Mennyiség: 30 g
Zsírfázis: 27 %
Emulgeátor: Pluromatte
Hozzávalók:
Zsírfázis | Vízfázis | ||
I. fázis: | II. fázis: | III. fázis | IV. fázis |
2 g körömvirágolaj 1 g szkvalán 1,3 g cetilalkohol 1 késhegynyi Avocadin (0,5 g) 1,2 g Pluromatte |
2 g sheavaj vagy kakaóvaj |
17,5 g víz (vagy gyógynövénypárlat) 2 g glicerin |
0,5 g E-vitamin 1 g panthenol 5 csepp illóolaj 1 csepp tejsav 6 csepp Rokonsal tartósítószer |
Elkészítés:
- A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
- Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
- A III. fázis alapanyagait mérjük egy másik főzőpohárba.
- A II. fázis alapanyagát mérjük kis üvegtálkába.
- A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
- Adjuk hozzá a zsísrfázishoz a II. fázis alapanyagait. A shea- ill. kakaóvajat a kézi mixerrel teljes olvadásig keverjük. Vegyük ki a poharakat a vízfürdőből.
- A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, amíg homogén lesz, majd alacsonyabb fordulatszámon, vagy kézzel keverjük tovább.
- Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
- Az elkészült krémet tégelybe töltjük és feliratozzuk.
Gazdagíthatjuk a krémet:
a.) Ha hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz, akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz. Ehhez a recepthez adhatunk pl. vadrózsaolajat.
b.) Zsírosabb hatású krémhez: kicserélhetjük a macerátumokat (kamilla- és körömvirágolaj) zsírosabb olajokra, pl. makadámiadió, mandula, jojoba vagy avokádóolajra.
Alkoholos tartósítás:
Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával (pl. körömvirág és kamilla tinktúrával) is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50 %-os alkohol esetén: 6 g alkohol és 11,5 g víz szükséges.
70 %-os alkohol esetén: 4 g alkohol és 13,5 g víz szükséges.
Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!