Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Bodzavirág

argania spinosaSambucus nigra L. – fekete bodza
Caprifoliaceae család – bodzafélék

A fekete bodza jobbára erdők szegélyén, utak mentén, parlagokon és művelt területek kevéssé bolygatott határán élő cserje vagy fácska. Összetett levelének levélkéi tojásdadok, hegyes csúcsúak és fűrészes szélűek. Virágzata lapos bogernyő, nagyon illatos, sárgásfehér virágokkal, sárga porzókkal. Májustól júniusig virágzik. Körülbelül augusztusra érnek meg apró, sötétibolya, csonthéjas bogyótermései, melyek a terméságazaton lefelé lógnak. Gyógyhatású részei: virágzat, termés, levél, kéreg, gyökér.

Gyűjtés, feldolgozás: Az időjárástól függően májustól júniusig virágzik. A virágzatokat száraz időben gyűjtsük, és a későbbi felhasználásra szellős, közvetlen napfénytől elzárt helyen szárítsuk meg. A száradó virágoknak jellegzetes, kellemetlen szaga van, ami a szárított bodzavirágon már nem érezhető. Figyelem! A fekete bodza összetéveszthető a mérgező földibodzával (Sambucus ebulus L.). A földibodza kisebb termetű, kórós szárú növény. Virágai fehérek, de porzói sötétibolyásak, ez a szárított virágokon is jól látszik. Termései éretten is felfelé állnak.

Fontosabb hatóanyagai: flavonoidok, triterpének (szabadon és észterekként), fitoszterolok, fenolkarbonsavak, illóolaj

Népgyógyászati felhasználás: A bodzavirág teáját önállóan vagy keverékekben meghűléses megbetegedések (pl. influenza, nátha, torokfájás) és diabétesz kezelésére használják. Izzasztó, köptető és enyhe vízhajtó hatású. Külsőleg égések, sebek, rheuma kezelésére alkalmazzák borogatásként vagy kenőcsök formájában.

Kozmetikai felhasználás: Az antioxidáns hatóanyagokban gazdag, gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatású bodzavirág vizes kivonatai a kozmetikai iparban is felhasználást nyernek. Elsősorban az idősödő és érett bőr ápolására, kondicionálására szánt tonikokban, szérumokban, krémekben találkozhatunk vele, de egyes márkák napvédő készítmények receptúrájába is foglalják. Fertőtlenítő (antibakteriális és antivirális) és gyulladáscsökkentő tulajdonságát többek közt a problémás, pattanásokra hajlamos vagy zsírosabb bőr ápolásában és a szájhigiéné területén hasznosíthatjuk. A bodzavirág fogínygyulladásra gyakorolt kedvező hatását kísérleti eredmények is igazolják. Gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató tulajdonságának köszönhetően a bodzavirág-kivonatoknak borotválkozás utáni kozmetikumokban, és az érzékeny bőr ápolására szánt krémekben, testápolókban is helye lehet. Egyes források a bodzavirág forrázatának bőrfehérítő hatást is tulajdonítanak.

Ajánlott kivonatforma: Forrázat, vizes-alkoholos-glicerines kivonat.

Egyéb felhasználás: A virágból frissen fogyasztott üdítőital, télire is elrakható ízletes szörp vagy alkoholos bodzalikőr készíthető. A virágok nyersen vagy főzve is fogyaszthatók. Különleges csemege a palacsintatésztába forgatott, olajban kisütött bodzavirág.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények és felhasználásuk