Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Sheavajak versenyben

Shevajak összehasonlításaAz alábbi blogbejegyzés még vállalkozásunk hajnalán született, és azt hivatott illusztrálni, hogy milyen folyamatok is zajlanak nálunk egy-egy alapanyag kiválasztása során, hogy a végeredmény Vásárlóink teljes megelégedésére szolgáljon és megtestesítse azt a minőségpolitikát, amely kezdettől fogva  fémjelezte a Cosmio-t.

„A sheavaj az egyik legértékesebb bőrápoló anyag, tulajdonképpen olyan jolly joker, amihez mindig visszatérhetünk, bármilyen bőrproblémánk is legyen. Vásárlóink közül sokan ekcémát kezelnek vele eredményesen, vagy érzékeny, lázongó bőr megnyugtatására használják.  A sheavaj kiválóan ápolja a neurodermitiszes bőrt is, regenerálja a kirepedt kéz vagy sarok bőrét. Jó popsikenőcsnek is. Jómagam ismeretlen eredetű, százszor elvakart kiütést gyógyítottam meg vele kisebbik fiam bőrén.

A fentiek miatt úgy gondolom, hogy a sheavaj kitüntetett figyelmet érdemel a natúrkozmetikai készítmények alapanyagaként is, ezért nagy gonddal választottam ki a kínálatunkban lévő terméket, melyet egyenesen a ghánai készítőtől szereztem be.  Mivel ez a tétel sajnos elfogyott, és arról a termőterületről jelenleg nem lehet új árut beszerezni, ezért újra döntés előtt állok.

Sokan úgy gondolják, hogy a sheavaj csak sheavaj, akárhonnan is vásárolják, lényeg, hogy olcsó legyen. Szerintem az árnál sokkal fontosabb, hogy egy sheavaj megbízható helyről származzon, ellenőrizze független minőségellenőrző szervezet, és egészséges diókból készüljön, megfelelő higiéniai körülmények között. Fontos az is, hogy kellemes állagú, jól kenhető, visszafogott illatú és viszonylag gyorsan beszívódó legyen. Ezen túlmenően, ha egy sheavaj túl olcsó, akkor valószínű, hogy azok az afrikai nők jártak rosszul, akik a mindennapi betevőjüket keresik meg a sheavaj előállításával.

A képen látható sheavajakat különböző helyekről szereztem be, majdnem mindegyiknek megvan a külön története. Mivel az udvari fotós most sajnos nincs kéznél, magam készítettem a felvételt, mely ennek megfelelően „csak illusztráció”, nem lehet rajta látni a lényeget…. Na mindegy, akkor elmesélem:

A kör közepén láthatók a sheadiók, melyekből a zsírt kinyerik.

Körülötte finomított sheavajak állnak. Hófehér színük az egyetlen közös bennük. Kívül találhatók a natúr vajak, különböző termőterületekről.

Különböző sheavajak összehasonlításaAz 1. számú sheavajat még nagyon régen egy ausztriai kereskedőnél vettem, amikor még nem tudtam, hogy mi fán terem a sheavaj. Érdeklődéssel néztem a kemény, hófehér, viaszszerű anyagot. Tényleg ez az a kincs? Hát nem, ma már tudom, hogy ez csak egy agyonfinomított változat, amely nem méltó a sheavaj névre. Szerencsére nem használtam el és most meg tudom mutatni elrettentő példaként.

Mellette (2. sz.) egy kellemesebb, apró golyócskákból álló, puha anyag, de ez sem esélyes a legjobb finomított sheavaj címre.

Az éjfekete úriember, akitől a 3. számú mintát kaptam, magyarul köszönt nekem és elénekelte az Én édes Katinkám kezdetű dalt. Mint kiderült, Magyarországon járt egyetemre… Ez a shea finom, selymesen krémes állagával és semleges illatával még arra is képes, hogy elbizonytalanítsa a natúr shea rajongóit, így, ha finomított sheavajat szeretnék forgalmazni, biztos ezt választanám. De egyelőre nem szeretnék, mert úgy lettem szocializálva, hogy a belső tulajdonságok fontosabbak, mint a külsők, így a finomítatlan sheavaj bőrre gyakorolt hatása nagyobb súllyal szerepel az értékelésnél, mint az illata (na jó, szaga…)

Az 4. számú natúr sheavajat – a jelenlegi termékünket - egy elismert szakember ajánlotta, mint az általa ismert legjobb minőségű sheavajat. A minták között a legvilágosabb, elefántcsont színű. Testhőmérsékleten jól kenhető, az illata is rendben van, együtt lehet vele élni. Sajnálom, hogy a továbbiakban nem tudok belőle vásárolni, mert a vevők nagyon kedvelték. Ha minden igaz, a júniusi termésből készült vajat szeptembertől lehet megint beszerezni.

Az 5. számú versenyző egy kakukktojás, mert a többi alannyal szemben nem a paradoxa, hanem nilotica változat diójából préselték. Konzisztenciájában közel áll a 3. számú finomított sheavajhoz, nagyon kellemes, krémes, és visszafogott illatú zsír. A nilotica shea vaj azonban nem tartalmaz annyi jótékony bőrápoló anyagot, mint a paradoxa, ezért nem lesz dobogós. A mintát egyébként egy német termelőtől kaptam, aki afrikai nőt vett feleségül és végleg letelepedett Ugandában.

A 6. számú minta nem is érdemel túl sok szót. Ez csalódás volt a javából. Szürkésbézs, apró golyócskákból álló, szúrós szagú delikvens. Brrr!

A 7. számú vajat egy gyönyörű bőrű afrikai szépségtől kaptam egy nemzetközi szakvásáron. A hölgy és ez a kifejezetten sárga színű vaj is Beninből származik. Sajnos a tesztelés során kiderült, hogy elég nehezen szívódik be a bőrbe és az állaga is lehetne egyenletesebb, krémesebb.

Az utolsó két minta Ghána északi részéről származik, és ugyanabból a nyersanyagból állították elő őket, de a 8. számút sajtolással, a 9. számút hagyományos módon.

A sajtolással előállított vaj (8. sz.) színe halványabb, üdébb, illata visszafogottabb, mint a tradicionális feldolgozású testvéréé. Hasonlóan krémes, finom vaj. Meglepetésként ért azonban, hogy nehezebben szívódik be a bőrbe, mint a másik. Összességében kiváló minőségű vaj, ami viszont az árán is erőteljesen nyomot hagy: négyszerese a másiknak, ami már a nem tolerálható kategóriába tartozik…

A tradicionális feldolgozású (9. sz) minta színe sárgásabb, mint a jelenlegi sheavajunké, viszont meglepően krémes, homogén állagú. Illata hasonlóan visszafogott, de nem olyan enyhe, mint a sajtolt változaté. Viszonylag hamar beszívódik a bőrbe, és az este bekent arcbőröm reggelre finom, puha, hidratált.

Engem legjobban az utóbbi sheavaj győzött meg, tulajdonképpen egyre jobban tetszik. Azért még alszom rá egyet…"