Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Neemolaj, bio

Kiszerelés
500 Ft (394 Ft + ÁFA)
Menny.:db

Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, hidegen sajtolt neemolaj.
INCI: AZADIRACHTA INDICA SEED OIL

Elérhetőség: Utolsó 3 db raktáron
Szerezhető hűségpontok: 6

Leírás

Kiváló minőségű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, hidegen sajtolt neemolaj.

Az indiai neemolaj olvadáspontja 23 fok közelében van. Színe világosbarnától a zöldesbarnáig terjedhet. Jellemzően erős illata van, mely sokak szerint a pörkölt kávé, pirított napraforgómag, vagy a fokhagyma és mogyoró jegyeit hordozza. Ezt az illatot közel 20 kénvegyülete és illóolajtartalma adja. Tartalmaz még ezen kívül fitoszterolokat (campesterol, beta-sitosterol, stigmasterol) és azadirachtin triterpént is.
 
Fizikai jellemzői: Barnás színű, jellemzően erőteljes illatú folyadék, amely 23°C közelében megdermed. A szilárd forma a bőrrel való érintkezés vagy enyhe melegítés hatására könnyen lágyul, vízfürdőbe állítva önthető olajjá alakítható. A tárolási hőmérséklettől függően a termék folyékony, részben dermedt (akár buborékosan dermedt) vagy teljesen dermedt állapotú, ez a termék minőségét nem befolyásolja!
 
Főbb összetevői: 45-60% olajsav, 15-20% palmitinsav, 15-20% sztearinsav, 5-15% linolsav, limonoid triterpének
 
Hatásai, tulajdonságai:
• antimikrobiális (baktérium-, gomba- és vírusellenes)
• antiszeptikus, fertőtlenítő
• rovarirtó, rovarűző
• bőrtápláló, visszazsírozó
• hidratáló
• gyulladáscsökkentő
• fájdalomcsillapító
 
Ajánlott felhasználása, készítmények:
• száraz, viszkető, hámló bőr és fejbőr ápolására
• száraz, repedezett, ekcémára hajlamos bőr ápolására
• kis mennyiségben a gyulladásra, pattanásokra hajlamos, aknés bőr ápolására
• csípések, enyhe égések, sebek elfertőződésének megelőzésére

• higiéniáns készítményekhez (pl. fogkrémek, tusfürdők, lábkrémek, körömolajok)
• bőrápoló kozmetikumokhoz (pl. kézkrémek, arc- és testápolók, fürdőolajok)
• hajápolási készítményekbe (pl. hajolajok, samponok)
• szappankészítéshez
• állatkozmetikai készítményekbe (pl. samponok)
 
Feldolgozása: Nem hőérzékeny, a zsírfázissal együtt melegíthető.
 
Adagolása: Emulziós kozmetikumokban a zsírfázis max. 5-10%-a. Tetűirtó készítményekben 3% (orvosi esettanulmány alapján).
 
Helyettesíthetősége: Különleges kísérőanyagokat tartalmazó, nehezen helyettesíthető olaj.
 
Hatásait kiegészítő olajkombinációk: Száraz, viszkető, hámló bőr ápolására szánt kozmetikumokban választhatunk mellé alapolajul argánolajat, avokádó- vagy makadámiadió-olajat, mandulaolajat, körömvirág- vagy kamillaolajat, keverhetjük részben szőlőmag- vagy kókuszolajjal. A gyulladásra, ekcémára, pattanásokra hajlamos bőrre szánt készítményekben hatóanyagolajként kombinálhatjuk kevés ligetszépeolajjal, vadrózsa- vagy inkamogyoró-olajjal, gránátalmamag-olajjal. A zsírosabb, pattanásokra hajlamos bőr kozmetikumaiban alapolajként válasszunk mellé jojobaolajat és kamillaolajat, kiegészítve olajsavban gazdag sárgabarackmag-olajjal és a felszívódást, terülést segítő szkvalánnal.
 
