatlanok ill. túladagolva ugyanolyan ártalmasak, mint a természetes anyagok.

Több szervezet is van már, amely a forgalomba kerülő natúrkozmetikumokat minősíti. Hazánkban az egyik legismertebb a német BDIH (a gyógyászati áruk, reformtermékek, táplálékkiegészítők és testápolószerek német ipari és kereskedelmi vállalkozásainak szövetsége). A BDIH és a többi hasonló szervezet (lásd fent) saját, szigorú kritériumai alapján adhat ki minősítést egy-egy termékre (és nem termékpalettára). A kritériumok kitérnek többek között a felhasznált alapanyagokra, az állatvédelemre, a konzerválószerekre és a csomagolásra. A BDIH az általános kritériumok mellett kiad egy ún. pozitívlistát is, melyben az engedélyezett alapanyagok INCI nevei szerepelnek. A BDIH követelményrendszere (néhány idegen nyelven) megtalálható a két hivatalos honlapon:


Tartalomhoz tartozó címkék: A natúrkozmetikumokról