Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Növényi kivonatok

Üvegcsékbe zárt természet

A legtöbb növény, amit a köznyelv manapság „gaznak” hív, gyógyító anyagokat rejt magában. Az emberiség több ezer éve használja az előző nemzedékek sora által összegyűjtött, bővítgetett tapasztalatot és tudást. Az utóbbi évtizedekben sajnos az élet minden területén előtérbe kerültek a szintetikus megoldások és bár néhány éve ismét elterjedőben van a természetes dolgok iránti igény, ez jórészt inkább egy trend része, mint tudatos visszatérés a gyökerekhez. Szerencsére rengeteg forrása van a felhalmozott tudásnak, így elmondható, hogy a természetes anyagok ismerete, előtérbe helyezése döntés kérdése. És ha valaki egyszer rálép erre az útra, akkor nem nagyon akaródzik neki már visszatérni a „gyors megoldást” – és gyors mellékhatást – nyújtó megoldásokhoz, legyen szó akár gyógyszerről, akár az ételekről, akár a kozmetikumokról.

gyogynvenyek madzagon

A natúrkozmetikumok "lelkét" a növényi kivonatok adják. Mindegyikben közös, hogy az adott növény hatóanyagait próbáljuk valamilyen úton kinyerni általuk. Az otthoni kozmetikum készítés szempontjából a következő kivonatok fontosak:

  • direkt módon kinyert növényi nedvek (pl. aloe vera)
  • vizes kivonatok (ázatok, főzetek, párlatok)
  • alkoholos kivonatok (tinktúrák)
  • olajos kivonatok
  • egyéb oldószeres kivonatok (pl. glicerin, CO2)
  • illóolajok

A fenti anyagok nagy részét a kereskedelemben is be tudjuk szerezni, de házi kozmetikumaink úgy lesznek igazán egyedi különlegességek, ha saját készítésű párlatokkal, tinktúrákkal, olajos kivonatokkal gazdagítjuk őket. Ez az a rész, amivel igazán beleadhatjuk szívünket-lelkünket, munkánkat, pozitív energiáinkat, tudásunkat a tégelybe. A füvesasszony-láz általában már az első hajtások megjelenésekor elkapja az embert, és a tavasz korai jeleire már azt tervezgeti, idén milyen gyógynövények kerüljenek majd a boszorkánykonyha edényeibe. Megbeszéli a Nappal és a felhőkkel, hogy a hársvirág begyűjtésének optimális idejében lehetőleg kerülje el a monszun a vidéket, és reménykedik benne, hogy a környék üres telkeinek tulajdonosai is dacolnak majd a törvényekkel, és minél később végzik el a parlagfű elleni védekezés címén a gyógynövények megsemmisítését. A nyár folyamán aztán folyamatosan nő az üvegcsék száma, hogy aztán egész évben rendelkezésre álljanak a saját készítésű különlegességek.

A blog további cikkeiben a legfontosabb, otthon előállítható növényi kivonatokkal és készítési módjaikkal ismerkedhetnek meg.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények és felhasználásuk