Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Gyógynövénypárlat saját kezűleg

A natúrkozmetikumok vízfázisát gyógynövényekből készült párlattal is helyettesíthetjük, plusz hatóanyagokkal gazdagítva ezzel készítményeinket. Ezek az illatos párlatok némi alkohollal vegyítve önállóan is alkalmazhatók arcvízként. 

Optimális esetben a gyógynövényeket magunk termesztjük kertünkben vagy balkonládánkban, illetve gyűjtjük be megbízható helyről. A helyben termesztett ill. gyűjtött és frissen feldolgozott gyógynövények hatása ill. „eszmei értéke” is nagyobb, mint a szárított, vásárolt füveké, de ha nincs lehetőségünk saját növény nevelésére vagy gyűjtésére, akkor bátran „gyűjtsünk” megbízható gyógynövényszaküzletekben, és itt is részesítsük előnyben az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó vagy vadon begyűjtött árut.

Gyógynövénypárlatok

 

A gyógynövénypárlat elkészítése lépésről lépésre

Hozzávalók:

  • - frissen szedett vagy szárított gyógynövények (lehet több gyógynövény keveréke is)
  • - egy magas fazék
  • - a fazékba illő rozsdamentes acél vagy hőálló üveg keverőtál (nagy hőmérsékletingadozást kell kibírjon)
  • - párolóbetét
  • - tálka
  • - papírtörlő
  • - finom szűrő pl. papír kávé vagy tea szűrőbetét
  • - főzőpohár vagy tölcsér
  • - jól záródó, sötét üveg az elkészült párlatnak

I. Az eszközök összeválogatása

A siker érdekében fontos, hogy eszközeink mérete és formája egy kis „lepárlórendszer” megépítését tegye lehetővé. Ehhez szükség van egy magas fazékra, (pl. kukta), melynek peremén pontosan meg tud ülni egy edény, melybe jeget teszünk. Ennek falán fog lecsapódni a felszálló pára. A jégtároló edény magassága azonban még lehetővé kell tegye, hogy alatta elférjen a lábos alján egy zöldségek párolásához használatos párolóbetét, rajta egy kis tálkával, amely felfogja majd a lecsapódó párlatot. Természetesen a kis tálka átmérője elég nagy kell legyen ahhoz, hogy a lecsöpögő párát fel tudja fogni.

Első olvasatra biztosan bonyolultnak tűnik, de ha szétnézünk a konyhában, valószínűleg már elsőre össze tudjuk „szerkeszteni” a kis berendezést. Praktikus, hogy minden alkatrész külön-külön is hasznos konyhai eszköz, úgyhogy ha mégis be kellene szereznünk hozzá valamit, azt az általános konyhai műveleteinknél is használhatjuk.

Gyógynövénypárlat készítse

II. Előkészületek

Előző nap töltsük meg a jégtároló edényt vízzel és állítsuk a mélyhűtőbe. A lepárlás napján aprítsuk fel a gyógynövényt kézzel vagy géppel (pl. aprítógép, turmixgép). Készítsünk elő minden hozzávalót.

Eszközök gyógynövénypárlat készítéséhez

III. A párlat elkészítése

1. A tiszta fazék aljára öntsünk vizet. Ennek mennyisége legyen valamivel több, mint amennyi belefér a tálkába, de a párolóbetét szintjét ne érje el.

Helyezzük a párolóbetétet a víz fölé a fazékba.

2. Terítsünk konyhai papírtörlőt a párolóbetétre, hogy a növények apró részei ne hulljanak vissza a vízbe.

Körkörösen rendezzük el a növényeket a párolóbetéten, középen helyet hagyva  a tálkának.

Állítsuk a tálkát a gyógynövénykoszorúba. Ennél a műveletnél ügyeljünk arra, hogy ne essenek bele a növényi részek a tálba.

3. Tegyük a fazék peremére a jéggel teli edényt.

Állítsuk a tűzhelyre a fazekat, és melegítsük addig, míg el nem kezd forrni a víz. Ekkor tegyük takaréklángra a platnit. Pár perc elteltével tele van a tálkánk. Menet közben óvatosan kukucskáljunk be, hogy hol tart a folyamat, mindenképp el kell kerülni, hogy a lábos aljáról elfogyjon a víz („üresen járjon”).

4. Ha kész a párlatunk, konyhai fogókesztyűvel óvatosan emeljük ki a tálkát a fazékból. Ha véletlenül növényi részek kerültek bele, akkor szűrjük le a párlatot sűrű szövésű szűrővel, pl. papír filterrel. Ha tiszta maradt a párlat, akkor nem szükséges leszűrni. Így benne maradnak az illóolajok is, melyeket megfigyelhetünk a gyógynövényvíz tetején, ha rövid ideig állni hagyjuk a párlatot a főzőpohárban.
5. A párlatot öntsük azon melegében tiszta, jól záródó, sötét üvegbe és lássuk el felirattal. Ha tisztán dolgoztunk, elvileg nincs szükség tartósításra. A biztonság kedvéért stabilizálhatjuk a párlatot 5 % tiszta alkohollal, de ezt csak akkor adjuk hozzá, ha már kihűlt a párlat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények és felhasználásuk