Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Körömvirág

koromvirag

Calendula officinalis L. – körömvirág
Asteraceae család – csövesvirágú fészkesek

A körömvirág kertekben, udvarokon gyakran látható, dekoratív gyógynövényünk. Latin neve a kalendáriumhoz kötődik, mivel a virágzás idejében havonta visszavágva hosszú ideig virágzik és díszlik. Egyéves növény, csak ritkán, az enyhe években telel át, de magát „újra veti”, elhullatott magjai könnyen kelnek. 40-50 cm-es hajtásrendszere fejlődik, szára szögletes, levelei szórt állásúak, alul nyélbe keskenyedők, felül tojásdadok. A hajtások végén ülő sárga virágfészkek különböző árnyalatúak lehetnek. A virágfészek szélén levő virágok karomszerűen görbült kaszattermésekké érnek. Ezek gyűjtésével a körömvirág könnyen szaporítható. A magokat nem kell a termésből kibontani, tavasszal egyszerűen morzsoljunk el néhány száraz virágzatot a bevetni szánt terület fölött és kissé gereblyézzük az előkészített földbe.

Gyűjtés, feldolgozás: Júniustól októberig virágzik. Száraz időben gyűjthetjük a teljes virágzatot kb. 1 cm-es szárrésszel vagy külön lecsipkedve a köznapi kifejezéssel „szirmoknak” nevezett sárga nyelves virágokat. Papírra terítve gyorsan szárítsuk szellős, közvetlen napfénytől elzárt helyen. A szárított körömvirágot jól záródó edényben pl. üvegben tároljuk, mert könnyen nedvességet szív magába.

Fontosabb hatóanyagai: kevés illóolaj, pentaciklusos triterpének, triterpén szaponinok, flavonoidok, karotinoidok, poliszacharidok

Népgyógyászati felhasználás: Belsőleg gyomor- és nyombélfekélyek kezelésére, meghűléses betegségekben javasolt teakeverékek alkotójaként alkalmazzák. Külsőleg rosszul gyógyuló sebek, bőrbetegségek, szájüregi gyulladások gyógyítására használják.

Kozmetikai felhasználás: A kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató, fertőtlenítő, hámosító és sebgyógyító tulajdonságú körömvirág a kozmetika területén is kedvelt és hatékony gyógynövényünk. Olajban áztatásával készül a jól ismert körömvirágolaj. A virágok forrázásával készülő vizes kivonat, a körömvirágtea szintén koncentráltan tartalmazza az értékes hatóanyagokat, de mivel tartósítás híján frissen kell készíteni és gyorsan feldolgozni, ipari felhasználásra kevésbé alkalmas.

A körömvirág-kivonatok értékes alkotói lehetnek például sebgyógyító, enyhe égéseket, csípéseket enyhítő balzsamoknak, popsikenőcsöknek, gyulladáscsökkentő olajkeverékeknek, kézápoló krémeknek vagy akár a száraz, igénybe vett bőr ápolására szánt testápolóknak, borotválkozás utáni bőrnyugtató kozmetikumoknak. Antioxidáns tulajdonságuknál fogva erősítik a bőr antioxidáns védelmét, amelynek elsősorban a napégést vagy a bőr idő előtti öregedését okozó UV-sugárzás és más környezeti tényezők káros hatásának kivédésében van jelentős szerepe. Ennek értelmében a körömvirág-kivonatok kiemelt hatóanyagai lehetnek napvédő és napozás utáni készítményeknek, illetve az idősödő és érett vagy az érzékeny bőr ápolására szolgáló kozmetikumoknak. A körömvirágolaj esetében azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a kivonószerként alkalmazott alapolaj tulajdonságait sem, amelyek tovább erősíthetik kedvező hatásait (pl. bőrtápláló, bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatás), de korlátokat is szabhatnak felhasználásának, gondoljunk csak az egyes olajok fényérzékenyítő hatására. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását a szájhigiéné területén (pl. szájvizek, fogkrémek) is hasznosíthatjuk. A szárított körömvirágszirmokat gyakran használják szappanok díszítéseként.

Ajánlott kivonatforma: olajos macerátum (körömvirágolaj), forrázat (körömvirágtea), 70%-os alkohollal készült tinktúra

Figyelmeztetés: A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növényekre allergiás egyéneknél bőrgyulladást (irritált kontakt dermatitisz) okozhat!


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények és felhasználásuk