Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Körömvirágolaj

Kiszerelés
890 Ft (701 Ft + ÁFA)
Menny.:db

Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) virágzatának napraforgóolajos kivonata (macerátuma).
INCI: HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, CALENDULA OFFICINALIS FLOWER EXTRACT

Elérhetőség: Raktáron
Szerezhető hűségpontok: 9

Leírás

Körömvirágolaj. Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) virágzatának napraforgóolajos kivonata (macerátuma).
 
Hatásai, tulajdonságai:
• antioxidáns
• gyulladáscsökkentő
• sebgyógyító, hámosodást elősegítő
• antimikrobiális (baktérium-, vírus- és gombaellenes)
• bőrnyugtató, irritációt gátló
• bőrpuhító, emolliens
• könnyen és mélyen szívódik fel, nem tömíti el a pórusokat, nem komedogén
 
Ajánlott felhasználása, készítmények:
• normál és szárazabb, viszkető, hámló bőr ápolására
• gyulladásra, ekcémára hajlamos bőr ápolására
• irritált, érzékeny bőr ápolására
• zsíros, pattanásos bőr ápolására, akne kezelésére
• idősödő és érett bőr ápolására
• száraz, viszkető, irritált fejbőr ápolására

• sebgyógyító, hámosító készítményekbe (pl. krémek, kenőcsök, balzsamok)
• csípések, enyhe égések kezelésére
• arc- és testápoló emulziókba (pl. krémek, fluidok, arctisztítók, sminklemosók)
• borotválkozás utáni készítményekbe
• napozás utáni készítményekbe
• popsikenőcsökbe, pelenkakiütés kezelésére
• anti-aging kozmetikumokba
• hajápoló készítményekbe (pakolások, hajolajok, balzsamok)
 
Ellenjavallat: Allergia a fészkesvirágzatúak családjába tartozó növényekre.
 
Feldolgozása: Nem hőérzékeny, a zsírfázissal együtt melegíthető.
 
Helyettesíthetősége: Hatásai és a kivonatoláshoz felhasznált napraforgóolaj tulajdonságai leginkább a szójaolajban kivonatolt kamillaolajjal rokoníthatók. Hasonlóan kiváló gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és hámosító, valamint antibakteriális tulajdonságú az orbáncfűolaj, amelynek barrierregeneráló hatása azonban kevésbé kifejezett.
 
Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A bőr teljes zsírsavszükségletének kielégítésére a száraz bőr ápolására szánt kozmetikumokban kombinálhatjuk magas olajsavtartalmú, hidratáló olajokkal, mint a mandula-, sárgabarackmag- vagy szilvamagolaj, valamint jelentős olajsav- és palmitoleinsav-tartalmú avokádó- vagy makadámiadió-olajjal. Barrierstabilizáló hatását fokozhatjuk, ha a magas linolsavtartalmú ligetszépe- vagy szőlőmagolajjal kombináljuk. A zsírosabb, pattanásra hajlamos bőr ápolására szánt kozmetikumokban megfelelő kiegészítője az olajsavban gazdag sárgabarackmag-olaj, vagy a baktériumok számára hozzá nem férhető jojobaolaj. Gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató készítményekben hatásait tovább erősíthetjük többek közt ligetszépeolaj vagy orbáncfűolaj hozzáadásával. Sebgyógyító, fertőtlenítő célú készítményekben pedig kombinálhatjuk orbáncfű- vagy neemolajjal. Az idősödő és érett bőr ápolására szánt kozmetikumokban alapolajként keverhetjük argán- vagy szezámolajjal, valamint avokádó- vagy makadámiadió-olajjal. Anti-aging kozmetikumokban hatásait jól egészíti ki a gránátalmamag-, a vadrózsa- vagy az inkamogyoró-olaj.
 
INCI: Helianthus annuus seed oil, Calendula officinalis flower extract
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.

Vélemények

5.00
1 értékelés
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
2024. 02. 12. -
Igazolt vásárlás
Popsikenőcsben alap, szuper olaj, jól be is szívódik, én szeretem.

A körömvirágolaj bemutatása

Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) a népgyógyászatban évszázadok óta sokféle területen felhasznált gyógynövény. A sárga színű virágzatot napraforgóolajban áztatva, úgynevezett macerátumot készítve kapjuk a körömvirágolajat, amely kenőcsök, krémek alapanyaga vagy hatóanyaga lehet.

A körömvirágolaj értékes hatóanyagainak köszönhetően kiemelkedő gyulladáscsökkentő, hámosító, bőrnyugtató, antimikrobiális és antioxidáns hatású. Ezen tulajdonságainak köszönhetően kiválóan alkalmas a gyulladásra, ekcémára hajlamos valamint az érzékeny, száraz bőr ápolására. Alkalmazhatjuk sebgyógyító krémekben, popsikenőcsökben, csípések, enyhe égések vagy a már kialakult pelenkakiütés kezelésére. Nyugtatólag, csillapítólag és fertőtlenítőleg hat a napégette vagy az erősen igénybevett, irritált bőrre, borotválkozás után, illetve gyulladt pattanások, ajakherpesz esetén. A körömvirágolajat ugyanakkor használhatjuk anti-aging kozmetikumok alapolajaként, ugyanis antioxidáns hatóanyagai ellensúlyozni képesek az ultraibolya sugárzás, a szennyezett levegő, a bőrrel érintkező vagy a táplálékkal elfogyasztott kemikáliák káros oxidatív hatásait, ezáltal lassíthatják és késleltethetik a bőr öregedési folyamatait.

A kivonatoláshoz felhasznált napraforgóolaj könnyen és mélyen szívódik fel, nem tömíti el a pórusokat. Ideális vivőolaj a körömvirág hatóanyagai számára, mivel olajsav- és lecitintartalma fokozza azok penetrációját a mélyebb bőrrétegek felé. Másrészről a napraforgóolaj magas linolsavtartalommal jellemezhető. Az esszenciális (vagyis a szervezet által önállóan elő nem állítható) linolsav a ceramid-1-molekulák alkotója, és mint ilyen a bőrrokon szerkezetű fitoszterolokkal együtt a bőr védő barrierrétegének erősítésében és regenerálásában játszik fontos szerepet. A jól felépített, ép barrier működésének köszönhetően csökken a párolgás általi vízvesztés, vagyis a bőr hidratáltabbá, puhábbá, rugalmasabbá válik. Ugyanakkor a sértetlen barrier nagyobb védelmet nyújt a káros környezeti hatásokkal szemben, csökken az irritációk, gyulladások kialakulásának valószínűsége. Linolsavkomponensét a bőr gyulladáscsökkentő anyagokká képes átalakítani. A napraforgóolaj E-vitamintartalma (bőraktív ά-tocopherol) szintén jótékonyan egészíti ki a körömvirág bőrnyugtató, antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatását.

A körömvirágolaj napraforgó-alapolaja oxidációra érzékeny és fényérzékenyítő tulajdonságú, használata napnak kitett bőrfelületen nem, vagy csak kis mennyiségben javasolt.