INCI: Azadirachta indica seed oil
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény, örülnénk, ha megosztaná tapasztalatait másokkal. Bejelentkezés szükséges.

A neemolaj bemutatása

A neemfa (Azadirachta indica) India egyik őshonos, örökzöld növénye, de a világ több más trópusi területén is megtalálható. Neve a perzsa azaddhirakt szóból ered, melynek jelentése "nemes fa". A neem az ájurvédikus orvoslás egyik sokrétűen alkalmazott gyógynövénye, már a Charaka Samhita és Sushruta Samhita ősi upavédákban is említésre került. Szanszkrit neve arishtha, amely "a betegség enyhítője" jelentéssel bír. Hajtás- és gyökérkérgét, levelét, virágát és terméseit, magjait egyaránt felhasználják, ahogyan gyakran említik: igazi csodafa.

Magjaiból hidegen préseléssel nyerjük a neemolajat, melynek olvadáspontja 23°C közelében van. Színe a világosbarnától a zöldesbarnáig terjedhet. Jellemzően erős, elsősorban kéntartalmú vegyületeinek köszönhető illata sokak szerint a pörkölt kávé, pirított napraforgómag, a fokhagyma és a mogyoró jegyeit hordozza. Tartalmaz még fitoszterolokat, valamint kiemelkedően hatékony rovarölő és antiszeptikus (baktérium-, gomba- és vírusellenes) tulajdonságú limonoid triterpéneket.

Antimikrobiális hatása miatt igen jelentős a biológiai növényvédelemben betöltött szerepe. Ugyanakkor a neemolajat gyakorta alkalmazzák fertőtlenítő tulajdonságú kozmetikumokban (pl. lábkrémek, kézkrémek, tusfürdők, fogkrémek) különösen olyan problémák esetén, amelyeknek kialakulásában kórokozók is szerepet játszhatnak, vagy ahol különösen fontos az elfertőződés megakadályozása. Rovarölő hatása miatt az indiai népgyógyászatban hajtetűfertőzések és rühesség megelőzésére és kezelésére is használták.

A neemolaj magas olajsavtartalmának köszönhetően hidratáló, palmitinsav- és sztearinsav-komponensei, valamint fitoszterolösszetevői révén pedig kifejezett visszazsírozó, bőrtápláló tulajdonságú, a száraz, viszkető, hámló bőr és fejbőr valamint a gyulladásra, ekcémára hajlamos bőr megfelelő ápolószere lehet. Az ekcémás, gyulladt bőr tüneteinek enyhítéséhez gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is hozzájárulhat, fertőtlenítő hatása révén pedig megelőzheti a sérült bőrfelületek elfertőződését. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásai révén izületi gyulladások kezelésére is alternatívát jelenthet, használják bedörzsölésre szánt olajkeverékek formájában. Ápoló kozmetikumokban általában kis mennyiségben, hatóanyagolajként alkalmazzuk. Problémamegoldó készítményekben (pl. bedörzsölő olajkeverék, sampon, hajolaj, körömolaj) nagyobb arányban is használhatjuk, de jellegzetes, erős illatával számolni kell.

Mivel kiemelkedő gombaellenes tulajdonsággal rendelkezik, a fejbőr korpásodásának hátterében pedig gyakran egy gombafertőzés (lsd. Pytrosporum, újabb nevén Malassezia) áll, korpásódás elleni samponok, hajolajok összetevőjeként is találkozhatunk vele. Bőr- és körömgombásodás megelőzésére és kezelésére használatát kéz- és lábkrémekben, testápolókban, olajkeverékekben javasolják. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságát a pattanásokra hajlamos, aknés bőr ápolásában is kihasználhatjuk, hatóanyagolajként (a zsírfázis max. 10%-ában) alkalmazva nem komedogén hatású.

Fertőtlenítő tulajdonsága és jelentős telített zsírsavtartalma miatt a szappankészítők is gyakorta alkalmazzák a neemolajat receptúráikban, szokásos adagolása 20-40%.