Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Pezsgő fürdőbomba

Ezek a fürdőbombák – bolti társaikkal ellentétben – nem pezsegnek annyira intenzíven, viszont valóban ápolják a bőrünket, hiszen nem csak szódabikarbónát és citromsavat tartalmaznak (némi mesterséges színezékkel és illattal vegyítve), hanem ápoló növényi vajakat is.


Pezsgő fürdőbomba

Hozzávalók:

100 g szódabikarbóna
50 g porított (!) citromsav
25 g keményítő
30 g sheavaj vagy kakaóvaj
Illóolajok
Színezék (kakaó, agyag, olajalapú élelmiszerszínezék)

Emulgeáló bombához:
10 g Lysolecitin

Elkészítés:

  1. A porokat jól összekeverjük, és hozzáadjuk a vízfürdőben felolvasztott sheavajat (a benne olvasztott Lysolecitinnel), esetleg színezékkel.
  2. Jól összedolgozzuk a masszát, mely ideális esetben olyan állagú, mint a nedves homok, nem krémes vagy folyékony.
  3. Ekkor tehetünk hozzá illóolajat, illetve színezékként kakaóport vagy agyagot. Ha nem elég szilárd a massza készítéskor, akkor hagyjuk egy picit pihenni, amíg  a zsírok szilárdulnak kissé.
  4. A masszát erőteljesen formába nyomjuk, úgy, hogy ne maradjon levegős, mert ez szilárdulás után repedéshez vezethet. A félgömbökhöz-gömbökhöz használhatunk pl. hobbi boltban kapható szétnyitható műanyag dekorációs gömböt. Alkalmasak az egyszerű szilikon jégkockatartó formák is. Formázhatunk egyszerűen golyókat is a kezünkkel.
  5. Ha műanyag gömböt használtunk, akkor rövid szikkadás után óvatosan kifordítjuk a masszát a formából. Ne tegyük előtte hűtőbe, mert beleköt, csak miután kivettük a formából (kb. fél órára). A szilikon formát rögtön hűtőbe tehetjük, majd szilárdulás után pár percre a mélyhűtőbe. Ezután óvatosan ki lehet nyomni a fürdőbombákat a formából.
  6. Ha szeretnénk, beletűzhetünk a tetejükbe egy díszt, pl. szárított virágot, vagy kagylót...
  7. Akármelyik módszerrel készültek is a bombák, letakarva (vagy egy dobozban) még pár napig szárítjuk őket, majd szép, zárható üveg tartóba rendezzük, vagy egyenként celofánba csomagoljuk őket. Fontos, hogy a bombákat ne érje víz, de még pára sem használat előtt, mert a pezsgés elkezdődik a felületükön, ami elcsúnyítja őket.

TIPP:

• A fenti okból ne kövessük olyan receptek tanácsait, melyek a fürdőbombák készítéséhez gyors, vizes összetapasztást javasolnak, tehát ne adjunk a készítéskor a bombákhoz még kis mennyiségű vizet sem!  Kötőelemként a legjobb választás az ápoló növényi vaj.
• Ha Lysolecitint adunk a bombához, az a kádban segíti a zsírok emulgeálását, és könnyebb lesz takarítani a kádat a fürdőzés után, mivel egy emulziót kell lemosni a kádról, nem pusztán zsírt. Figyelem! Nem minden kádról jön le egyformán a rátapadt – esetleg színes – zsír. A lemezkádakról könnyedén lejön, a műanyagokról nehezebben. 
• A készítéshez porított citromsavat használjunk, különben nem lesz szép az eredmény!


Tartalomhoz tartozó címkék: Fürdőkellékek