Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Tinktúrák saját kezűleg

tinktúrákA vizes alkoholos kivonatban, azaz a tinktúrában a gyógynövények vízben és zsírban oldódó hatóanyagait oldhatjuk ki. A tinktúrát felhasználhatjuk cseppenként gyógyászati céllal, illetve tartósító funkcióval is bíró hatóanyagbombaként kozmetikumainkban. Ekkor a tinktúra kettős hatást lát el, nem csak a bőrnek, hajnak értékes hatóanyagokkal tölti fel a krémet, hanem az alkoholtartalmánál fogva tartósítja is azt. Az alkohol magát a tinktúrát is tartóssá teszi, így az elkészült kivonatot sokáig felhasználhatjuk.

Mire lesz szükség az elkészítéshez:

 • frissen gyűjtött és feldolgozott vagy korábban megszárított gyógynövény esetleg kereskedelemben (gyógyszertárban, fitotékában, drogériában) vásárolt zacskós szárított áru
 • jól záródó, tisztára mosott befőttesüveg
 • 37-70 %-os alkohol felhasználási módtól függően
 • a tinktúra leszűréshez való, tiszta, sűrű szövésű, nem szöszölő szövet, legjobb a papír filter
 • jól záródó barna gyógyszertári üveg
 • címke

Így készül:

 • A megfelelő időben és helyen begyűjtött növényt szabadítsunk meg minden beteg, koszos, állatrágta vagy állatpiszkolta résztől, rajtmaradt bogárkáktól, nem a droghoz tartozó növényi részektől.
 • A drogot, azaz a hatóanyagot tartalmazó növényi részt aprítsuk fel. Ez egyrészt azért szükséges, hogy minél több férjen az üvegbe, másrészt a sejtfalak felszakadása megkönnyíti a hatóanyagok kioldódását.
 • A jól záródó, tiszta üvegbe tegyük bele az így előkészített gyógynövényt vagy a szárított növényt és öntsük fel tiszta alkohollal úgy, hogy teljesen ellepje a növényeket. Az alkohol lehet gyógyszertári alkohol vagy jó minőségű gabonapárlat, például vodka. Attól függ, hogy milyen töménységű alkoholt használunk, hogy a tinktúrát gyógyászati célra szeretnénk használni, vagy kozmetikumainkat szeretnénk vele tartósítani. Gyógyászati célra a 37-40 %-os alkohol, kozmetikai célra pedig az 50-70 %-os felel meg. A tinktúrát ugyanis a már majdnem kész, kézmelegre hűlt emulzióba kell keverjük, az pedig a már kialakult szerkezete miatt inkább az alkohol, mint a víz felvételére képes. Ezért kell minimalizálni az alkohol víztartalmát. A növény és az alkohol aránya nem határozható meg pontosan, függ a növény fajtájától is. Egyes könyvek azt javasolják, hogy egy rész gyógynövényre 5-10 rész alkohol jusson. Ez elég tág meghatározás és nem visz közelebb az igazsághoz. A lényeg, hogy az üvegben sok növény legyen, de ne legyen teletömve és az alkohol teljesen fedje le a növényeket. A tinktúránk végső alkoholtartalma attól is függ, hogy még vizet tartalmazó friss vagy szárított növényt használtunk.
 • Az üveget jól zárjuk le, hogy az alkohol ne tudjon elillanni, majd állítsuk hűvös helyre, például a kamrapolcra. (Sűrűn fellelhető téves információ az, hogy a tinktúrát a napra kell állítani.)
 • Minden nap rázogassuk meg, majd két hét elteltével szűrjük le – úgy, hogy a növényekben lévő alkoholt is kipréseljük – nagyon sűrű szövésű, nem szöszölő anyagon, vagy papírfilteren. Akkor jó, ha nem marad benne növényi rész.
 • A leszűrt tinktúrát öntsük barna gyógyszertári üvegbe és jól zárjuk le.
 • Készítsük el a címkét: kerüljön rá a növény neve, a gyűjtés éve, a készítés ideje, az alkohol töménysége. A tinktúránkat nagyon sokáig felhasználhatjuk, mert nem romlik meg. Ennek ellenére a hatóanyag veszteség elkerülése érdekében érdemes 1, maximum 2 éven belül felhasználni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények és felhasználásuk