Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Tejsav, 80%-os

Kiszerelés
20 ml
380 Ft (299 Ft + ÁFA)
Menny.:db

80%-os tejsav.
INCI: LACTIC ACID

Elérhetőség: Raktáron
Szerezhető hűségpontok: 4

Leírás

80%-os tejsav
 
Felhasználási javaslatok:
• kozmetikai készítmények kémhatásának, pH-értékének beállítására
• hámlasztó hatású készítményekbe kisegítő hatóanyagként

Hatásai:
• hidratáló
• bőrpuhító
• hámlasztó
 
Feldolgozása: Vízben, alkoholban, glicerinben jól oldódik.
 
Adagolása: kozmetikai készítményekben ajánlott max. 1%
 
INCI: Lactic Acid
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény, örülnénk, ha megosztaná tapasztalatait másokkal. Bejelentkezés szükséges.

A tejsav bemutatása

A tejsav az alfa-hidroxi karbonsavak (angolul AHA = alpha hidroxi acid) csoportjába tartozó szerves vegyület. Egyike a szervezet által termelt, a felsőbb bőrrétegek hidratáltságának biztosításáért felelős komponenseknek (angolul NMF = natural moisturizing factor). Feladata a bőr természetes pH-értékének, savköpenyének kialakítása, amely az immunrendszert támogatva döntő szerepet játszik a kórokozók elleni védelemben. Kozmetikai és bőrgyógyászati felhasználása elsősorban hámlasztó és hidratáló hatásához kötődik, ezenkívül készítményeink kémhatását, savasságát szabályozhatjuk segítségével.

A tejsav kiváló hidratáló hatása a hámsejtek ceramid szintézisének fokozásához köthető. Ez a stabilizáló hatású membránlipid erősíti a bőr barrier védőrétegét, ezáltal növeli a felsőbb bőrrétegek víztartalmát, hatására a bőr teltebbé, feszesebbé, puhábbá válik.

Régóta ismeretes az alfa-hidroxi-karbonsavak hámosodást befolyásoló, szabályozó illetve kifejezett hámlasztó hatása. Alacsony koncentrációban, bőrazonos pH-érték környékén is gyengül hatásukra a hámsejtek kapcsolódása, a szaruréteg fellazul, a felesleges, elhalt hámsejtek könnyebben távolíthatók el. Ezen folyamtoknak a kozmetika területén elsősorban a pattanásos bőr, az acne vulgaris kezelésében, valamint különböző hámosodási zavarok tüneteinek enyhítésében lehet jelentősége.

A fokozott hámképződéssel járó betegségek (pl. pikkelysömör vagyis psoriasis, ichtyosis) terápiájában szokásos magasabb (5-20 %) koncentrációban alkalmazva a tejsav keratolitikus hatása erőteljesebb. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy minél magasabb a tejsav-koncentráció, annál nagyobb a bőrirritáció veszélye. Ráadásul minél alacsonyabb a pH-érték, annál nagyobb eséllyel bontjuk meg az egészséges bőrflóra működésének egyensúlyát, ami fertőzések, gyulladások kialakulásához vezethet. Különösen veszélyes lehet ez akkor, amikor erőteljes hámlasztással megnyitjuk a felsőbb bőrrétegeket. Éppen ezért, a hámlasztó bőrgyógyászati készítményekben a tejsav legtöbbször ammónium-hidroxiddal, nátrium-hidroxiddal vagy valamilyen szerves aminnal részlegesen semlegesítve kerül alkalmazásra.

A kozmetikumok enyhén savas, bőrazonos pH-értékének (5 és 5,5 körül) beállításához szükséges tejsav mennyisége a receptek összetételétől, a jelenlevő egyéb ható- és alapanyagok kémhatásától függően változik. A samponokban, tusfürdőkben használatos tenzidek például lúgosító, az allantoin és az aloe gél viszont savasító hatásúak. A készítmények pH-értékét tehát minden újonnan elkészített recept esetében célszerű ellenőrizni és korrigálni. Ha az összetevők mennyiségén nem változtatunk, elegendő ezt az első alkalommal megtennünk. A pH=5 körüli kémhatás az egészséges bőrflóra támogatása mellett egyben a Rokonsal tartósítóanyag hatékonyságát is biztosítja.