Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Gyógynövénypárlatok

GyógynövénypárlatokA natúrkozmetikumok vízfázisát gyógynövényekből készült párlattal is helyettesíthetjük, plusz hatóanyagokkal gazdagítva ezzel készítményeinket. Ezek az illatos párlatok némi alkohollal vegyítve önállóan is alkalmazhatók arcvízként. 

A hidrolátumok, más néven virágvizek, az illóolajtartalmú növényi részek (virágok, leveles hajtások, kérgek) vízgőzdesztillálásakor visszamaradó vizes kivonatok. Előállításuk módjától függően részben vagy egészében tartalmazzák a növény illóolaját, valamint vízoldékony és egyben illékony hatóanyagait. A virágvizekben a gyógynövény tulajdonságai tükröződnek. Aromaterápiás hatásait gazdagítják az értékes vízoldékony komponensek, melyek – szemben a frissen készítendő és gyorsan romló vizes kivonatokkal (teák, főzetek) – a hidrolátumokban hosszabb eltarthatóságot nyernek, illetve (pl. testpermetek, borogatások formájában) azonnal felhasználhatók. Mivel az illóolajtartalom önmagában nem mindig elegendő a vizes oldat tartósítására, a friss desztillátumokat a gyógyszerkönyvek előírásainak megfelelően 15-20 % alkohollal keverik, vagy a natúrkozmetikumok készítéséhez engedélyezett tartósítószerekkel konzerválják.

Optimális esetben a gyógynövényeket magunk termesztjük kertünkben vagy balkonládánkban, illetve gyűjtjük be megbízható helyről. A helyben termesztett ill. gyűjtött és frissen feldolgozott gyógynövények hatása ill. "eszmei értéke" is nagyobb, mint a szárított, vásárolt füveké, de ha nincs lehetőségünk saját növény nevelésére vagy gyűjtésére, akkor bátran "gyűjtsünk" megbízható gyógynövényszaküzletekben, és itt is részesítsük előnyben az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó vagy vadon begyűjtött árut.

A gyógynövénypárlatok otthon is elkészíthetők, de készen is kaphatók.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények és felhasználásuk