logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

receptek slider

Kézápoló krém

Mennyiség: 30 g

Zsírfázis: 25%

Emulgeátor: Emulsan 


Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis

2 g körömvirágolaj

1 g kamillaolaj

1 g szkvalán

1,5 g cetilalkohol

1 g Emulsan

1 g sheavaj vagy kakaóvaj

 

19 g víz (vagy gyógynövénypárlat)

2 g glicerin

1 g E vitamin

5 csepp illóolaj

1 csepp tejsav

6 csepp Rokonsal tartósítószer

Elkészítés:

  1. Kézápoló krémA hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
  3. A III. fázis alapanyagait mérjük egy másik főzőpohárba.
  4. A II. fázis alapanyagát mérjük kis üvegtálkába.
  5. A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
  6. Adjuk hozzá a II. fázis alapanyagait. A shea- ill. kakaóvajat a kézi mixerrel teljes olvadásig keverjük, majd kivesszük a poharakat a vízfürdőből.
  7. A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, majd alacsonyabb fokozaton keverjük tovább.
  8. Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
  9. Az elkészült krémet (tubus)tégelybe töltjük és feliratozzuk.

Gazdagíthatjuk a krémet:

a.) Ha hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz, akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz. Ehhez a recepthez adhatunk pl. vadrózsaolajat.

b.) Zsírosabb hatású krémhez: kicserélhetjük a macerátumokat (kamilla- és körömvirág olaj) zsírosabb olajokra, pl. mandula-, jojoba- vagy avokádóolajra.

Alkoholos tartósítás:

Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával (pl. körömvirág és kamilla tinktúrával) is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:

50%-os alkohol esetén: 6 g alkohol és 11,5 g víz szükséges.

70%-os alkohol esetén: 4 g alkohol és 13,5 g víz szükséges.

Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!

 

 

Cimkék: : Testápolás, Receptek