Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Alkohol

argania spinosa A kereskedelemben kapható natúrkozmetikumok nagy része alkohollal van tartósítva. Az alkohol természetes anyag és kiválóan alkalmas növényi kivonatok, tinktúrák készítéséhez. Így a vizes-alkoholos kivonatok egyszerre látják el a hatóanyag és a konzerválóanyag szerepét. Az alkohol ellen valóságos hadjáratot folytattak a szalonkozmetikumok gyártói, pedig a vízfázisra számított 20 %-os koncentrációig nem szárítja a bőrt, természetes anyag, és egy emulzió pH-értékétől függetlenül hatékony a kórokozók ellen. Az otthon készülő kozmetikumok esetében a szakértők a vízfázisra számított 12-15 %-os alkoholkoncentrációt javasolnak, mely a termék mikrobiológiai stabilitását 2-3 hónapig segíti, és még a szárazabb bőr is nagyon jól tolerálja (az alkohol egy része amúgy is elpárolog még a bőrbe szívódás előtt).

A 12-15 % -ot mindig a termék vízfázisára számítjuk, nem az egész tömegre. A fentiek 96 %-os alkohol használatára vonatkoznak. Mivel a receptek legtöbbször gyógynövénytinktúrákat tartalmaznak, ott az 50 %-os alkoholtartalmú vizes-alkoholos kivonatok mennyisége van feltüntetve.

Az alkohol szelíd tartósítószer, mely ebben a koncentrációban csak a kórokozók szaporodását gátolja, azon kívül illékony is. Ezért ennél a tartósítási módnál fokozottan érvényes az, hogy higiénikusan dolgozzunk, illetve csak zárt rendszerű tárolóedényt használjunk, pl. pumpás adagolót, tubustégelyt vagy flakont. Az így tartósított termékeket ne tároljuk szobahőmérsékletűnél melegebb helyen.

Az alkohol magas hőmérsékleten hamar elillan, ezért csak a kozmetikum készítésének utolsó fázisában, a kézmeleg emulzióba keverhető. Mivel azonban ekkor már létrejött az emulzió szerkezete, előfordulhat, hogy nem veszi fel teljesen a belekevert alkoholt, nem lesz homogén. Ezért fontos, hogy az alkohol ne legyen kisebb koncentrációjú, mint 50 % (tehát kevés vizet tartalmazzon).

A Lysolecithinnel (LL) kevert krémekbe problémamentesen keverhető alkohol, mivel az LL hideg eljárásban is emulgeál.

Ugyanígy könnyen feldolgozható a vizes-alkoholos kivonat gélnek.

Az ún. hűtőkenőcs (cold cream) egy kvázi emulzió, ahol az emulzió kialakulása után semmiképp sincs mód újabb folyadék felvételére, ezért ezekben a krémekben az alkoholos konzerválás csak úgy valósítható meg, ha az emulzióba csekély mennyiségű LL-t is keverünk.

Fontos: a denaturált szesz olyan alkohol, melyet általában egészségre káros anyagokkal  (pl. ftalátokkal) tesznek élvezhetetlenné. Ezek az anyagok ugyan igen kis koncentrációban (0,5 %) vannak jelen a denaturált szeszekben, mégis tanácsos, hogy ilyen alkoholt ne használjunk kozmetikumaink tartósítására.

Tiszta alkoholt (általában 96 %-ost) a patikákban szerezhetünk be. Higíthatjuk desztillált vízzel, hogy 70-50 %-os alkoholt kapjunk (így olcsóbb, mint ha egyből 70-50 %-os alkoholt vennénk a patikában), illetve vegyíthetjük - sokszor kedvezőbb áron kapható - 37,5 % os vagy 40 %-os vodkával. Így pl.: 100 ml 50 %-os alkoholt kapunk:

- 80 ml 37,5 %-os vodka és 20 ml 96 %-os alkohol vegyítésével vagy

- 83 ml 40 %-os vodka és 17 ml 96 %-os alkohol vegyítésével. 

Tinktúra készítéséhez 50 %-os alkohol javasolt.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Alapanyagok