Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Xantán gélképző, transzparens

990 Ft (780 Ft + ÁFA)
Menny.:db
Fermentációval előállított, természetes gélképző átlátszó gélek készítéséhez.
INCI: XANTHAN GUM
Elérhetőség: Raktáron
Szerezhető hűségpontok: 10

Leírás

Xantán transzparens. Fermentációval előállított, természetes gélképző átlátszó gélek készítéséhez.

Fizikai jellemzői: Enyhe, decens illatú, törtfehér por.

Hatásai, tulajdonságai:
• átlátszó, könnyen önthető géleket hoz létre
• a vizes oldatokat sűríti, viszkozitásukat növeli
• alacsony koncentrációban is hatékony
• hőstabil, pH-változásokra nem érzékeny
• melegen és hidegen is feldolgozható

• javítja az emulziók stabilitását
• finom, védő bevonatot képez a bőrön
• segíti a bőr nedvességtartalmának megőrzését
• erősíti a káros külső hatások elleni védelmet (pl. anti-pollution, irritációgátló)
• selymes bőrérzetet biztosít
• segíti a nem oldható szilárd anyagok (pl. agyagok, pigmentek) eloszlatását

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• átlátszó gélek (pl. samponok, tusfürdők, arclemosók, szérumok, bőrradírok, pakolások) készítéséhez
• emulziók (pl. krémek, fluidok, lotionok, dezodorok) sűrítésére, stabilitásának fokozására

• pigmenttartalmú dekorkozmetikumokba (hajszínezők, szájfények)
• napvédő kozmetikumok hőstabilitásának fokozására
• bőrnyugtató készítményekbe
• fogkrémekbe

Feldolgozása: Vizes közegben gyorsan duzzad, ezért csomósodásra hajlamos. Ezt elkerülendő a kimért xantánt először kevés glicerinben vagy alkoholban oszlassuk el, majd kis részletekben keverjük hozzá a vizes folyadékot. A xantángél hőre vagy pH-ra nem érzékeny. Melegítés vagy keverés hatására viszkozitása lecsökken, de kihűlve, vagy állás közben visszasűrűsödik. 0,1 % konyhasó (NaCl) hozzáadásával sűrűsége és stabilitása növelhető. Savakkal, bázisokkal, sókkal jól fér össze, azokkal kompatibilis. Anionos tulajdonságából adódóan kationos tenzidekkel inkompatibilitást mutathat.

Adagolása: 0,02-1,5 %

INCI: Xanthan gum
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.

Vélemények

5.00
1 értékelés
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
2024. 02. 16. -
Igazolt vásárlás
Legjobb xantán, amit találtam a piacon. Főleg samponba, tusfürdőbe szoktam, arckrémbe szerintem jobb a Solagum.

A Xantán bemutatása

A xantángumi egy sok ezer cukor-alapegység összekapcsolódásával létrejövő, a növényi cellulózhoz hasonló szerkezetű, anionos poliszacharid. A Xanthomonas campestris nevű baktérium sejtfalának természetes alkotója, ezért előállítása biotechnológiai fermentációval történik. Az élelmiszer- és gyógyszeripar mellett a kozmetika is nagy mennyiségben alkalmazza.

A xantángumi gélképző tulajdonságú. Vizes oldatokhoz adva már kis koncentrációban is sűrítő, viszkozitásnövelő hatású. A kereskedelmi forgalomban többféle változata kapható, amelyek eltérő tulajdonságú xantángélek képzésére alkalmasak. Jelentős eltérések mutatkoznak a feldolgozhatóságban, a kapott gél sűrűségében, átlátszóságában, önthetőségében, stabilitásában, bőrérzetében és mindezekkel összefüggésben a beszerzési árban is. Az eltérő tulajdonságú (pl. különböző sűrítő hatású) xantángumi-változatok az egyes receptekben eltérő módon viselkednek, nem egyértelműen helyettesítik egymást, ezt a receptek elkészítésekor mindenképpen figyelembe kell venni.

A webáruházunkban forgalmazott Xantán transparens által létrehozott gél átlátszó, könnyen önthető (flakonokból, pumpás adagolókból könnyen kinyerhető), stabil, jól melegíthető, pH-változásokra nem érzékeny. Melegítés vagy keverés hatására viszkozitása csökken, de kihűlve vagy állás közben visszasűrűsödik. Sűrűségét és stabilitását 0,1 % konyhasó (NaCl) hozzáadásával tovább fokozhatjuk. A xantángélek sokféle kozmetikum alapját képezhetik. Segítségükkel készíthetünk samponokat, tusfürdőket, olajmentes vagy alacsony olajtartalmú arctisztítókat, illetve magas víztartalmú és vízoldékony hatóanyagokban gazdag, hűsítő szérumokat, hidrogéleket.

Kis mennyiségű (kb. 0,02-0,2 %) xantán hozzáadásával az emulziós kozmetikumok stabilitása is jelentősen növelhető. Ennek különösen az alacsony emulgens-koncentrációjú, konzisztencianövelő nélkül készülő fluidok és lotionok vagy a nagyobb hőhatásnak kitett napvédők esetében lehet jelentősége. Ez a kis mennyiségű xantán ráadásul javítja a krémek eloszlathatóságát és selymesebb bőrérzetét eredményez. Ugyanakkor egy finom, vékony bevonatot képez a bőrön és a hajon, amely segíti a nedvességtartalom megőrzését és erősíti a károsító, irritáló külső hatások elleni védelmet.

Bár a xantán az enzimek által nehezebben lebontható, stabilabb poliszacharidok közé tartozik, a mikroorganizmusok számára mégis megfelelő táptalajul szolgálhat, ezért a xantángélek tartósításáról a megszokott módon gondoskodni kell.