logo

Natúrkozmetikumok
sajátkezűleg

 
facebook-40 rss-40  mail-40 home-40

alapanyagok slider

Agyagok

AgyagA színes és gyógyagyagok a természet több ezer éves, különleges képződményei. Jótékony hatásaik minden emberi kultúrában ismertek voltak, gyógyhatásuk első említése az ősi Mezopotámia idejére nyúlik vissza.

Minden agyag valójában egy igen apró szemcseméretű kőzet. Alapját kvarchomok, agyagásványok (alumínium-szilikátok) és karbonátok (mész) adják. A különböző agyagfajtákban ezen kívül jellemző arányban más-más agyagásványok és ásványi anyagok – köztük fontos nyomelemek és fémoxidok – jelennek meg.

A kvarchomok finom szemcséi (az agyagásványokkal kiegészítve) mechanikai dörzsölő hatásúak. Az agyagokat éppen ezért gyakran foglalják hámlasztó arclemosókba, peeling krémekbe, bőrradírokba vagy fogkrémekbe. A feleslegessé vált, elhalt hámsejtek eltávolítása egyenletes, bársonyos bőrfelületet eredményez és serkenti a bőr természetes megújulását. A zsírosabb, aknés bőr esetén különösen fontos a megfelelő hámlasztás, mert csökkenti a szőrtüszők eltömődésének és a gyulladt pattanások kialakulásának valószínűségét.

A mésztartalom a kozmetika szempontjából kevésbé jelentős, elsősorban az agyagszemcsék stabilizálásában van szerepe, a fémoxidok pedig az egyes agyagfajták színét határozzák meg.

Az agyagásványok (pl. kaolinit, montmorillonit, illit, vermikulit, klorit) kristályrácsukban, nagy fajlagos felületükön különböző mértékben képesek vizet, fémionokat (pl. kálium, magnézium, nátrium, kálcium), olajokat és szennyezőanyagokat megkötni. Ezen a megkötő, adszorpciós tulajdonságon alapul az agyagok régóta ismert tisztító, méregtelenítő, fertőtlenítő és sebgyógyító hatása, de ehhez köthető az esetleges szárító tulajdonság is. Ugyanakkor az agyagásványok a megkötött fémionokat előszeretettel cserélik ki más ionokra, értékes nyomelemekkel látva el a bőrt. Tisztító és tápláló hatásuk különösen jól érvényesül olajtartalmú pakolásokban, maszkokban vagy fürdőadalékként. Olajmegkötő tulajdonságukból inkább a zsírosabb bőr profitál. Agyagokkal gazdagíthatunk púdereket és mattító hatású krémeket, a színes agyagoknak dekorkozmetikumokban pedig tónuskorrigáló, színező szerepe is lehet. A szappanokban szép árnyalatot adó, természetes színezők, de a mennyiségtől függően akár habstabilizáló és enyhe hámlasztó hatásuk is lehet.

Az egyes agyagásványok adszorpciós, nedvességmegkötő és ioncserélő tulajdonsága a szerkezetük függvényében változik, főként ez magyarázza a különböző agyagfajták kissé eltérő kozmetikai hatásait.

Fehér agyag (kaolin, bolus alba)

A legsemlegesebb agyagfajta. Túlnyomórészt a kaolinit agyagásvány alkotja. Csak elenyésző mennyiségben tartalmaz fémoxidokat, ennek köszönheti fehér színét is. Fajlagos felülete, vízmegkötő, adszorpciós és ioncserélő képessége kicsi, ezért gyengéd hámlasztó és tisztító hatású, elsősorban a száraz és érzékeny bőr számára ajánlott.

Sárga és vörös agyag

Mindkettő alapját az illit nevű agyagásvány adja, ezért kozmetikai tulajdonságaik is nagyon hasonlók. Színüket az eltérő vasoxid-tartalom határozza meg. Az illit adszorbciós és ioncserélő képességese közepes, vízmegkötő képessége mérsékelt, kálium ionokban gazdag. Tisztító, méregtelenítő és szárító hatása közepesnek mondható. Elsősorban a normál és az enyhén zsíros bőr ápolásához ajánlott.

Zöld agyag

A kozmetikában kétféle változata használatos. Az illit-alapú zöld agyag tulajdonságai a sárga és vörös agyagéhoz hasonlóak, míg a montmorillonit-alapú zöld agyag sokkal kifejezettebb hatásokkal bír. A montmorillonit az ún. duzzadó agyagásványok közé tartozik, nagy fajlagos felületén nagy mennyiségű víz megkötésére képes, ezért határozottabban szárító hatású. Nátrium- és kálciumionokban gazdag. Adszoprciós képessége jelentős, a montmorillonit-agyagokat a környezetvédelemben olajszennyezések megkötésére is használják. Erőteljes tisztító és fertőtlenítő hatása miatt elsősorban a zsíros és pattanásos bőr ápolására ajánlott.

Rózsaszín agyag

A különböző árnyalatú rózsaszín agyagokat vörös és fehér agyag keverésével nyerik. Ennek megfelelően kozmetikai hatásaik a két agyagfajta tulajdonságainak kombinációjából adódnak. Tisztító, megkötő és tápláló hatásuk a fehér agyagénál kifejezettebb, mégsem megterhelő. Elsősorban a normál, száraz és az érett bőr ápolására ajánlott.


Agyagok a Cosmio natúrkozmetikai szakáruházban.