Leírás
Vélemények
A kókuszolaj bemutatása
A kókuszolaj a kókuszpálma (Cocos nucifera) termésének, a kókuszdiónak szárított, fehér maghúsából kinyert növényi olaj. A hidegen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és illata kellemes. Szobahőmérsékleten, 24°C alatt megdermedt, szilárd formában fordul elő, ezért sokan kókuszvajnak vagy kókuszzsírnak is nevezik.
Összetételét a rövid szénláncú (C8-12) telített zsírsavak különlegesen magas aránya (92%) jellemzi, amely fizikai tulajdonságait és kozmetikai felhasználását egyaránt meghatározza. A tápláló hatású zsírsavak mellett jelentős a fitoszteroltartalma is, melyek együttesen a bőr védő barrierrétegének erősítésében, regenerálásában játszanak szerepet. A jól felépített, ép barrier működésének köszönhetően csökken a párolgás általi vízvesztés, vagyis a bőr hidratáltabbá, puhábbá, rugalmasabbá válik. Ugyanakkor a sértetlen barrier nagyobb védelmet nyújt a káros környezeti hatásokkal szemben, csökken az irritációk, gyulladások kialakulásának valószínűsége. Ugyanakkor a kókuszvaj jellegzetessége, hogy a bőrfelületen megolvadva, mivel a folyamat hőelvonással jár, kellemesen hűsítő, bőrnyugtató hatású. Ezen tulajdonságaiból elsősorban a száraz, vízhiányos és irritált, viszkető bőr profitál.
Különleges összetételének köszönhetően a kókuszolaj a bőrfelszínen jól oszlatható el, masszázsolajként is alkalmazható, könnyen és gyorsan, bár nem túl mélyen, szívódik fel, ugyanakkor zsíros csillogás nélküli telt és puha, bársonyos bőrérzetet eredményez. A telített zsírsavak nagyarányú jelenléte, és a felületesebb felszívódás miatt a pórusokat eltömítheti, enyhén komedogén hatású lehet. Ugyanakkor a kókuszolaj javítja a vele készült kozmetikumok terülését és felszívódását. Ajakápolók, masszázstömbök, testvajak, dezodorstiftek alkotóelemeként a bőrrel érintkezve optimális, selymes olvadást biztosít.
Laurinsav, kaprinsav és kaprilsav komponensei pH=8 alatt gátolják az izzadság lebontásáért, és ezáltal a kellemetlen szagok kialakulásáért felelős baktériumok szaporodását. A kókuszolaj a dezodorok természetes és jól tolerálható, nem irritatív antibakteriális hatóanyaga.
Hajápoló készítményekben alkalmazva táplálja a hajszálakat, fényt és csillogást biztosít a hajnak, ugyanakkor táplálja és nyugtatja a száraz, irritált, viszkető fejbőrt.
A telítetlen zsírsavak hiánya a kókuszolajnak jelentős oxidációs stabilitást kölcsönöz, nehezen avasodik, jól eltartható, nem fényérzékenyítő, így napvédő készítményekben is bátran alkalmazható.
A szappankészítők is előszeretettel terveznek kókuszolajat receptjeikbe, mert tartást és keménységet ad a szappanoknak, ugyanakkor erőteljes buborékos habzást biztosít. Elszappanosítva kifejezett tisztító hatással bír, ezért a nagyobb arányú kókuszolajjal készült szappanok jelentősen száríthatják a bőrt.