Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Mi található egy natúrkozmetikumban?

Natúrkozmetikumok összetevőiA natúrkozmetikumok túlnyomórészt természetes növényi összetevőket tartalmaznak, emellett azonban csekély mennyiségben előfordulhatnak bennük állatok által termelt és vegyi úton előállított alapanyagok is, valamint ásványi eredetű alapanyagok, mint pl. az agyagok. 

1. Növényi összetevők

A kozmetikumok egy részét növényi olajok, zsírok teszik ki. Ilyen például a mandulaolaj, sárgabarackmagolaj, avokádóolaj, vadrózsaolaj, homoktövismagolaj és a többi, teljesen természetes, optimális esetben ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból vagy vadon termő növények begyűjtéséből származó olaj. A növényi zsírokhoz tartozik például a sheavaj, kakaóvaj, mangóvaj. Fontos, hogy ezek a vajak nem folyékony olajokból, kémiai úton előállított zsírok, mint amilyen a margarin, hanem szobahőmérsékleten természetes állapotukban is szilárd állagú, (különböző olvadáspontú) zsírok. 

Sajnos a kereskedelemben kapható natúrkozmetikumok túlnyomórészt finomított olajokat és zsírokat tartalmaznak, mert ezek szagtalanok, tovább eltarthatók és nem csillognak a bőrön, egyszóval piacképessé teszik a terméket.

A natúrkozmetikumok a termékek ún. vízfázisában víz helyett gyakran tartalmaznak gyógynövényekből előállított különböző párlatokat (pl. kamillapárlat), alkoholos kivonatokat (pl. körömvirág vizes-alkoholos kivonata), növényi nedveket (pl. aloe vera). A termékek hatóanyagai között is gyakran szerepelnek a gyógynövények, általában gyógynövénykivonat formájában (pl. glicerines kivonat, vagy szuperkritikus extrakcióval kinyert kivonat.)

Az illóolajok illatanyagként, illetve jótékony hatásaik miatt kerülnek a termékekbe.

2. Állati eredetű összetevők

Míg a szalonkozmetikumokban halott állatokból kivont összetevőket is felhasználnak, (pl. kollagén, állati zsírok, állati szkvalán és glicerin), a natúrkozmetikumokban kizárólag olyan állati eredetű összetevőket alkalmaznak, melyeket állatok állítanak elő, mint pl. a lanolin, mely a gyapjún található zsír, illetve a méhviasz, méz, selyem vagy a tej(por). Egyes állati eredetű összetevőnek a natúrkozmetikumokban kizárólag  vegyi úton előállított helyettesítője alkalmazható, mint pl. a cetilalkohol. Más, megölt állatokból származó anyagok helyettesítésére növényi alternatívát találtak, mint pl. fitoszkvalán.

3. Kémiai úton előállított összetevők

A natúrkozmetikumok is tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek nem egyenesen a természetből származnak. Ezek lehetnek pl. kémiai úton előállított, de természetazonos anyagok, mint pl. az illóolajok összetevői. Ebben az esetben a gyárból kikerülő anyag kémiailag teljesen megegyezik a természetben megtalálható anyaggal, de mégsem nevezhető természetesnek. Ezeket az anyagokat általában költséghatékonysági elvek miatt készítik kémiai úton, hiszen kinyerésük a természetből aránytalanul sokba kerülne. 

Másrészt nem elhanyagolható az a fentebb már leírt szempont sem, hogy a vegyi anyagok egy része holt állatokból kinyerhető anyagokat helyettesít, mint pl. a cetilalkohol. Ezért natúrkozmetikumokban ezeknek az anyagoknak kizárólag a vegyi úton előállított változata lehet jelen.

Más természetes anyagokat pedig kémiai úton módosítanak, alkalmassá téve őket egy feladat ellátására a termékben (pl. növényi olajokból, zsírokból készült emulgeátorok).

A natúrkozmetikumokban alkalmazható, kémiai úton előállított alapanyagok az előírt koncentrációban ugyanolyan ártalmatlanok ill. túladagolva ugyanolyan ártalmasak, mint a természetes anyagok.


Tartalomhoz tartozó címkék: A natúrkozmetikumokról