Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Olajos kivonatok saját kezűleg

Az olajos kivonatban a gyógynövények zsírban oldódó hatóanyagait oldhatjuk ki. Ezt a gyógynövényes olajat felhasználhatjuk önmagában bedörzsölésre, készíthetünk belőle különféle balzsamokat, illetve gazdagíthatjuk vele az emulziók zsírfázisát.

olajos kivonatok

Mire lesz szükség az elkészítéshez:

 • frissen gyűjtött és feldolgozott gyógynövény vagy szárított áru
 • jól záródó, tisztára mosott, száraz befőttesüveg
 • nem túl könnyen avasodó növényi olaj (pl. szezám, olíva, jojoba)
 • steril gézlapok
 • a kivonat leszűréshez való, tiszta, sűrű szövésű, nem szöszölő szövet, legjobb a papír filter
 • jól záródó barna gyógyszertári üveg
 • címke

Így készül:

 • A megfelelő időben és helyen begyűjtött növényt szabadítsunk meg minden beteg, koszos, állatrágta vagy állatpiszkolta résztől, rajtmaradt bogárkáktól, nem a droghoz tartozó növényi részektől.
 • Olajos kivonat készítésekor fontos, hogy a frissen szedett növényeket egy napig szikkasszuk, hogy ne legyen olyan nagy a víztartalmuk, mert ettől könnyen megpenészedhet a készülő kivonat.
 • A drogot, azaz a hatóanyagot tartalmazó növényi részt aprítsuk fel. Ez egyrészt azért szükséges, hogy minél több férjen az üvegbe, másrészt a sejtfalak felszakadása megkönnyíti a hatóanyagok kioldódását.
 • A jól záródó, tiszta, száraz üvegbe tegyük bele az így előkészített gyógynövényt, korábban gyűjtött és szárított növényt vagy esetleg a kereskedelemben (gyógyszertárban, fitotékában, drogériában) vásárolt szárított árut és öntsük fel avasodásra kevésbé hajlamos olajjal úgy, hogy teljesen ellepje a növényeket. A leggyakrabban használt olajok: jojobaolaj, olívaolaj, szezámolaj, mandulaolaj. A kereskedelemben kapható olajos kivonatokat sokszor finomított olajokkal készítik a hosszabb eltarthatóság miatt, de otthon érdemesebb a hidegen sajtolt olajokhoz nyúlni. Vegyük figyelembe, hogy az elkészült olajat mire szeretnénk használni; ha arckrémünkbe nem szeretnénk zsírosabb, nehezebb olajat tenni, akkor pl. ne olívaolajat válasszunk a kivonathoz.
 • Az üveget jól zárjuk le, hogy az olajat minél kevesebb levegő érje és így ne avasodjon meg gyorsan, majd állítsuk meleg, világos helyre. Mivel olajos kivonatot általában nyáron készítünk, amikor a friss növények rendelkezésre állnak, az ideális, ha a balkonra, kertbe állítjuk az üveget félárnyékos, meleg helyre. Vigyázat, ez nem azt jelenti, hogy a tűző napon kell álljon az üveg, hiszen így az olaj károsodik. Meg kell találni az egyensúlyt és a kompromisszumot a kivonatolás hőfoka és ideje között, így a sok helyen javasolt tűzhelyes megoldást sem javaslom, mert hiába készül el a kivonat hamar, ha közben az olaj minősége drasztikusan romlik. Az üveget úgy kell elhelyezni a szabadban, hogy állat, vagy a szél ne boríthassa fel.
 • A tetőt az első néhány napban le kell csavarni, és megnézni, hogy nem gyűlt-e össze pára a belső felületén (friss gyógynövények esetén). Mindaddig le kell törölni a tetőben összegyűlt párát egy tiszta gézlappal, amíg csak egy csepp is van, hogy elkerüljük az olajos kivonat megpenészedését. Ha letöröltük a párát, zárjuk vissza a fedelet és jól rázzuk össze a kivonatot. Vigyázzunk, hogy a művelet után is olaj fedjen minden növényi részt.
 • Minden nap, akár többször is rázogassuk az olajat, majd két hét elteltével szűrjük le – úgy, hogy a növényekben lévő olajat is kipréseljük - nagyon sűrű szövésű, nem szöszölő anyagon, vagy papírfilteren. Akkor jó, ha nem marad benne növényi rész.
 • A leszűrt olajat öntsük barna gyógyszertári üvegbe és jól zárjuk le.
 • Készítsük el a címkét: kerüljön rá a növény neve, a gyűjtés éve, a készítés ideje, az olaj fajtája.
 • Az olajos kivonatot érdemes pár hónapon belül (3-4) felhasználni. Ökölszabály nincs, hiszen az eltarthatósági idő függ az olaj fajtájától, az elkészítés módjától és az olaj eredeti eltarthatósági idejétől. Ezért ne válasszunk olyan olajat a kivonatoláshoz, amelynek már közel van a lejárata. Felhasználás előtt mindig szimatoljuk meg az olajat, hogy nem avas-e. Ezt legjobban kiskanálra cseppentve tehetjük meg, az üveg ugyanis gyakran csal: a kupakban és az üveg menetén maradt olaj hamarabb avas lesz, mint az üvegben lévő anyag. Érdemes több, kisebb adag olajat készíteni, és hamar felhasználni. Hogy gátoljuk az oxidációs folyamatokat és ezzel késleltessük az olaj avasodását, adagoljunk a kivonatunkhoz 1% StoppOx Lipid terméket.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények és felhasználásuk