Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Festőbuzér, por

Kiszerelés
1.400 Ft (1.102 Ft + ÁFA)

Festőbuzérpor (krappgyökérpor). Természetes színezőanyag. A festőbuzér (Rubia tinctorum) növény szárított, porrá zúzott gyökere.
INCI: RUBIA TINCTORUM ROOT POWDER

Elérhetőség: Szállítás alatt
Szerezhető hűségpontok: 14

Leírás

Festőbuzérpor (krappgyökérpor). Természetes színezőanyag. A festőbuzér (Rubia tinctorum) növény szárított, porrá zúzott gyökere.
 
Fizikai jellemzői: Vöröses színű, enyhe növényi illatú, finom por.
 
Felhasználása, tulajdonságai:
• szappanok színezéséhez (természetes rózsaszínű, mályvás árnyalatok érhetők el vele)
• természetes szálak pl. gyapjú, selyem színezéséhez (pácolástól függően vöröses-pirosas vagy narancssárga színekre fest)
• húsvéti tojásfestéshez
 
Feldolgozása, adagolása:
Felhasználásra kész, nem kell aprítani, őrölni. Hőérzékeny, a 60-65 °C fölötti melegítés barnás árnyalatokat eredményez.
Szappan színezéséhez: Keverjük a 60 °C fokot meg nem haladó lúgoldatba.
Gyapjú- vagy selyemfestéshez: Készítsünk egyszerű festékoldatot. A szálakat érdemes előzetesen pácolni (lásd: Kemendi Ágnes - Festés növényekkel c. könyvét).
Tojásfestéshez: 3 dl kézmeleg vízhez adjunk 1 kávéskanál festőbuzér port, az így kapott festőlében áztassuk 30-60  percig az előre megfőzött tojásokat. Ez a festőlé bordós-pirosra színez. Ha élénkebb piros színt szeretnénk, savanyítsuk 1 evőkanál ecettel.
 
INCI: Rubia tinctorum root powder
Kizárólag külsőleges felhasználásra! Kozmetikai alapanyag.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény, örülnénk, ha megosztaná tapasztalatait másokkal. Bejelentkezés szükséges.

A festőbuzér bemutatása

A krappgyökérnek és festőfűnek is nevezett festőbuzér (Rubia tinctorum) Magyarországon is honos, vadon élő, évezredek óta ismert festőnövény. Porrá zúzott gyöktörzse egyike a legősibb, vörös színt adó festékanyagoknak. A szőnyegek, textilek színezése mellett a képfestők kedvelt színanyaga.

Jelentős vegyülete a purpurin és az alizarin, amelyek a növényben cukrokhoz kötve, ún. glikozidok formájában fordulnak elő. Az alizarin és a purpurin az antrakinonok családjába tartozó vegyületek, szerkezetüket tekintve szoros rokonságban vannak a bíbortetű által termelt kárminsavval, a rebarbara gyökerében található festékanyagokkal és az orbáncfű ismert hipericinjével.

Az alizarin az első pigmentanyag, amelynek szintetikus előállítása megvalósult. A természetes anyagok kedvelői azonban ma is a porrá őrölt festőbuzérgyökeret használják szappanok színezésére és természetes szálak festésére. Szappanok színezésekor a festőbuzérpor gyönyörű rózsaszínű, mályva vagy burgundi árnyalatokat eredményez. Gyapjú- és selyemfestéshez a szálakat érdemes előzetesen pácolni. Különböző fémsókkal fixálva a festőbuzérpor narancssárga, piros, vörös árnyalatokat ad.