Mennyiség: 100 g (a forma méretétől függően 8-10 db praliné)
Emulgátor: Lysolecitin
tartósítószermentes
Hozzávalók:
• 10 g olaj tetszés szerint (pl. makadámiadió-olaj)
• 64 g kakaóvaj
• 16 g sheavaj
• 10 g Lysolecitin
• 25-30 csepp illóolaj ízlés szerint
• ételfesték vagy kakaópor ízlés szerint
Elkészítés:
- 1. Mérjük egy főzőpohárba az olajat és a lysolecitint. Vízfürdőben melegítsük őket kissé össze, keverjük el a lysolecitint.
- 2. Adjuk hozzá a kakaóvajat és olvasszuk fel. Vegyük ki a vízfürdőből az edényt és adjuk a zsírokhoz a sheavajat is, és folytonos kevergetés közben olvasszuk fel.
- 3. Végül adjuk hozzá a masszához az illóolajat.
- 4. Öntsük formába (pl. jégkockatartó, szappanöntőforma, stb.) a masszát és hagyjuk teljesen megszilárdulni. Azok a legalkalmasabb formák, amelyek nem túl tagoltak, nincsenek vékony nyúlványaik. Ellenkező esetben megtörténhet, hogy a praliné eltörik a kivételkor. Könnyíti a kivételt, ha előtte fél órára a mélyhűtőbe tesszük a formát.
- 5. Tartósítószerre nincs szükség, de tároljuk a pralinékat zacskóban, vagy üvegben.
TIPP:
a.) A masszát színezhetjük részben vagy egészben por, vagy olaj alapú ételfestékkel. Természetes alternatíva a kakaópor. Pl. vegyük ki a massza egy részét egy kicsi főzőpohárba és keverjünk bele csomómentesen egy-két késhegynyi kakaóport.
b.) Öntsük a masszát előzetesen megtisztított, szép formájú kagylóba, vagy jó tartású, mintás mignonpapírba. Utóbbi esetben díszíthetjük a pralinét szórócukorral, kávészemmel, nagy szemű sóval, stb.
c.) Ajándéknak kiváló. Jól ápolja a bőrt, a fürdővízben emulgeálódik, így nem hagy zsíros peremet a kád szélén.