Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Tenzidmentes arclemosótej érzékeny bőrre

Mennyiség: 100 g
Zsírfázis: 13 %
Emulgeátor: Olivem

Az érzékeny bőr ápolásánál legjobb, ha inkább kevés, de jól tolerálható alapanyagra támaszkodunk. Ebbe a kímélő, tenzid nélküli arclemosóba nem is került más, mint mandulaolaj, kevés glicerin és bőrnyugtató hatóanyagok. Emulgeátorként most az Olivemre esett a választásunk, mert emulgeáló hatása mellett bőrápoló tulajdonságokkal is rendelkezik. A flakonba töltött arclemosót bátran tartósíthatjuk természetes Leucidal tartósítószerrel.


Tenzidmentes arclemosótej érzékeny bőrre

Hozzávalók:

I.fázis

10 g mandulaolaj
3 g Olivem
0,2 g xantán

II.fázis

68,3 g víz
6,5 g aloe vera gél 10:1 koncentrátum
5 g zabkivonat
4 g glicerin

III.fázis

3 g Leucidal tartósítószer

Elkészítés:

1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd: Higiénia menüpont). Mivel az arclemosót Leucidallal tartósítjuk, hogy még a legérzékenyebb bőr is jól tolerálja, elengedhetetlen, hogy fokozottan ügyeljünk a higiéniára a készítés során. Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben szereplő anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
2. A mandulaolajat és az Olivemet mérjük össze egy főzőpohárba. A xantánt mérjük egy külön tálkába.
3. Egy másik főzőpohárba mérjük össze a II. fázis alapanyagait.
4. A két hőálló főzőpoharat a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén nem lesz, azaz minden szilárd összetevő teljesen el nem olvad, ekkor keverjük bele a xantánt (nem fog felolvadni). A zsírfázis ideális hőmérsékletét (70-80 ºC) hőmérővel ellenőrizhetjük.
5. A főzőpoharakat vegyük ki a vízfürdőből. A két fázist emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist kis részletekben keverjük bele a zsírfázisba. Az emulziót kb. négy percig folyamatosan, intenzíven keverjük, ezután alacsonyabb fordulatszámon hűlés közben többször át-átkeverjük. Az emulzió kb. 40 ºC környékén fog sűrűsödni, ekkor ismét fontos a folyamatos keverés.
6. Amikor az emulzió kézmelegre hűlt, keverjük bele a Leucidal tartósítószert.
7. Az elkészült arclemosót flakonba töltjük és feliratozzuk. Mivel Leucidalt használtunk a tartósításhoz, fontos, hogy kívülről ne jusson szennyeződés a kozmetikumba a használat során.

TIPP:

Mandulaolaj helyett választhatunk sárgabarackmag-olajat vagy avokádóolajat. Mindhárom a jól tolerálható alapolajok közé tartozik.


Tartalomhoz tartozó címkék: Arcápolás