Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

(Sz)ép bőrön innen, reklámmeséken túl

Megjelent a Zöld Újság 2014. októberi számában

A 21. század kimondatlan elvárása – élj 100 évig és nézz ki 30-nak – bombáz minket a média ezer ágyúcsövéből. Mozifilmek, női és férfi magazinok, reklámok sulykolják belénk, hogy a legfontosabb a mai világban a külső, és csak magadra vethetsz, ha ebben a kollektív szépségversenyben alulmaradsz. A média szemlátomást a kozmetikai ipar cinkostársa lett, amely az elvárásoknak megfelelően napi szinten hozza csinosan dizájnolt tégelyekbe zárva „forradalmian új felfedezéseit", az örök fiatalság elixírjeit.

photoshop beautyTegye fel a kezét, aki még soha, egyetlen pillanatra sem hitte el, hogy az ismert amerikai színésznő a reklámban valóban attól a csodakencétől néz ki 55 évesen 25-nek... Előbb-utóbb azonban mindenki belátja, hogy ha a reklámok igazat mondanának, akkor csupa ránctalan nő rohangálna az utcákon, így a megoldás valahol máshol keresendő. Egyrészt a helyes értékrendben, amely a belső szépséget a külső elé helyezi, másrészt egy olyan tudatos szemléletmódban, amely a (bőr)problémákra nem külső, azonnal ható segítséget vár.

A több rétegből felépülő bőr a legnagyobb szervünk, szerteágazó feladatkörrel. Többek között véd minket a külső hatások ellen, legyenek azok mechanikai, vegyi hatások vagy akár kórokozók, felel a hőszabályozásunkért, felszívó- és kiválasztószerv, utóbbi okán a méregtelenítő rendszerünk egy fontos része, van érzékszervi funkciója és szervezetünk még oxigént is vesz fel a segítségével. Könnyen belátható, hogy a külső ápolás ugyan fontos, de nem elégséges eszköz a bőr egészségének megőrzéséhez.

A bőr belülről épül, és egészsége, szépsége rengeteg tényező együttes sikerén múlik. Sajnos vannak olyan objektív ellendrukkerek, mint az életkor vagy a genetika, - de akár a légszennyezettség vagy a páratartalom is ide sorolható -, amelyek vagy segítik vagy megnehezítik a dolgunkat. A következő csoport már jobb eséllyel kontrollálható, bár ez sem könnyű feladat: bőrünk könyörtelenül őszinte indikátorként sokat elárul általános egészségi állapotunkról, hormonháztartásunkról, lelkiállapotunkról és az aktuális stresszfaktorunkról egyaránt.

Létezik azonban még számos összetevő, amellyel belső ápolószerként tudatosan építhetjük-szépíthetjük sokfunkciós csomagolásunkat, és amelyek ráadásul visszahatnak az előző csoportra is. Összefoglaló néven egészséges életmódnak nevezhetjük őket. Közhely, mégsem fordítunk elég figyelmet arra, hogy megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű folyadékot, táplálékot (nem kaját!) juttassunk a szervezetünkbe, pedig az egészségünk múlhat rajta. A napi 7-8 óra pihentető alvás éppoly csodaszere a bőrnek, mint a rendszeres testmozgás. Az intenzív, kardio jellegű, pulzusszámot magasan tartó testmozgás (pl. futás, kerékpározás, spinning, zumba) fokozza a vérkeringést, javítja az izomtónust és alaposan megizzaszt, nem csoda, ha egy edzés után szinte megfiatalodik az ember lánya. A dohányzás egyértelműen a bőrt (is) károsító szenvedélyek közé sorolandó, és sajnos a túlzott napozásnak lesz kellemetlenebb eredménye is, mint a vonzó bronzos bőr, mert az ultraibolya sugárzás olyan oxidatív stressznek teszi ki a bőrt, amely végső soron szerkezetének károsodásával, így öregedésével is együtt jár.

Végül elérkeztünk a külső ápoláshoz is, amelyre szintén gondot kell fordítani, de jobb, ha nem a reklámmesék világából szedjük hozzá az ötleteket. A tudatos bőrápolás ugyanis egyáltalán nem jó üzlet a kozmetikai ipar számára. Jó kiindulási alap, ha nem használunk agresszív tenzideket (mosóaktív anyagokat, pl. SLS) tartalmazó tisztálkodószereket. Mivel szinte csak ilyet lehet kapni, ez nem könnyű feladat. Egyre több helyen lehet azonban növényi olajokból készült háziszappant beszerezni, sőt, nem (nagy) boszorkányság az otthoni előállítása sem. Az arckrémek, testápolók kiválasztása során keressük a kőolajmentes, ellenőrzött natúrkozmetikumokat, melyek a bőr működését támogatják. Mivel a kozmetikumok piacán elég nagy a káosz, és igen nehéz megtalálni azt a készítményt, mely többet használ, mint árt, egyre többen hódolnak az otthon készíthető kencék hobbijának, amely segítségével egészséges, személyre szabott és hatékony bőrápoló készítmények kerülhetnek elő a konyhából.